Fiscul a scos la vânzare o mașină pe care nu o avea. Sechestrată în acte, mașina a circulat șase luni, până a ajuns nefuncțională 

Fiscul a scos la vânzare o mașină pe care nu o avea. Sechestrată în acte, mașina a circulat șase luni, până a ajuns nefuncțională 

Fiscul din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, a scos la licitație o mașină pe care nu o avea propriu-zis în posesie. Procedura a fost anulată, iar acum unul dintre participanții la licitație vrea să dea ANAF în judecată pentru recuperarea costurilor sale cu deplasarea și cazarea.

Este vorba de o mașină Suzuki Grand Vitara, pe care instituția voia să o vândă, alături de trei chioșcuri, după ce a executat silit firma Rolcam Brut SRL din localitate.

Anunțul privind licitația a fost postat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în data de 7 noiembrie, iar licitația urma să aibă loc în data de 7 decembrie 2023, cu un preț de pornire de 12.500 de lei. În total au fost organizate trei licitații la care nu s-au prezentat ofertanți.

Până la a patra, programată pentru 8 februarie 2024, moment la care s-au prezentat doi potențiali cumpărători: firma Acustic Import Export SRL și o persoană fizică, vâlceanul Alexandru-Ionuț Ancuța.

Licitație anulată

Numai că licitația a fost anulată pe motiv de vicii administrative, iar participanților li s-a comunicat că debitorul nu a prezentat bunurile.

„Întrucât debitorul nu a pus la dispoziția organelor de executare bunurile sechestrate, respectiv nu a prezentat bunurile, organul de executare este în imposibilitatea de a organiza licitația propusă, fapte pentru care a făcut sesizare penală către organele competente”, se arată în procesul-verbal de organizare a licitației.

Triunghiul Bermudelor cu mașina dispărută

Problema o constituie faptul că ANAF nu a luat și fizic mașina de la societatea debitoare, ci a lăsat-o în gestiunea acesteia.

Evaluatorul autorizat scria în raportul din data de 31 mai 2023 că „mașina se prezintă în stare tehnică și estetică foarte bună”, fără scurgeri de ulei, cu asigurare și ITP valabile la acel moment. 

Procesul-verbal de sechestru a fost realizat în 19 iunie, menționându-se că „la data întocmirii sechestrului mașina a fost funcțională, stare second hand”.

În data de 24 octombrie, executorii fiscali constatau din nou că mașina este în stare bună: „s-au deplasat la sediul firmei debitoare SC Rolcam Brut SRL, în vederea identificării bunurilor sechestrate, întrucât au fost lăsate în custodia societății, iar cu ocazia identificării au constatat că bunurile sechestrate sunt în stare corespunzătoare cu data sechestrării”.

Mașina licitată

De ce au lăsat executorii fiscali mașina la datornic

Libertatea a întrebat Fiscul cum de a făcut o licitație pentru mașină fără să o aibă propriu-zis, unde a făcut mai exact plângere penală și dacă Poliția a fost alertată să o găsească, din moment ce este proprietatea Fiscului acum.

Reprezentanții ANAF au spus că mașina a fost sechestrată, dar a rămas în custodia societății, conform articolului 240 din Codul de Procedură Fiscală. 

Acest articol menționează că „bunurile mobile sechestrate pot fi lăsate în custodia debitorului, a creditorului sau a altei persoane desemnate de organul de executare silită ori de executorul fiscal, după caz, ori pot fi ridicate şi depozitate de către acesta”.

Fiscul spune că a făcut plângere penală

Totodată, ANAF precizează că după licitația ratată făcut o „sesizare” către Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc.

„Totodată, menționăm că, în urma emiterii adresei către Parchet, au fost sesizate următoarele instituții în vederea urmăririi și identificării în trafic a autoutilitarei în cauză: IPJ Harghita, Serviciul Rutier și Serviciul Județean de Poliție Rutieră Harghita”, se arată în răspunsul ANAF.

Numai că Poliția Harghita contrazice varianta Fiscului: acesta spune că mașina este trecută ca având sechestru, dar nu este dată în urmărire.

„Confirmăm că autoturismul în cauză este înregistrat în baza de date a Poliției Române cu un sechestru asigurător. Cu toate acestea, nu este înregistrat ca fiind furat. Conform procedurilor legale, autovehiculul rămâne în posesia proprietarului său. În situația în care este oprit în trafic de către un echipaj de poliție, executorul judecătoresc care a dispus sechestrul este imediat informat despre situație”, a declarat pentru Libertatea inspectorul principal de poliție Robert Costan, purtător de cuvânt al IPJ Harghita.

Situație incertă

Și legat de starea mașinii există contradicții: dacă în rapoartele inițiale aceasta era trecută ca funcțională, ulterior Fiscul a anunțat altceva.

Conform ANAF, în data de 5 februarie împuternicitul societății a fost contactat de executorii fiscali pentru a se prezenta cu mașina, talonul și cheile acesteia.

În data de 6 februarie, un delegat al firmei a venit la sediul Fiscului din Odorhei, unde „a dat o declarație că nu poate să prezinte la data licitației organizată în data de 8.02.2024 autoutilitara Suzuki Grand Vitara deoarece, din motive tehnice, aceasta nu este funcțională, fără a preciza locul unde se află bunul respectiv”, conform ANAF.

Amenințări cu judecata 

Numai că unul dintre participanți, Alexandru-Ionuț Ancuța, vrea să dea acum în judecată Fiscul din Odorheiu Secuiesc și responsabilii cu licitația.

Acesta susține că a avut costuri de circa 1.500 de lei cu cazarea și transportul pentru a se prezenta la licitație. Și asta pentru că a venit tocmai din comuna Alunu, județul Vâlcea.

„Am călătorit o distanță considerabilă de la domiciliu și m-am cazat în zonă pentru a participa la licitație, însă, cu puțin timp înainte de începerea acesteia, am fost informat despre anularea licitației datorită sustragerii debitorului de la prezentarea bunurilor”, spune acesta.

El acuză: „Situația, pe lângă faptul că a generat pierderi financiare semnificative pentru mine, a evidențiat o lipsă alarmantă de transparență și profesionalism din partea angajaților, care puteau să evite această situație declarând oficial că mașina lipsește și că debitorul se sustrage, dar probabil au încercat găsească soluții pentru a se proteja”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *