Escrocii în deepfake, din ce în ce mai inventivi. Cum au folosit tehnologia deepfake pentru a pune mâna pe 25 de milioane de dolari

Escrocii în deepfake, din ce în ce mai inventivi. Cum au folosit tehnologia deepfake pentru a pune mâna pe 25 de milioane de dolari

Escrocii continuă să utilizeze tehnologia deepfake pentru absolut totul, de la imitarea celebrităților, la escrocherii menite să-i lase pe oameni fără bani.

Cel mai recent caz vine din Hong Kong, unde un angajat al unei companii multinaționale a fost înșelat cu aproximativ 25 de milioane de dolari.

Angajatul care s-a lăsat păcălit de deepfake

Potrivit poliției din Hong Kong, escrocii l-au contactat pe angajat prezentându-se drept directorul financiar cu sediul în Regatul Unit al companiei.

La început, a fost suspicios, deoarece e-mailul solicita tranzacții secrete, dar aici au intervenit deepfake-urile. Angajatul a participat la o convorbire video cu „acesta” și alți presupuși membri recunoscuți ai companiei.

În realitate, fiecare persoană cu care a interacționat era un deepfake, probabil creată utilizând clipuri video publice ale persoanelor reale.

Escrocii l-au rugat pe angajat să se prezinte și apoi i-au cerut rapid să efectueze 15 transferuri totalizând cei 25,6 milioane de dolari către cinci conturi bancare locale.

Vezi și: Numai asta n-ai cumpărat pe Etsy. Imagini compromițătoare de tipul deepfake, la liber pe platformă

Când s-a prins că a fost păgubit

Așadar, ei au creat sezanția de urgență pentru această sarcină, iar apoi apelul s-a încheiat brusc. O săptămână mai târziu, angajatul a verificat cererea în cadrul companiei, descoperind adevărul.

Până în prezent, poliția din Hong Kong a arestat șase persoane în legătură cu escrocheria în cauză. Persoanele implicate au furat opt cărți de identitate și au depus 54 de înregistrări de cont bancar și 90 de cereri de împrumut în 2023.

De asemenea, au folosit deepfake pentru a înșela software-ul de recunoaștere facială în cel puțin 20 dintre cazuri.

Vezi și: Legea deepfake prinde contur în România, după ce fenomenul a luat amploare. Cum te sancționează

Utilizarea extinsă a deepfake-urilor este una dintre preocupările crescânde ale tehnologiei AI în evoluție.

În ianuarie, printre cei a căror identitate a fost falsificată cu deepfake-uri se numără Taylor Swift și președintele Joe Biden.

În cazul lui Taylor Swift, era vorba de imagini pornografice false cu ea și o escrocherie financiară destinată potențialilor cumpărători Le Creuset.

Mai mult, vocea președintelui Biden a fost folosită pentru a-i suna pe locuitorii din New Hampshire, implorându-i să nu voteze.

Vezi și: Imaginea lui Mugur Isărescu, folosită într-un nou deepfake devenit viral pe Facebook. ”Sfaturile de investiții” te lasă fără bani în cont

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *