Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, dar subliniază faptul că nu există un consens: „Înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea Europei”

Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, dar subliniază faptul că nu există un consens: „Înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea Europei”

Președintele francez Emmanuel Macron, după o întâlnire cu mai mulți șefi de stat la Palatul Elysee, pe 26 februarie, a anunțat crearea unei coaliții pentru a oferi sprijin de urgență Ucrainei. El a promis armatei ucrainene aprovizionarea cu rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune și n-a exclus posibilitatea ca trupe occidentale să fie trimise în Ucraina, relatează Le Monde.

În timpul unei conferințe de presă ținută la Palatul Elysee din Paris, luni, 26 februarie, Emmanuel Macron a dezvăluit o serie de inițiative care vizează întărirea Ucrainei în lupta sa continuă împotriva invaziei ruse, sugerând că până și desfășurarea forțelor terestre occidentale a rămas o posibilitate, în urmărirea obiectivului Europei de a contracara Moscova.

Rusia, a spus el, dă dovadă de o „atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general”, adăugând: „Credem cu tărie că înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea și stabilitatea Europei”.

Potrivit președintelui francez, Europa și Franța „nu ar trebui să excludă” posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina. „Astăzi nu există un consens cu privire la desfășurarea trupelor terestre într-o manieră oficială, intenționată și aprobată. Dar nimic nu trebuie exclus, nicio opțiune. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus Macron.

„Mulți oameni care au spus astăzi niciodată, niciodată, au fost aceiași oameni care au spus: niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acțiune, în urmă cu doi ani”, a explicat Emmanuel Macron. „Să avem umilința să observăm că am întârziat adesea șase până la douăsprezece luni. Acesta a fost obiectivul discuției din această seară: totul este posibil, dacă este util să ne atingem obiectivul”.

Macron a spus că o nouă coaliție va fi înființată pentru a furniza Ucrainei „rachete cu rază medie și lungă de acțiune și bombe pentru lovituri strategice”, adăugând că există un „consens larg pentru a face mai mult și mai rapid”. „Fiecare cale trebuie explorată, pentru a ne atinge scopul. Rusia nu poate triumfa în acest război”.

Conferința de la Paris la finalul căreia a vorbit președintele francez a reunit aproximativ 25 de șefi de stat și de guvern europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda. Au fost reprezentate și Statele Unite și Canada. Macron a spus, în timp ce deschidea conferința de la Palatul Elysee, că aliații Ucrainei trebuie să-și demareze sprijinul pe măsură ce războiul intră în al treilea an. „Am văzut o întărire din partea Rusiei, mai ales în ultimele luni”, a spus el.

Macron a subliniat necesitatea ca națiunile occidentale să adopte o abordare mai proactivă, una care „recunoaște amenințarea în evoluție atât din perspectiva militară, cât și din perspectiva strategică”. Conferința a servit drept platformă pentru ca Macron să se poziționeze ca un susținător principal al Ucrainei în Europa, pe fondul temerilor că sprijinul american ar putea scădea în lunile următoare.

„Împreună trebuie să ne asigurăm că Putin nu poate distruge realizările noastre și nu își poate extinde agresiunea către alte națiuni”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un scurt mesaj video. Duminică, Zelenski le declarase reporterilor că liderii din Europa și-au dat seama „cât de periculos” este războiul pentru „întreaga Europă”.

Oficialii occidentali recunosc că există riscul ca Rusia să obțină un avantaj în conflict în acest an, deoarece Ucraina rămâne fără arme și muniții. Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov s-a plâns duminică de faptul că jumătate din ajutorul militar occidental promis Kievului ajunge cu întârziere, avertizând că „angajamentul nu echivalează cu livrarea”.

Un oficial prezidențial francez, sub protecția anonimatului, a subliniat importanța contracarării oricărei percepții de dezordine, în urma recentelor eșecuri ale Ucrainei pe câmpul de luptă. „Ne propunem să transmitem un mesaj hotărât lui Putin, că nu va învinge în Ucraina”, a afirmat oficialul.

Cei prezenți la întâlnirea de la Palatul Elysee au ajuns la un acord de cooperare în cinci domenii: apărare cibernetică, producția comună de arme și muniții de mare putere în Ucraina, „protecția țărilor direct amenințate de ofensiva rusă în Ucraina”, în special Moldova, sprijin nemilitar pentru Ucraina la granița cu Belarus și operațiuni de deminare a teritoriului.

Tot pe 26 februarie, premierul slovac Robert Fico a declarat reporterilor, în urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate slovac, că mai multe țări UE și NATO iau în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în cadrul acordurilor bilaterale cu Kievul.

Anterior, Ucraina a încheiat acorduri bilaterale de securitate cu Regatul Unit, Germania, Danemarca, Franța, Canada și Italia. Acordurile nu conțin clauze privind trimiterea forțelor armate pe teritoriul Ucrainei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *