Frank Herbert vs George Lucas. Primul credea că Star Wars copiază „Dune”. Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două universuri

Frank Herbert vs George Lucas. Primul credea că Star Wars copiază „Dune”. Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două universuri

„Dune 2” este filmul momentului, după s-a clasat pe primul loc în box-office-ul mondial, cu încasări totale de 182,5 milioane de dolari, potrivit revistei americane Variety. Pelicula adaptează romanul omonim scris de Frank Herbert, cel mai vândut roman SF din toate timpurile.

Dar acesta nu este doar atât. Puțină lume știe că în anii ’70-’80, scriitorul Frank Herbert l-a acuzat pe regizorul american George Lucas că a copiat „Dune” atunci când a produs seria Star Wars, care a fost vreme de decenii cea mai profitabilă din istorie, până să fie depășită de Marvel.

Cronologia

Primul roman din seria „Dune” a apărut în 1965, iar primul film Star Wars – în 1977. 

Frank Herbert a scris în total șase romane în serie, dar fiul său Brian Herbert a dezvoltat și mai mult franciza, iar acum există peste 20 de romane și nuvele în total în universul Dune. De asemenea, există seriale și romane grafice bazate pe opera lui Herbert.

De partea cealaltă, George Lucas a făcut șase lungmetraje în seria Star Wars, dar alături de acestea există și benzi desenate, animații, plus continuările realizate de către Disney după preluarea Lucasfilm în 2012.

Se gândea să-l dea pe Lucas în judecată

În presa vremii au apărut mai multe articole, chiar de la lansarea Star Wars, în care Herbert se plângea de asemănări.

„Încerc din greu să nu îl dau în judecată”, spune Herbert într-unul dintre acestea, citat de Polygon.

În schimb, George Lucas a negat la acel moment, afirmând că singura asemănare este că ambele au deșerturi.

Asemănările

Între timp, site-urile și revistele de SF au realizat liste întregi cu asemănările dintre cele două opere:

– ambele au un tânăr erou ce apelează la forțe mistice pentru a învinge. În Dune este Paul Atreides/Muad’Dib, în Star Wars este Luke Skywalker- în ambele există o soră a eroului: Alia în Dune și Leia în Star Wars- ambele au o planetă deșertică: Arrakis/Dune în seria lui Frank Herbert și Tatooine în filmele lui George Lucas- În ambele există elemente mistice folosite de eroi: „Forța” în Star Wars și „Vocea” în Dune- Ambele au o castă de prelați care se amestecă în jocurile politice: cavalerii Jedi în Star Wars  și călugărițele Bene Gesserit în partea cealaltă- Răufăcătorul se dovedește a fi tatăl eroului în Star Wars, unde Darth Vader este tatăl lui Luke Skywalker. În Dune, bunicul lui Leto este baronul Vladimir Harkonnen- Padme Amidala din Star Wars este Chani din Dune. Ambele au un destin tragic, fiind trădate în final, neputând să oprească trecerea către totalitarism- Ambele au un imperiu galactic nemilos- Ambele au viermi uriași de nisip de care locuitorii trebuie să se ferească. – În ambele oamenii deșertului „recoltează” umiditatea din atmosferă prin intermediul unor dispozitive- Ambele au „condimente” halucinogene, însă „mirodenia” din Dune joacă un rol central în poveste, pe când în Star Wars substanța este numită doar în trecere. În Dune, „mirodenia” este vitală pentru ca piloții să poată conduce navele cosmice.- În ambele se folosesc săbii în bătălii. În Star Wars sunt de laser.

Ambele opere au un tânăr erou ce apelează la forțe mistice pentru a învinge

Deosebirile

Cu toate acestea, există și deosebiri notabile, în vreme ce în alte cazuri ambele opere exploatează filoane mitologice vechi ale umanității.

George Lucas a împrumutat din filmele cu samurai ale regizorului japonez Akira Kurosawa inclusiv părți din dialoguri. Cavalerii Jedi preiau din Bushido, codul de onoare al samurailor japonezi, după cum arată site-ul CBR.com.

Alte mituri precum cel al Salvatorului, folosite în ambele, există în multe culturi antice.

În Star Wars, „Alesul” este de fapt Anakin Skywalker, care trebuia să distrugă Sith-ul, dar ajunge în mod tragic pe calea întunecată și devine Darth Vader. La final acesta îl distruge însă pe împărat și revine de partea pozitivă a Forței. 

În cazul lui Paul Atreides, acesta ar fi trebuit să servească ordinul Bene Gesserit, însă în final acesta preia puterea pentru el și rămâne un răufăcător, fără a se mai salva.

Islam – în Dune, budism – în Star Wars

De asemenea, în Star Wars există învățături și practici similare budismului și taoismului, așa cum scria The Conversation în 2022.

De partea cealaltă, în Dune fremenii sunt inspirați din beduinii musulmani, iar aceștia chiar spun de mai multe ori în cărți că duc un „jihad”, adică un război sfânt.

Separat de influența musulmană din „Dune”, Frank Herbert a scris și seria „Pandora”, bazată pe influențe creștine.

Ordinea filmelor

Concomitent, specific pentru Star Wars este că Lucas a început filmele cu concluzia. Ordinea apariției acestora este: 

– Star Wars: Episode 4 – A New Hope (1977)- Star Wars: Episode 5 – The Empire Strikes Back (1980)- Star Wars: Episode 6 – Return of the Jedi (1983)- Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace (1999)- Star Wars: Episode 2 – Attack of the Clones (2002) – Star Wars: Episode 3 – Revenge of the Sith (2005).

Abia după acestea se reia curgerea „normală” a acțiunii, prin Star Wars: Episode 7 – The Force Awakens (2015), Star Wars: Episode 8 – The Last Jedi (2017), Star Wars: Episode 9 – The Rise of Skywalker (2019). 

Star Wars a avut mai mult succes

Primul film Star Wars a avut încasări de 775 de milioane de dolari în 1977, dar ajustat cu inflația ar însemna 3,8 miliarde de dolari în banii de azi, conform Screen Rant.

În total filmele din franciza Star Wars au adunat 10,3 miliarde de dolari, conform The-Numbers.com. Doar franciza Marvel este mai presus, cu un total de 29,7 miliarde de dolari, conform aceleiași surse.

„Dune” a fost ecranizat prima dată în 1984, de către David Lynch, dar acesta nu a adunat decât 30 de milioane de dolari, comparativ cu un buget de 40 de milioane de dolari.

Mult mai de succes a fost ecranizarea din 2021, cu 434 de milioane de dolari, deși filmul a fost lansat în plină pandemie și era în același timp disponibil gratuit pe platforma de streaming HBO Max. Regizorul acestuia este Denis Villeneuve, același ca și la filmul care rulează în aceste momente în cinematografe.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *