Farmaciștii îi cer lui Rafila să retragă ordinul care permite vânzarea de antibiotice fără rețetă. Riscurile asupra cărora atrag atenția

Farmaciștii îi cer lui Rafila să retragă ordinul care permite vânzarea de antibiotice fără rețetă. Riscurile asupra cărora atrag atenția

Farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă și astfel trebuie să primească tratament pe bază de antibiotice fără a avea rețetă emisă de un medic spcialist, a afirmat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, Simona Negreş, citată de news.ro.

Un ordin de ministru semnat de Alexandru Rafila prevede că farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, în doza considerată de urgență, dar pentru 48 de ore. Farmaciștii contestă aceste prerogative și cer retragerea ordinului pentru a fi completat cu solicitările specialiștilor.

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor solicită clarificarea ordinului întrucât acordarea dozei de urgenţă dintr-un antibiotic „nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist”. Asociația mai atrage că acest aspect al urgenței nu este unul nou, precum susține ministrul Rafila că introduce.

„Din nefericire, nu ne aflăm în situaţia unui proces de reglementare documentat şi dospit, dimpotrivă, Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise «pe repede înainte» după o consultare frugală, cel mult, în cadrul căreia profesioniştii din domeniul sănătăţii au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la 3 minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului şi Anul Nou, mai exact în data de 28 decembrie”, acuză și preşedinta Colegiului Farmaciştilor din București.

Ea a subliniat că tratamentul cu antibiotice lăsat la simpla alegere a unui pacient neinformat reprezintă un pericol pentru sănătatea acestuia întrucât „medicamentul antiinfecţios este o armă eficientă împotriva microorganismelor, dar care, folosită fără discernământ poate deveni o armă îndreptată împotriva fiecăruia dintre noi”.

„Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă. Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere «le permite» eliberarea «la cerere», datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important”, a afirmat Negreș.

Ea mai atrage atenția că autorii ordinului au introdus pe lista de antiinfecțioase două medicamente care nu aveau ce căuta aici. „Din postura de profesor de farmacologie, de această dată, mă întreb cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) şi clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium)? Ce profesionişti ai acestei specializări au fost consultaţi?”, a continuat Negreș.

În final, ea afirmă că ordinul emis de ministrul sănătății „ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul Sănătăţii”. Este o concluzie similară cu cea a Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor care atrage atenția că autoritățile nu au ținut cont de solicitările și sugestiile trimise de specialiști.

„Rolul Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie în sensul informării corecte a cetăţenilor cu privire la noile dispoziţii legale, dar şi de elabora programe eficiente de educare a populaţiei cu privire la modul corect şi responsabil de utilizare a antibioticelor. Astfel de acţiuni considerăm că ar avea efecte mult mai bune în combaterea rezistenţei la antibiotice decât simpla adoptare a unor noi reglementări în domeniu” precizează Asociația.

Ordinul privind antibiotice fără rețete

Vineri, 19 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat adoptarea unui ordin prin farmaciile vor putea elibera românilor antibiotice fără rețetă, dar numai doza considerată de urgență, pentru 72 de ore, iar pacientul va fi obligat să semneze o declarație pe propria răspundere că nu a mai luat acel antibiotic din altă farmacie. Ulterior, Alexandru Rafila a revenit și a spus că a îndreptat o eroare, astfel că termenul a fost redus la 48 de ore.

„Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență”, a transmis ministerul, care a mai precizat că ordinul ministrului „nu impune niciun model special de formular” și că antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie.

„Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *