Fostă prezentatoare la televiziunea rusă de stat: „Oamenii se pierd în jungla propagandistică. Și mamele îndoliate cred că moartea în război este mai onorabilă decât moartea cauzată de alcool”

Fostă prezentatoare la televiziunea rusă de stat: „Oamenii se pierd în jungla propagandistică. Și mamele îndoliate cred că moartea în război este mai onorabilă decât moartea cauzată de alcool”

Gulnaz Partschefeld, 42 de ani, a fost prezentatoare la televiziunea rusă de stat până în 2006 și cunoaște din interior aparatul de propagandă al Kremlinului. Fosta jurnalistă, care locuiește în Elveția din 2008, este lector de istoria culturii ruse la Universitatea din St. Gallen. Ea a acordat un amplu interviu pentru publicația Blick, în care vorbește cu îngrijorare despre „oamenii paralizați” din patria natală.

„Foarte mulți ruși cred că oricum nu pot influența nimic, că totul a fost deja decis. Nu mai merită să-ți faci griji. Mulți oameni se simt, de asemenea, copleșiți de situația complicată a lumii. Kremlinul folosește în mod conștient acest lucru și creează o confuzie suplimentară cu propaganda sa. Îi face pe majoritatea oamenilor să spună: «Nu mai înțeleg nimic..».”, crede Gulnaz.

„Se tem că, fără un lider puternic, Rusia se va destrăma”

Fosta jurnalistă spune că rușii sunt, mai degrabă, fericiți, că regimul gândește pentru ei: „Oamenii se pierd în jungla propagandistică a Kremlinului. Ei se tem că, fără un lider puternic, Rusia se va destrăma, iar puterile occidentale și China vor distruge țara. Această teamă este mai mare decât nemulțumirea față de acțiunile lui Putin”.

Propaganda lui Putin și-a atins scopul principal: a educat și tranformat poporul rus într-o societate extrem de pasivă. Acest lucru se reflectă în atitudinea populației față de război. Chiar dacă, poate, acum nu mai este atât de plăcut cu toate atacurile acestea cu drone.

Gulnaz Partschefeld:

„Putin este prizonierul propriilor basme despre copleșitoarea armată rusă. Dacă pierde în Ucraina, puterea îi scade. În ochii cercurilor de dreapta din Rusia, el este deja un învins”, adaugă jurnalista crescută în Penza, vestul țării, care s-a format ca profesor de germană și de engleză.

Despre „patriotismul plătit”

Întrebată despre sutele de mii soldați care au mers la război, ea spune că „acești bărbați practică un fel de patriotism plătit. Ca soldat, poți câștiga mult mai mult decât în ​​majoritatea locurilor de muncă din afara marilor orașe. Și mulți ruși care trăiesc fără mari perspective văd serviciul militar ca pe o oportunitate de a-și da sens vieții, de a se pune în scenă ca eroi”.

„Moartea în război este o moarte mult mai onorabilă decât moartea acasă, cauzată de boală sau de consumul de alcool. În mod pervers, aceste considerații joacă un rol important în gândirea unor astfel de oameni. În întâlnirile cu mamele soldaților uciși, Putin însuși a subliniat. în repetate rânduri, cât de onorabil este să mori ca erou care apără glia străbună”, subliniază Partschefeld.

Imaginează-ți că fiul tău moare în Ucraina. Nu vei dori niciodată să recunoști că a murit într-o misiune criminală. Vei dori să crezi cu atât mai ferm că a căzut ca un erou. În mod paradoxal, moartea acestor bărbați întărește, de fapt, patriotismul celor îndoliați.

Gulnaz Partschefeld:

Partschefeld crede că nu mai există critici ai lui Vladimir Putin și că nimeni nu se îndoiește că președintele l-a eliminat pe Evgheni Prigojin”.

„Bandă criminală a lui Putin” și propaganda „mai diversă”

Șeful Wagner avea mulți simpatizanți și deținea date compromițătoare despre Putin. Era un mare pericol pentru el. Cazul arată că aparatul de putere al lui Putin nu se mai sfiește să se identifice drept o bandă criminală care ucide pe oricine”, afirmă fosta prezentatoare de știri.

Întrebată despre „mașina de propagandă a Kremlinului”, ea spune că „discursurile președintelui repetă aceleași narațiuni din nou și din nou, mărturisind ignoranța lui cu privire la situația propriei armate. Nu este nici creativ, nici emoțional. Chiar și adepții săi reacționează adesea dezamăgiți la prelegerile lungi și pline de clișee”.

În Uniunea Sovietică, mass-media avea sarcina de a schimba brutal opinia oamenilor.. Rusia modernă nu își mai permite asta. Kremlinul știe că diferite grupuri trebuie abordate diferit. Propaganda este mult mai diversă decât era înainte. Există mii de povești adaptate nevoilor diferitelor grupuri din care fiecare să aleagă. În cele din urmă, ele servesc întotdeauna narațiunii principale: Occidentul este rău și vrea să ne distrugă”, afirmă Gulnaz.

Educația la domiciliu, ca mijloc de protecție

„Redactorii-șefi ai presei de stat sunt invitați la întâlniri regulate în care li se spune ce trebuie să transmită despre războiul din Ucraina, de exemplu. Aceste instrucțiuni sunt transmise editorilor și departamentelor. Moderatorii sunt foarte limitati în ceea ce și cum pot spune. Așa funcționează presa de stat. Și funcționează într-un mod foarte similar pe noile canale media, cum ar fi serviciul de știri Telegram, larg răspândit în Rusia”, explică ea.

Noul an școlar a început vineri în Rusia. Materia „Pregătire militară de bază” este din nou inclusă în programa școlară obligatorie. Și: studenții vor învăța istoria cu un nou manual care prezintă războiul împotriva Ucrainei ca „un act legitim de apărare,o lupta pentru rezistență în fața «Occidentul rău»”.

Mă frapează că mulți părinți își educă copiii acasă în prezent, ceea ce este încă permis în Rusia. În unele orașe, numărul copiilor educați la domiciliu s-a dublat în ultimii doi ani. Acești părinți vor să-și protejeze copiii de această propagandă.

Gulnaz Partschefeld:

Vorbind despre copii răpiți din Ucraina, jurnalista spune că „sunt reeducați în tabere patriotice. Acești copii ar trebui să fie înstrăinați și să nu mai poată fi integrați în Ucraina, indiferent cum se va termina acest război”.

Cei care sunt îngăduitori cu Putin răspândesc fapte complet false. Nu are nimic de-a face cu diversitatea de opinii. Un exemplu: povestea NATO agresivă care se răspândește din ce în ce mai mult spre est persistă. Nu NATO forțează vreo țară să se alăture Alianței. Sunt state libere care ar dori să adere la NATO de la sine și pe baza propriilor experiențe cu vecinii lor sovietici sau ruși”, crede ea.

„Nu mi-e teamă că voi fi redusă la tăcere. Sunt prea neimportantă pentru ei”

„Nu mi-e teamă că regimul rus mă va reduce și pe mine la tăcere. Probabil că sunt prea neimportantă pentru ei. Dar vorbesc pentru că nu vreau să renunț pur și simplu la nedreptatea pe care Rusia o face în Ucraina”, a conchis fosta jurnalistă.

Fiica de  kazahi, Gulnaz Partschefeld a lucrat, începând din 2002, pentru diverse posturi de radio și pentru compania de radio și televiziune de stat din Rusia, ca prezentator de știri. În 2008 s-a mutat în Elveția și acum este lector în istoria culturii ruse la Universitatea din St. Gallen.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Philippe Rossier (Blick)

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *