Factorii care au generat producerea cutremurelor cele mai mari din Gorj, de anul trecut. „Situaţia a fost destul de complicată”

Factorii care au generat producerea cutremurelor cele mai mari din Gorj, de anul trecut. „Situaţia a fost destul de complicată”

Cutremurele din luna februarie de anul trecut din județul Gorj, de 5,2 și 5,7 grade pe scara Richter, nu au fost provocat, a transmis, joi, Mihai Diaconescu, specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul din Turcia, una dintre cauze

Specialistul spune că a fost nevoie de o perioadă puțin mai îndelungată pentru a-și da seam ace s-a întâmplat și să elaboreze niște modele, conform Spotmedia.

„În ceea ce priveşte cauza cutremurelor, e adevărat că în primele două săptămâni (după cutremure – n.r.) nu am fost prea fermi în a avea o părere clară, dar ne-a trebuit o perioadă în care să asimilăm ce se întâmplă şi să elaborăm nişte modele.

Primul model, care a şi rămas în picioare (…), privind cauze locale, datorită existenţei unor falii locale într-o zonă pretensionată, ştim că ne aflăm într-o zonă de curbură a Carpaţilor, această zonă nu este doar aşa, o hartă, ci sunt nişte roci care sunt mulate după un arc de cerc să spunem, care începe aici în zona asta şi se termină în Balcani.

Cauzele exterioare sunt influenţele datorate cutremurelor turceşti, în special al cutremurului de 7,8 din sudul Turciei, a cărui energie s-a propagat pe planul de subducţie al plăcii africane, sub placa est-europeană (…).

De pe teritoriul României s-au remarcat staţiile seismice din sudul Carpaţilor Meridionali, respectiv la sud de Târgu Cărbuneşti în care arată foarte clar că Vrancea nu a fost influenţată, ci această zonă, Vrancea a fost influenţată de cutremurul de 7,5, care a fost după cel de 7,8 (din Turcia – n.r.). (…) Situaţia a fost destul de complicată pentru a fi dată public dintr-odată, neavând niciun argument, în afară de expertiza noastră”, a spus specialistul INFP.

Zona din Gorj, activă seismic

Specialistul afirmă că zona din Gorj este activă din punct de vedere seismic, iar în perioadă precedent cutremurelor mari de anul trecut, în Gorj erau puțin stații seimice. Numărul lor s-a mărit după producerea acestora.

La nivel național, INFP are peste 200 de stații seismice, 35 de echipamente GPS și alte dispositive pentru monitorizarea evenimentelor naturale.

În 2023, în România s-au produs 4.900 de cutremure, dintre care 4.200 doar în județul Gorj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *