Fostul loc de muncă al surorii Gabrielei Firea acuză ziariștii de „presiuni”, „exagerări” și „afectarea activității” pentru că au așteptat 6 ore la ușă pentru un răspuns. Ce omite?

Fostul loc de muncă al surorii Gabrielei Firea acuză ziariștii de „presiuni”, „exagerări” și „afectarea activității” pentru că au așteptat 6 ore la ușă pentru un răspuns. Ce omite?

Jumătate din dreptul la replică trimis de Direcția de Asistență Socială (DAS) Voluntari  către Buletin de București și Centrul de Investigații Media e un mod de a bate obrazul că cineva a deranjat o instituție publică pentru niște răspunsuri. De presiuni sunt acuzat și eu, ca reporter Libertatea. Instituția omite aspecte importante

Marți, 11 iulie 2023, trei jurnaliști s-au dus la Direcția de Asistență Socială (DAS) Voluntari pentru întrebări legate de Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, despre care ministrul familiei a spus că n-a fost niciodată șefă peste un serviciu care a controlat căminele din Ilfov.

Cei trei ziariști au fost Bianca Albu, Ovidiu Vanghele și cu mine.

După circa șase ore de așteptare, instituția a răspuns în scris, iar cele trei publicații prezente la fața locului, Buletin de București, Centrul de Investigații Media și Libertatea, au publicat câte un text a doua zi, 12 iulie 2023.

Joi, 13 iulie 2023, DAS a revenit cu un drept la replică în care acuză două lucruri: că „anchetele” nu sunt controale, asta deși chiar Legea 292/2011 le numește „investigații” (dreptul la replică aici), și că ziariștii au pus presiune, au exagerat și au afectat instituția. 

„De asemenea, în ceea ce privește afirmația din care rezultă că răspunsul a fost primit „la capătul unei zile de insistențe și așteptare în fața sediului”, considerăm că este o exagerare, în condițiile în care ați transmis 12 întrebări la ora 12:10 și pentru a vă putea răspunde a fost necesară consultarea a sute de dosare, întocmite în perioada august 2018 – prezent, iar activitatea mai multor angajați ai Direcției a fost afectată, inclusiv de presiunile făcute la adresa acestora de către reprezentanții Buletin de București, Libertatea, Centrul de Investigații Media” – extras din dreptul la replică trimis către Buletin.de și CIM

Bineînțeles, ca orice răspuns care se respectă, el începe cu „în vederea unei informări corecte a publicului”, o frază devenită instituție de discreditare pentru textele jurnalistice.

Hai să vedem ce omite Direcția de Asistență Socială Voluntari.

Ziariștii au transmis întrebările la ora 12:10 după ce au negociat aproape o oră

Conform fotografiei realizate de colegul Vlad Chirea de la Libertatea, ziariștii Bianca Albu, Ovidiu Vanghele și subsemnatul au intrat pe poarta instituției la ora 11 și 12 minute.

Ora la care a fost făcută prima poză cu ziariștii intrând la DAS Voluntari. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Apoi, timp de circa o oră, a urmat o negociere cu paznicul, care a făcut drumuri către șefa instituției, Daniela Lazăr. Răspunsul imediat: nu vă poate primi, mergeți la Primărie.

Așa că ziariștii au cerut să discute cu purtătorul de cuvânt al instituției pentru a primi informațiile dorite. Răspunsul: nu există un purtător de cuvânt.

Articolul 16 din Legea 544 spune așa: „Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informațiile de interes public autoritățile și instituțiile publice au obligația să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare și relații publice”.

Pe rând, au ieșit, așa cum reiese și din pozele făcute de Vlad Chirea, diferiți angajați, inspectori sau reprezentanți ai departamentului Resurse Umane. Într-un final, după negociere, s-a stabilit că ziariștii vor trimite întrebări în scris. Le-au trimis la 12:10.

Unul dintre angajații care a ieșit în întâmpinarea ziariștilor. FOTO Vlad Chirea / Libertatea

Așadar, între 11:12 și 16:50, ora răspunsului, au fost aproape 6 ore. 

Nu au răspuns la toate întrebările, au driblat unele informații

Printre cele 12 întrebări, una transmisă de ziariști a fost și câte persoane au dat concursul alături de Nela Vica Andrieș pentru postul de la DAS Voluntari.

Răspunsul n-a venit, deși instituția susține că a răspuns la toate cele 12 întrebări.

La alte întrebări au transmis adrese greșite (Bd. Eroilor 90 în loc de Bd. Eroilor 96). În materialul publicat miercuri sunt explicate pe îndelete.

Directoarea a plecat la 13:00 și n-a vorbit cu jurnaliștii

În stilul „dacă nu mă chemi, mă supăr, dacă mă chemi, nu vin”, dreptul la replică al instituției se termină cu un mix pedagogic și de brațe aparent deschise.

„Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al instituției noastre, potrivit regulilor/cutumelor deontologice”, se arată în final.

Fără să discutăm despre ținutul la ușă, care arată dispoziția instituției de a lămuri și dezbate întrebările și răspunsurile oferite, directoarea Lazăr s-a intersectat, pentru circa 15 secunde, cu jurnaliștii.

Directoarea DAS Voluntari, plecând de la ora 13:00 după ce a evitat dialogul cu ziariștii. FOTO Vlad Chirea / Libertatea

„O să vă răspundă fetele”, a spus ea în timp cobora în viteză pe scările din fața instituției, urcând în mașina pregătită să facă stânga pe strada Cireșului.

Ziariștii au întrebat-o, cât urca pe locul din dreapta, cum de a semnat un document care îl scuza pe primarul Florentin Pandele la ora 23:15 noaptea. N-a răspuns. Însă, să o credem pe cuvânt, ne stă la dispoziție.

Ce presiuni au făcut ziariștii?

După circa două ore de la trimiterea întrebărilor, jurnaliștii au rugat paznicul de la intrare să întrebe cât mai durează. „O oră”, a revenit acesta.

După încă o oră, două!, jurnalistul Ovidiu Vanghele de la CIM a urcat la etaj pentru a le întreba, personal, pe angajate cât mai durează. S-a invocat un telefon care trebuie primit de la arhivă.

În rest, cei doi ziariști și cu mine au așteptat la intrare. Într-o fotografie făcută de Vlad Chirea se vede „presiunea” pusă de ziariști într-o discuție în care angajata DAS trimisă la discuții râde.

Un dialog cu o angajată a instituției care acuză „presiuni”: aceasta zâmbește. FOTO: Vlad Chirea / Libertatea

Sigur, când nu ești obișnuit ca presa să îți pună întrebări, trei oameni care atârnă ca durerea de splină vreo șase ore pot arăta a presiune.

Cum au afectat ziariștii activitatea instituției

Fraza „activitatea mai multor angajați ai Direcției a fost afectată” ar trebui mestecată de orice jurnalist care trimite, cum e și normal, solicitări pe Legea 544.

De exemplu, mă gândesc cum blochez, de o lună, activitatea celor de la Agenția Națională de Integritate, cărora le-am trimis solicitarea înregistrată de ei a doua zi cu numărul 15542/14.06.2023.

Sigur, fără să-mi trimită un răspuns în 10 zile că le-am dat muncă multă și nu o pot face mai devreme de 30 de zile, cum scrie în Lege.

Sau cum blocăm Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Ministerul Agriculturii și alte instituții care nu ne răspund de săptămâni bune.

Acum, sincer, cu atâtea instituții blocate de „presiunile” ziariștilor, cum să mai funcționeze România?

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *