Elevi din Dej, ținuți în frig la temperaturi negative, în cămăși populare cu mânecă scurtă, pentru pozele oficialilor locali de Ziua Micii Uniri. „Bine că stați voi îmbrăcați cu paltoane. Să nu vă fie friguț” | VIDEO

Elevi din Dej, ținuți în frig la temperaturi negative, în cămăși populare cu mânecă scurtă, pentru pozele oficialilor locali de Ziua Micii Uniri. „Bine că stați voi îmbrăcați cu paltoane. Să nu vă fie friguț” | VIDEO

Elevii au dansat Hora Unirii în Piața Bobâlna din municipiul Dej și au participat la o ședință foto alături de oficialii locali, potrivit imaginilor postate pe Facebook și semnalate de publicația locală Ziar de Cluj. Potrivit afișului oficial al festivităților organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, evenimentul a durat în jur de 20 de minute, timp în care 12 elevi îmbrăcați subțire, unii cu cămașă populară cu mânecă scurtă, au stat alături de oficiali locali, inclusiv primarul, care sunt îmbrăcați cu geci paltoane.

Cei 12 elevi, vizibil înfrigurați, care participă la festivitățile din Dej și la ședința foto cu oficialii locali Foto: Facebook/ Ovidiu Adrian Sălăjan

Evenimentul a avut loc pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de data oficială în care se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor, și, potrivit publicației Edupedu care a relatat la rândul ei despre controversă și care citează date ale Administrației Naționale de Meteorologice, temperatura era în Dej de 6 grade Celsius.

Un comunicat de presă al Primăriei Dej și afișul oficial al festivităților precizează că evenimentul a avut trei organizatori: Primăria Municipiului Dej, Cercul Metodic al Profesorilor de Istorie și Muzeul Municipal Dej.

Afișul oficial cu festivitățile organizate pe 23 ianuarie 2024 în municipiul Dej

Festivitățile au debutat cu un simpozion la Centrul Cultural „Arta” din Dej, iar apoi, între orele 12.40 și 13.00, s-a dansat Hora Unirii în Piața Bobolnă, unde au fost făcute și fotografiile publicate de Ovidiu Adrian Sălăjan.

Conform comunicatului de presă, la festivități au participat elevii Liceului Teoretic ,,Al. Papiu Ilarian” din Dej. De altfel, evenimentul a fost promovat pe pagina de Facebook a școlii, iar fotograful local este și angajat al liceului, pe poziția de administrator de rețea informatică și sistem, potrivit informațiile postare de Sălăjan pe profilul său de Facebook.

Imaginile realizate de Sălăjan și publicate a doua zi pe pagina personală de Facebook prezintă cei 12 elevi îmbrăcați subțire în timp ce dansează hora unirii, iar apoi stau la poze cu oficiali locali. Spre deosebire de elevi, oficialii erau îmbrăcați adecvat temperaturilor. Potrivit Edupedu, printre oficialii prezenți se numără primarul localității, Costan Morar, viceprimarul Kovrig Anamaria și un consilier județean, Hadrian-Virgil Arion.

Reacțiile generate de ședința foto

Decizia de a ține elevii în frig îmbrăcați subțire a generat controverse în mediul online unde numeroși utilizatori au criticat organizatorii. De asemenea, unii părinți au criticat în presa locală organizatorii și oficialii locali.

„Răbufnesc când văd mârlănia și nesimțirea celor care conduc orașul nostru față de viitorul acestui popor care sunt copiii noștri. Sunt o mamă a doi copii din Dej și mă doare sufletul când văd cum își bat joc de copiii noștri animalele, că nu îi pot numi oameni pe cei din poze, care rânjesc la obiectiv și țin copiii dezbrăcați afară iar ei sunt bine îmbrăcați și cu mănuși. Ziua Unirii la Dej se ține în 23 ianuarie și nu în 24 ianuarie să nu își piardă ziua liberă mai marii orașului și bineînteles delegatul Consiliului Judetean, dl Arion Hadrian, PNL, culmea culmilor profesor si fost Inspector Școlar Judetean. RUȘINE!”, a transmis o mamă pentru publicația locală „Ziar de Cluj”.

Numeroase comentarii critice au curs și pe Facebook:

„Doamne ferește-ne…adulții îmbrăcați…și copiii au făcut frigul…multă cultură ne mai trebuie!”
„23.01? Mica Unire nu era pe 24.01? sau deranja ziua liberă a oficialităților. Bine că stați voi îmbrăcați cu paltoane. Să nu vă fie friguț. În toată falsitatea astea patriotică, și părinții au vina lor, pentru că acceptă așa ceva pentru copiii lor.”
„Copiii sunt în costume cu mâneci scurte la -6 grade, iar burtoșii din armată și popii îmbrăcați gros să nu răcească la puținii neuroni”.
„Trebuia ca cea care i-a dus acolo să fie preocupată de asta, nu expui un copil la răceală pentru ca “boierii” să fie fericiți că sunt băgați în seamă”

Libertatea a cerut puncte de vedere de la Primăria Dej, Muzeul Municipal Dej și Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej privind ședința foto și organizarea festivităților. Acestea vor fi prezentate după ce instituțiile vor răspunde.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *