Europarlamentara letonă Tatjana Zdanoka a spionat în secret, timp de zeci de ani, pentru FSB, dezvăluie o investigație The Insider

Europarlamentara letonă Tatjana Zdanoka a spionat în secret, timp de zeci de ani, pentru FSB, dezvăluie o investigație The Insider

Un membru din Letonia al Parlamentului European a lucrat, în secret, timp de decenii pentru serviciile de securitate rusești, arată o investigație realizată de publicația independentă The Insider, bazată pe scurgeri de e-mailuri trimise între legiuitor și presupușii săi „superiori”, scrie luni, 29 ianuarie, The Moscow Times.

Potrivit The Insider, europarlamentara Tatjana Zdanoka a fost „observator internațional” la referendumul din 2014 organizat de Moscova, care a deschis calea pentru anexarea peninsulei Crimeea, în ciuda condamnării internaționale a acestei acțiuni, a făcut o serie de vizite în Siria pentru a se întâlni cu președintele Bashar al-Assad, un aliat al Rusiei, și a votat împotriva rezoluției UE prin care era condamnată invadarea Ucrainei.

Zdanoka s-ar fi aflat, încă din 2005, în contact regulat cu Dmitri Gladey, un ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) din Sankt Petersburg.

În primul lor schimb de e-mailuri, ea i-a trimis lui Gladey un proiect de ordine de zi și un comunicat de presă pentru o conferință în Estonia, care a fost organizată în scopul discutării „experienței politicienilor ruși” care lucrează în administrația locală europeană.

La acea vreme, serviciile de informații estoniene suspectau că unul dintre organizatorii conferinței – organizația nonguvernamentală Alianța Europeană Rusă – era un paravan al FSB.

The Insider nu a precizat cum a obținut e-mailurile scurse.

Zdanoka a recunoscut că îl cunoștea pe Gladey, dar nu a explicat de ce îi trimitea în mod regulat e-mailuri cu atașamente numite “rapoarte” și împărtășea cu acesta proiecte de inițiative și comunicate de presă.

Potrivit The Insider, politiciana letonă a continuat să lucreze cu Gladey până în 2013, când i-a fost desemnat un nou “superior”, pe nume Serghei Beltyukov, un alt ofițer FSB din Sankt Petersburg.

De asemenea, ea ar fi lucrat și cu un al treilea agent rus, pe nume Artem Kureyev, pe care publicația îl descrie ca fiind un autoproclamat “ombudsman pentru drepturile omului din Estonia”.

Zdankoa a depus o cerere la Ambasada Belgiei la Moscova pentru a-l ajuta pe Kureyev să obțină o viză UE la doar câteva săptămâni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

The Insider o citează spunând că Artem Kureyev “a fost invitat să participe la una dintre cele câteva conferințe pe care le-am organizat în Parlamentul European cu sprijinul grupului meu politic (Verzii/Alianța Liberă Europeană), conferințe din cadrul Forumului UE pentru tinerii vorbitori de limbă rusă”.

Zdanoka nu a părut să nege faptul că a lucrat pentru FSB, dar într-un e-mail trimis publicației de investigație, ea a scris: “Nu pot considera acest text ca fiind întrebări adresate mie, deoarece se bazează pe informații despre care se presupune că le aveți și pe care, prin definiție, nu ar trebui să le aveți”.

O altă europarlamentară de rang înalt, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, din cadrul Alianței Verzilor/Alianța Liberă Europeană, din care făcea parte Zdankoa, a declarat că nu a fost “surprinsă” de vestea despre presupusele acțiuni de spionaj ale politicianei letone în favoarea Moscovei.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *