Escaladarea, noua strategie a lui Putin în Ucraina, după eșecul negocierilor cu SUA și „realegerea” sa pentru un nou mandat de șase ani | Analiză

Escaladarea, noua strategie a lui Putin în Ucraina, după eșecul negocierilor cu SUA și „realegerea” sa pentru un nou mandat de șase ani | Analiză

„Reales” de curând pentru al cincilea mandat la Kremlin și folosind atacul terorist de la Crocus City Hall pentru a incita și mai mult la ură împotriva Ucrainei, Vladimir Putin ia în calcul să intensifice acțiunile militare din țara vecină. Președintele rus speră că aliații occidentali ai conducerii la Kiev își vor înceta în cele din urmă susținerea pentru țara devastată de război și trupele sale vor ieși învingătoare pe câmpul de luptă, comentează The Moscow Times.

Deocamdată, însă, soldații lui Putin se mișcă extrem de încet. De altfel, după bătălia de la Avdiivka, în care armata rusă a pierdut mai mulți soldați decât în ​​zece ani de război în Afganistan, aceștia au reușit să ocupe doar câteva sate ucrainene. Cu toate acestea, după cum au declarat pentru Bloomberg patru surse informate despre strategia militară a Kremlinului, Putin intenționează să-și urmărească obiectivele inițiale în Ucraina, chiar dacă a căutat să negocieze cu SUA o înghețare a războiului.

Potrivit a trei surse rusești citate de Reuters, Putin a contactat SUA prin intermediari, la sfârșitul anului trecut, iar mesajul său a fost transmis la Washington. El a propus înghețarea conflictului pe actuala linie a frontului și a exclus categoric eliberarea vreunui teritoriu ocupat în Ucraina. Washingtonul a refuzat însă să negocieze pe la spatele Kievului.

În plus, oficialii americani au spus că nu au văzut indicii că Putin ar fi serios în negocierile privind încetarea ostilităților. Reuters a scris despre acest lucru în februarie, iar sursele Bloomberg din SUA au confirmat relatarea. Acum, Rusia se pregătește să-și folosească avantajul în putere de foc și număr de efective. Din cauza lipsei de muniție, artileria ucraineană folosește în prezent de șapte ori mai puține obuze decât cea rusă, în condițiile în care, în ianuarie, Kievul evoca un raport de 1 la 3.

În acest context, Aleksei Muhin, directorul general al Centrului de Informații Politice, care consiliază Kremlinul, afirmă că cel mai probabil Putin va escalada războiul, întrucât scopul lui este să iasă învingător.

Capturarea Harkovului, noul obiectiv al lui Putin?

Publicațiile independente rusești „Meduza” și „Verstka” au semnalat această intenție a liderului de la Kremlin într-o serie de articole publicate recent. Potrivit unor informații scurse în presa rusă încă independentă, Kremlinul ia în considerare să se concentreze pe capturarea orașului Harkov, din estul Ucrainei, după care războiul s-ar putea încheia treptat. Sursele „Verstka” spun că autoritățile ruse și-au propus să mobilizeze cel puțin 300.000 de rezerviști pentru atingerea acestui obiectiv, pe care îl consideră „realist”.

După „victoria” lui Putin în alegerile prezidențiale organizate în perioada 15-17 martie în Rusia, armata rusă și-a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene. Și, după atacul terorist de la Crocus City Hall, soldat cu 144 de morți conform ultimului bilanț oficial, Putin și șefii serviciilor sale secrete au început să dea vina pe Ucraina fără a prezenta dovezi, deși aripa afgană a rețelei teroriste Statul Islamic, ISIS-K, și-a revendicat responsabilitatea pentru evenimentul sângeros petrecut la periferia Moscovei.

Washingtonul a avertizat Moscova în privința unui atac terorist iminent în teritoriul rus. Totuși, Kremlinul a ales să se concentreze pe urmările atacului, axându-se îndeosebi pe înfățișarea conducerii de la Kiev și a țărilor occidentale drept „responsabili morali”. Această poziționare publică arată că Putin pregătește terenul pentru a lua noi măsuri de escaladare a ostilităților, conchide The Moscow Times.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *