Eclipsa de soare din 8 aprilie 2024. De ce oamenii vor percepe culorile diferit

Eclipsa de soare din 8 aprilie 2024. De ce oamenii vor percepe culorile diferit

Începutul de săptămână vine la pachet cu un fenomen spectaculos care are loc odată la câțiva ani. Luni, 8 aprilie, va avea loc o eclipsă de soare pe care doar cei mai norocoși o vor putea admira în toată splendoarea ei.

Cine va putea vedea eclipsa de soare din 8 aprilie 2024

Eclipsele de soare se numără printre fenomenele spectaculoase care au atras atât atenția oamenilor de rând, cât și pe care a cercetătorilor. Luni, 8 aprilie 2024, va avea loc o nouă eclipsă de soare, dar care va fi vizibilă doar pe o anumită parte a globului.

La început de săptămână, luna va trece, preț de câteva secunde, prin fața soarelui. Această tranziție scurtă va da naștere unui fenomen unic pe care nu mulți îl pot explica.

În momentul în care luna trece prin fața soarelui, fasciculul care se formează va fi vizibil doar în America de Nord. Acest fenomen poartă numele de Punkinje, iar în spatele lui se află o explicație simplă.

Efectul Punkinje poate fi perceput diferit de oameni, iar asta se datorează anatomiei pe care o au ochii noștri. De asemenea, animalele sunt cele care percep cel mai intens acest fasciculul de culori, dată fiind alcătuirea biologică a ochilor.

Așa cum știm cu toții, ochii noștri au două tipuri de celule, numite conuri și bastonașe. Conurile sunt responsabile cu vederea cât mai clară și cu imaginile construite cât mai în detaliu. Tot ele sunt cele care redau cât mai intens culorile în spațiile unde există lumină clară.

În schimb, bastonașele sunt cele care au capacitatea de a vedea chiar și în spațiile unde nu există lumină. Fiind vorba mai mult despre o viziune scotopică, bastonașele sunt cele care redau cele mai puține culori pentru ochi.

Care este culoarea pe care o va percepe o mare parte din oamenii care privesc eclipsa

În momentul în care are loc o astfel de eclipsă de soare, mediul devine unul destul de întunecat. Asta înseamnă că, în mare parte, celulele care acționează în acel moment sunt bastonașele.

În timpul unei eclipse solare, ochii sunt nevoiți să intre în viziunea mezopică. Adică, în acea etapă în care conurile și bastonașele funcționează în același timp pentru a percepe o imagine.

Însă, atunci când lucrează împreună, cele două tipuri de celule nu furnizează rezultatul așteptat. Imaginea creată de ele nu este deloc una clară, mai ales dacă mediul beneficiază de lumină medie. În aceste cazuri, ochii sunt capabili să perceapă doar anumite culori, iar imaginea este destul de distorsionată și hibridă.

Conurile din retina umană sunt capabile să perceapă trei culori principale. Și anume, roșu, verde și albastru. Atunci când în timpul zilei apare curcubeul, suntem capabili să îl vedem datorită faptului că aceste culori se combină.

Pe întuneric, conul care percepe mai bine lumina roșie nu funcționează la capacitate maximă. În schimb, conurile care percep undele verzi și albastre sunt mult mai persistente. Tocmai din acest motiv, în condiții de lumină redusă, fasciculele verzi și albastre sunt cele mai intense.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *