Exemplu și pentru România – Slovacia, la Euro 2024? Blaturi celebre cu final fericit! Ce naționale și-au văzut interesul în dauna sportivității

Exemplu și pentru România – Slovacia, la Euro 2024? Blaturi celebre cu final fericit! Ce naționale și-au văzut interesul în dauna sportivității

Naționala României a pierdut, scor 0-2 contra Belgiei, dar păstrează în continuare șanse importante de calificare în optimi. Tricolorii joacă miercuri, 22 iunie, de la ora 19.00, contra Slovaciei.

Ucraina – Belgia și România – Slovacia se dispută la aceeași oră

Cu un egal, la Frankfurt, atât România cât și Slovacia merg în optimi, indiferent ce se întâmplă în celălalt meci din grupă. Belgia – Ucraina este programat la aceeași oră, la Stuttgart, iar vecinii de la nord au nevoie de victorie pentru a merge mai departe.

Practica meciurilor cu rezultat așteptat, în favoarea ambelor echipe, nu e deloc nouă. Au fost cazuri celebre în istorie, în care echipele și-au urmărit interesul, punând pe hold sportivitatea și fairplayul.

În preliminarii s-a întâmplat de mai multe ori asta, dar au fost și cazuri la turneele finale. FANATIK prezintă câteva blaturi celebre care au afectat imaginea fotbalului, dar care nu au putut fi nici demonstrate, nici sancționate.

La EURO 2004, Danemarca și Suedia, țări vecine și prietene, au pus-o de un 2-2 deloc elegant. S-a spus că acesta este cel mai rușinos blat din istoria fotbalului. Echipele aveau nevoie chiar de acest rezultat și în ultimele minute au plimbat mingea ca la antrenament. Italia a fost cea care a plătit pentru acest rezultat și a fost trimisă acasă, alături de Bulgaria, care oricum era eliminată.

RFG este campioana blaturilor la turneele finale

Naționala fostei Republicii Federale Germane a fost implicată de două ori în cazuri asemănătoare. La Mondialul din 1982, disputat în Spania, nemții au făcut o prietenească cu Austria. RFG a învins Austria cu 1-0, rezultatul necesar pentru a trimite Algeria acasă, cele două echipe ieșind la braț din grupa în care se mai regăsea și Chile.

Mergând înapoi în istorie, la CM 1974, tot Germania Federală a punctat la strategie. Deja calificată, în ultimul meci din grupă, RFG a lăsat-o moale cu RDG și a prins un traseu mult mai bun spre fazele finale.

Atunci sistemul era diferit și după grupele inițiale se făceau alte grupe, în urma cărora se stabilea finala mare și finala mică. Pierzând cu RDG, RFG a prins o grupă secundară mult mai ușoară, în care a jucat cu Polonia, Suedia și Iugoslavia.

Victima nemților a fost Brazilia, campioană mondială en titre, care a căzut în Grupa morții, cu Argentina, Olanda și RDG. Strategia nemților a dat roade, RFG cucerind al doilea titlu mondial.

Argentina – Peru, un blat negociat de politicieni

Un alt caz celebru de aranjament a avut loc în 1978, la Mondialul din Argentina. Țara gazdă avea nevoie de o victorie la cel puțin patru goluri cu Peru, pentru a trece peste Brazilia. Argentina – Peru s-a terminat 6-0, iar peste ani s-a spus că puterile politice din cele două țări au negociat blatul.

Și naționala României a fost victima unui meci cu cântec. S-a întâmplat în preliminariile CM 1986. Irlanda de Nord avea nevoie de un punct cu Anglia, în ultima etapă, pentru a obține calificare la CM din Mexic. Și l-a obținut, pe Wembley, în fața unui adversar net superior, care era deja calificat la Mondiale. Ultima victorie a tricolorilor, 3-1 cu Turcia, a devenit astfel inutilă, deoarece Anglia și Irlanda de Nord au mers de mână la turneul final.

România întâlnește miercuri Slovacia. După eșecul contra Belgiei, selecționerul Edi Iordănescu a transmis un mesaj de încredere față de echipă.  „Vă sunt recunoscător și vă mulțumesc în nume personal, dar și în numele întregului staff și al vestiarului echipei naționale, în numele tuturor băieților noștri! Așa cum am promis, echipa asta dă totul. Până la capăt. Indiferent de zi și de adversar, noi suntem români, suntem mândri de asta și luptăm până la capăt!”, a spus selecționerul.

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share