Fostul premier Ehud Barak spune că Israelul va pierde sprijinul opiniei publice din multe părți ale lumii libere: „Va exista un val uriaș de furie”

Fostul premier Ehud Barak spune că Israelul va pierde sprijinul opiniei publice din multe părți ale lumii libere: „Va exista un val uriaș de furie”

Principalul obiectiv al Israelului este să limiteze capacitățile militare și guvernamentale ale Hamas în Fâșia Gaza, explică fostul premier și șef al armatei israeliene Ehud Barak, într-un interviu pentru Foreign Policy. Însă acest lucru nu se poate face decât cu „mii de bocanci pe pământ”.

„Știm că, într-o săptămână sau două, vom pierde probabil sprijinul opiniei publice în multe părți ale lumii libere, iar în alte două sau trei săptămâni am putea pierde sprijinul multor guverne din lumea liberă. Cred că America va fi în continuare alături de noi, dar va fi din ce în ce mai complicat pentru ei să rămână în spatele nostru”, avertizează Ehud Barak în interviul acordat publicației americane de geopolitică..

Fostul premier israelian a comentat situația și din perspectivă militară, având în vedere că a fost șef al statului major. Acesta spune că estimările israeliene sunt că Hamas și Jihadul Islamic au încă 10.000 de rachete, între 25.000 și 30.000 de luptători și peste 300 de kilometri de tuneluri subterane în Gaza. În consecință, pentru ca Israelul să aibă șanse de izbândă, ar trebui să desfășoare în Fâșie în jur de 50.000 de soldați. 

Israelul are forțe armate superioare, mai bine antrenate și foarte motivate, după imaginile care le-au fost arătate în urmă cu câteva săptămâni, hotărâte să distrugă Hamas. Vom plăti un preț în lacrimi și sânge, dar obiectivul va fi dus la bun sfârșit. Hamas nu poate rămâne o amenințare existențială pentru Israel.

Ehud Barak:

Ce se va întâmpla cu Gaza post-Hamas?

„Chiar dacă ne atingem obiectivul de a elimina infrastructura fizică și capacitățile de guvernare ale Hamas, nu vrem să rămânem acolo 10-20 de ani, aș că cine va prelua torța de la noi?”, se întreabă fostul prim-ministru.

Ce se va întâmpla în Fâșia Gaza după înlăturarea guvernării Hamas rămâne momentan la nivel de scenarii.

„Acum e posibil să avem o forță multinațională, dacă nu condusă de Egipt, atunci de o forță internațională, susținută de Liga Arabă și de o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, pentru a ajuta Autoritatea Palestiniană să revină în Gaza și pentru a-i ajuta financiar să pună în practică ce au nevoie, în ce privește energia electrică, apa, să facem din acest loc unul normal”, e de părere Ehud Barak. 

Netanyahu trebuia să demisioneze a doua zi după atac

Fostul premier îl consideră pe actualului șef al Executivului, Benjamin Netanyahu, principalul vinovat pentru situația cu care se confruntă astăzi Israelul.

„Unul dintre miniștrii de extremă-dreapta ai lui Netanyahu a declarat în mod explicit că Hamas este un atu, iar Autoritatea Palestiniană este un obstacol – și nu invers”, declară Barak. „Netanyahu a împins această politică pentru cel puțin ultimii cinci ani.”

Benjamin Netanyahu. Foto: Christophe Ena/Pool/ABACAPRESS.COM

„Practic, a decis că pentru a bloca în mod eficient orice posibilitate de a ne îndrepta spre soluția celor două state – pe care o urăște din anumite motive – trebuie să întărim Hamas și să slăbim Autoritatea Palestiniană. Aceasta a fost o politică foarte proastă, pe care mulți dintre noi, inclusiv eu, am atacat-o explicit și am descris-o ca fiind o mare neglijență a intereselor noastre”, spune fostul premier.

În acest context, Ehud Barak consideră că premierul Netanyahu „ar fi demisionat în dimineața zilei de 8 octombrie”, dacă ar fi fost vorba de un stat occidental.

Chiar și sondajele arată că asta așteaptă și societatea, punctează el: 80% dintre israelieni îl văd pe Netanyahu ca principal responsabil pentru că atacurile au putut avea loc și 70% se așteaptă ca el să demisioneze. Dintre aceștia, puțin sub 50% vor să demisioneze imediat, iar restul – la sfârșitul războiului. 

Netanyahu a pierdut încrederea publicului. În următoarele săptămâni, sau cel mult două luni, va exista un val uriaș de furie. Chiar și acum, Netanyahu nu poate intra cu ușurință într-un spital pentru a da mâna cu răniții sau pentru a se întâlni cu familiile celor care au fost măcelăriți.

Ehud Barak:
Politicianul de stânga Ehud Barak, în vârstă de 81 de ani, a fost al zecelea premier al Israelului, în perioada 1999-2001. A deținut funcțiile de șef al Marelui Stat Major (1991-1994) ministru al apărării (1999-2001 și 2007-2013) și ministru de externe (1995-1996). Prin urmare, a condus armata când Israelul s-a retras din Gaza, în 1994, și era ministrul apărării când a avut loc a doua Intifadă și când au avut loc confruntările din 2008 – trei săptămâni de război care au reprezentat cea mai mare operațiune a Israelului în Gaza. 

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *