Expert citat de Le Figaro, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO. „Lipsa de comunicare arată că nu a înțeles nimic”

Expert citat de Le Figaro, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO. „Lipsa de comunicare arată că nu a înțeles nimic”

Mark Rutte e favorit pentru preluarea șefiei NATO, în timp ce Klaus Iohannis ”nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”, scrie publicația franceză Le Figaro, într-un articol dedicat reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO la Bruxelles, care va marca și împlinirea a 75 de ani a organizației, informează G4media.

Publicația franceză precizează că și Kaja Kallas, premierul Estoniei, a anunțat marți că țara sa îl va susține pe Mark Rutte și nu pe Klaus Iohannis, deși acesta vine dintr-un stat din frontul de est.

Le Figaro scrie că Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța și-au anunțat oficial sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte, dar chestiunea a fost complicată în ultima vreme de obiecțiile Ungariei și de solicitările de asigurări din partea Turciei, precum și de ”candidatura surpriză a președintelui român Klaus Iohannis, deși acesta din urmă nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”.

”Modul în care a făcut anunțul, momentul ales și lipsa de comunicare cu partenerii arată că Klaus Iohannis nu a înțeles nimic și că nu are calitățile necesare pentru această funcție”, spune un ”un bun cunoscător al NATO”, citat de Le Figaro.

Klaus Iohannis și-a anunțat, pe 12 martie, candidatura pentru postul de secretar general al alianței, iar înaintea de reuniunea Consiliului European a precizat că a avut „discuții foarte bune” cu aliații din NATO.

Articolul din Le Figaro a fost publicat în aceeași zi în care și SUA au anunțat din nou, prin ambasadorul său la NATO, că îl susțin pe Rutte pentru această funcție, nu pe „prietenul” Iohannis.

„Dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.r.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith.

Totodată, înainte ca Iohannis să își anunțe intenția, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania s-au pronunțat public în favoarea nominalizării lui Rutte la șefia NATO, iar oficialii de la Washington l-au lăudat pe cel mai longeviv premier olandez ca fiind „excelent” pentru această funcție.

Șeful NATO are un mandat de patru ani, care poate fi prelungit și este numit prin consens obținut prin consultări diplomatice. În acest moment, Jens Stoltenberg deține funcția de secretar general, până în octombrie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *