Europa Liberă: Aproape 600 de demisii din MAI, într-un singur an. Principalele nemulțumiri invocate

Europa Liberă: Aproape 600 de demisii din MAI, într-un singur an. Principalele nemulțumiri invocate

Pe parcursul anului 2023, 580 de polițiști, jandarmi sau pompieri și-au dat demisia din Ministerul Afacerilor Interne. Principala problemă a exodului vine din zona salarizării, dar oamenii pleacă din sistem și din perspectiva că vârsta de pensionare poate crește sau a unor oferte mai bune în mediul privat, potrivit Europa Liberă.

În fiecare an, sute de tineri își dau demisia din MAI, deși au beneficiat de pregătire de specialitate pentru meseriile lor.

Numai în 2023, au fost în total 580 de demisii: 350 în rândul polițiștilor, 120 la pompieri și 110 la jandarmi, indică o adresă transmisă de MAI sindicatului Diamantul.

„Vorbim despre lucrători tineri, de perspectivă, mulți ieșiți din termenul obligatoriu (de 10 ani, în care sunt obligați să achite școlarizarea dacă renunță, n.r.), deci și cu experiență”, a spus Vitalie Josanu, liderul de sindicat de la „Diamantul”, pentru Europa Liberă.

Salariile, principala nemulțumire a polițiștilor

Cu tot cu indemnizația de hrană, de 1.000 de lei, venitul mediu net al unui polițist este în jurul a 4.500 de lei.

În anii 2000, un polițist „câștiga cât un procuror”, însă acum nu mai primește nici jumătate sau chiar o treime cât un procuror, din cauză că salariile sunt înghețate începând cu anul 2009, a mai spus Vitalie Josanu.

Pe lângă salarii, polițiștii renunță la meserie și din cauza volumui mare de muncă din cauza deficitului de personal, un polițist lucrând cât pentru alți 2-3 colegi, și politica slabă de recrutare a resurselor umane, a explicat Sindicatul Europol, pe 3 septembrie 2023.

„Am avut oferte mai bune în mediul privat”

Printre tinerii care au renunțat la cariera de polițist, se numără și Ionuț Moldoveanu* (pseudonim), care a lucrat la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice după absolvirea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

După doar patru ani de lucrat în sistem, Ionuț s-a angajat economist la o firmă din mediul privat.

„Banii au fost principalul motiv, am avut oferte mai bune în mediul privat”, a spus tânărul pentru Europa Liberă.

Jobul său la privat a durat doar doi ani, până în toamna lui 2023, când a revenit la biroul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

„ANAF începuse deja executarea silită împotriva mea, aveam conturile blocate. S-a mai suprapus și o problemă de familie, părinții erau bolnavi, așa că am decis să revin. Nu știu pentru cât timp”, a mai spus.

Pentru că nu a rămas zece ani în sistem, cum prevedea contractul de muncă, a fost dat în judecată de instituția la care era angajat și obligat să achite 24.000 lei pentru costurile școlarizării, la care se adaugă penalități.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *