Febra dengue „va lua amploare” în sudul Europei în cursul acestui deceniu, atrage atenția OMS

Febra dengue „va lua amploare” în sudul Europei în cursul acestui deceniu, atrage atenția OMS

Temperaturile ridicate creează condițiile pentru ca țânțarii care poartă virusul care provoacă febra dengue să se răspândească, astfel că, în acest deceniu, boala va deveni o ameninţare majoră în zonele sudice din Europa și SUA și în noi părți ale Africii, a avertizat Jeremy Farrar, specialist în boli infecțioase din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters.

„Trebuie să vorbim mult mai proactiv despre febra dengue. Trebuie să pregătim cu adevărat ţările pentru modul în care vor face faţă presiunii suplimentare care va veni în viitor în multe, multe oraşe mari”, a declarat Jeremy Farrar, care a lucrat timp de 18 ani în Vietnam, în domeniul bolilor tropicale, inclusiv febra dengue.

Specialistul OMS spune că infecția este posibil să „decoleze” și să devină una endemică în zone din Europa, SUA și Africa, în contextul încălzirii globale, ceea ce va pune presiune pe sistemele medicale.

„Îngrijirea clinică este cu adevărat intensivă, necesită un raport ridicat de asistente medicale la pacienţi. Sunt foarte îngrijorat când acest lucru va deveni o problemă importantă în Africa subsahariană”, a spus el.

Reguli de prevenire adecvate ar fi, afirmă cercetătorul, stabilirea unor planuri de triaj în spitale și inovațiile științifice. De asemenea, Farrar a menționat planificarea urbană prin care să se evite zonele cu apă stătătoare în apropierea locuinţelor.

„Trebuie să combinăm diferite sectoare care nu sunt obişnuite să lucreze împreună”, a explicat cercetătorul.

Febra dengue provoacă anual aproximativ 20.000 de decese în Asia și America Latină, iar începând din anul 2000, ratele de îmbolnăvire au crescut de opt ori, pe fondul schimbărilor climatice, al urbanizării și al circulației oamenilor.

În 2022, la nivel mondial, au fost raportate 4,2 milioane de cazuri, iar în acest an, specialiștii estimează că se vor înregistra valori aproape record de transmitere.

În același timp, multe cazuri de îmbolnăvire nu sunt înregistrate.

Boala este transmisă de țâmțarii Aedes aegypti infectați. Aceștia sunt activi pe tot parcursul zilei, înțeapă oamenii în locuințe și se înmulțesc în ape puțin adânci.

În cele mai multe cazuri de infectare, oamenii nu prezintă simptome. Cei la care boala se manifestă se confruntă cu febră, spasme musculare şi dureri articulare severe, cunoscute ca „febra oaselor rupte”.

Febra dengue poate fi fatală în cazurile severe, care reprezintă mai puţin de 1%.

Pentru această afecțiune nu există un tratament specific. Există însă un vaccin. OMS a recomandat recent serul Qdenga de la Takeda Pharmaceuticals în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani care trăiesc în zone în care feba dengue este considerată o problemă semnificativă de sănătate publică.

Bangladesh se confruntă, în prezent, cu cea mai gravă epidemie de febră dengue înregistrată vreodată în țară. Peste 1.000 de oameni au murit.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *