Forțele Navale nu au găsit mine marine în derivă, după verificările pe litoral: „Misiunile de monitorizare vor continua”

Forțele Navale nu au găsit mine marine în derivă, după verificările pe litoral: „Misiunile de monitorizare vor continua”

Verificările au fost declanșate luni, 14 august, după explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costinești și au vizat întregul spațiu maritim cuprins între Constanța și Mangalia, transmite Statul Major al Forțelor Navele într-un comunicat în care anunță că nu există mine marine în derivă.

Forțele Navale au fost alertate de către ISU Dobrogea, în jurul ora 10.00, după ce, cu câteva minute înainte, o mină marină a explodat la Costinești, pe mare, în zona digului din fața Hotelului Forum. Potrivit alertei, o altă mină marină ar fi plutit în zona plajei din Costinești.

„Scafandrii EOD și o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea țărmului de la Costinești, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate în derivă”, precizează Forțele Navale.

Ulterior, autoritățile navale au verificat tot spațiul maritim cuprins între Constanța și Mangalia, fără a depista vreun pericol.

„Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13.00, misiuni conjugate de cercetare maritimă și aeriană, în spațiul maritim cuprins între Constanța și Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spațiul monitorizat”, se arată în comunicat.

O altă suspiciune de mină, venită după un apel la 112 care semnala „o mină marină e în zona digului de intrare în Mangalia” a fost infirmată, iar autoritățile care au verificat au precizat că în realitatea era „un buștean mai mare”.

„Misiunile de monitorizare a raionului maritim aflat în responsabilitatea Forțelor Navale Române vor continua. De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, Forțele Navale Române și-au adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare, în colaborare cu structurile din sistemul național de apărare, cu atribuții în domeniu, precum și cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică”, spun Forțele Navale.

Incidente cu mine pe litoralul românesc

Pe 26 ianuarie, o mină marină a fost găsită de polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă, în timpul unei misiuni. Mina a fost observată plutind în derivă ușoară, la țărm, pe o plajă din localitatea Sfântu Gheorghe.

Pe 13 aprilie, scafandrii EOD ai Forțelor Navale au neutralizat prin distrugere o mină marină care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit, în apropierea litoralului românesc, mai precis pe Capul Midia. Scafandrii EOD au constatat că mina era din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 16 mai, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au descoperit, pe Marea Neagră, lângă Sulina, o mină marină. Ulterior, mina a ieșit din câmpul vizual al polițiștilor de frontieră, intrând în apele ucrainene.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *