FMI recomandă României eliminarea cotelor scăzute la TVA și impozitarea progresivă. Efectul: scumpirea mâncării și a locuințelor

FMI recomandă României eliminarea cotelor scăzute la TVA și impozitarea progresivă. Efectul: scumpirea mâncării și a locuințelor

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României reforme fiscale suplimentare pentru a reduce deficitul bugetar cu 2% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie Economedia.ro.

Conform FMI, pachetul de măsuri fiscale adoptat în septembrie reprezintă un prim pas în consolidarea fiscală, dar deficitul pe 2023, adică diferența între veniturile și cheltuielile statului, va fi de 6% din PIB.

Astfel, instituția financiară spune că vor trebui luate măsuri suplimentare.

Aceasta critică taxa pe cifra de afaceri de 1% impusă multinaționalelor și cea de 2% impusă băncilor.

„În special, reducerea unor scutiri de taxe este un pas înainte. Cu toate acestea, unele măsuri – în special noile impozite pe cifra de afaceri – nu sunt în conformitate cu bunele practici și ar trebui reconsiderate”, arată FMI.

Instituția spune că sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a obține venituri suplimentare de cel puțin 2 % din PIB, în plus față de câștigurile obținute prin recentul pachet de măsuri fiscale, „pentru a plasa deficitul bugetar pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu, asigurându-se în același timp că toți contribuabilii își plătesc partea lor echitabilă”,

TVA și cotă progresivă

„Simplificarea TVA și a impozitului pe venitul persoanelor fizice (inclusiv eliminarea lacunelor și a privilegiilor fiscale) ar trebui să fie elemente-cheie ale unei astfel de reforme. Odată ce acest lucru este realizat, ar trebui să se ia în considerare reintroducerea impozitării progresive a veniturilor”, arată FMI.

În acest moment, România are o cotă generală de TVA de 19% și o cotă de 9% pe alimente, locuințe, panouri solare și fotovoltaice, mâncare bio, pompe de căldură.

România a avut și o cotă de 5%, pentru locuințe, dar pentru acestea a fost majorată taxa de curând. Singurele bunuri pentru care mai există TVA de 5% sunt cărțile, ziarele, revistele și manualele.

O simplificare a TVA înseamnă eliminarea cotelor reduse. Aceasta ar duce automat la o creștere de prețuri pentru alimente, locuințe, panouri sau pompe de căldură.
Impozitul pe venituri este de 10% în acest moment, cel pe profiturile firmelor de 16%, iar cel pe dividende de 8%.
Acestea erau de 16% până în urmă cu câțiva ani, când PSD a mutat toate contribuțiile sociale de la angajator la angajat, ceea ce mai departe a forțat Guvernul să reducă cimpozitul pe venit de la 16% la 10% pentru ca salariile românilor să nu scadă.
Privilegiile fiscale la care se referă FMI sunt scutirile de impozit și contribuții de care se bucură IT-iștii, constructorii, cercetătorii, industria alimentară și agricultorii. Potrivit PNRR, acestea trebuie eliminate.

Atenție la majorarea pensiilor

FMI mai susține că noua lege a pensiilor ar duce la reducerea cheltuielilor pe termen lung, dar că ar genera costuri fiscale inițiale care ar putea pune în pericol eforturile de reducere a deficitului.

Pentru a evita acest risc, este necesară o introducere treptată a acestor costuri și o punere în aplicare prudentă.

PSD a anunțat că anul viitor pensiile vor crește cu 40%, prin intrarea în vigoare a noii legi și prin recalculare.

Problema deficitului

Chiar și cu creșterea de taxe din acest an, România are greutăți în ținerea sub control a cheltuielilor din acest an. Țara noastră trebuie să atingă în acest an un deficit de 4,4% din PIB conform angajamentelor cu Comisia Europeană și de 3% din PIB în 2024.

Țara noastră negociază însă cu Bruxelles-ul majorarea țintei de deficit la 5,5% pe acest an și cel viitor.

În 2024 vor avea mai loc mai multe runde de alegeri, respectiv europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *