Etnicii armeni din Nagorno-Karabah vor pleca în Armenia după ce Azerbaidjanul a recucerit teritoriul – oficial local

Etnicii armeni din Nagorno-Karabah vor pleca în Armenia după ce Azerbaidjanul a recucerit teritoriul – oficial local

Populația de etnie armeană din regiunea separatistă Nagorno-Karabah va pleca în Armenia după ce Azerbaidjanul a recucerit teritoriul printr-o scurtă ofensivă, afirmă un oficial local, potrivit CNN.

„Poporul nostru nu vrea să trăiască ca parte a Azerbaidjanului. Nouăzeci și nouă virgulă nouă la sută preferă să părăsească pământurile noastre istorice”, a declarat pentru Reuters David Babayan, un consilier al lui Samvel Shahramanyan, președintele autointitulatei Republici Artsakh.

Regiunea este cunoscută sub numele de Artsakh în rândul armenilor.

„Soarta bieților noștri oameni va rămâne în istorie ca o rușine și o rușine pentru poporul armean și pentru întreaga lume civilizată”, a declarat Babayan, adăugând că cei responsabili vor trebui să răspundă în fața lui Dumnezeu.

Scurta ofensivă azeră din această săptămână s-a încheiat cu un armistițiu mediat de Rusia, în cadrul căruia luptătorii separatiști armeni au acceptat să se predea și să depună armele. Armistițiul a marcat, aparent, sfârșitul unui conflict care durează de trei decenii.

Deși este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, regiunea muntoasă fără ieșire la mare este locuită de 120.000 de etnici armeni, care reprezintă majoritatea populației și care și-au creat propriul guvern de facto, respingând conducerea azeră.

Azerbaidjanul afirmă că va garanta drepturile celor care trăiesc în regiune. Însă premierul armean Nikol Pashinyan și experții internaționali au avertizat în repetate rânduri asupra riscului de epurare etnică a armenilor din enclavă.

Comentariile lui Babayan au fost făcute în contextul în care primul ajutor a ajuns sâmbătă în Nagorno-Karabah de la începutul încetării focului.

Convoiul era format din aproape 70 de tone de provizii umanitare, inclusiv făină de grâu, sare, drojdie uscată și ulei de floarea-soarelui, a precizat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) într-o declarație pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Ajutoarele au fost transportate de-a lungul coridorului Lachin, singurul drum care leagă Armenia de Nagorno-Karabah, a precizat CICR.

Drumul este blocat din decembrie 2022 de Azerbaidjan, ceea ce îl face inaccesibil pentru traficul civil și comercial.

CICR a adăugat că a efectuat evacuarea medicală a 17 persoane care au fost rănite în timpul luptelor și că a livrat ca ajutor materiale medicale și saci mortuari.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *