Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașiului, aproape de a doua eliberare condiționată, după a doua pedeapsă de 5 ani de închisoare

Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașiului, aproape de a doua eliberare condiționată, după a doua pedeapsă de 5 ani de închisoare

Magistrații Judecătoriei Vaslui au admis marți cererea de liberare condiționată a fostului primar de Iași, Gheorghe Nichita, cu aproape 4 ani mai devreme de data la care expiră pedeapsa integrală. Decizia instanței nu este definitivă.

După ce a fost condamnat în 2021 la 5 ani de închisoare în dosarul ”UTI”, Nichita a primit în 2022 o altă pedeapsă de 5 ani în dosarul ”Amanta”. Cele două sentințe au fost contopite anul trecut, fostului primar fiindu-i stabilită o pedeapsă de 6 ani și 8 luni.
Din aceasta s-a dedus reținerea, arestul preventiv și detenția din primul dosar, în total aproape 3 ani.

Gheorghe Nichita se află în fața celei de-a doua cereri de liberare condiționată. Pe 6 iunie, anul curent, Judecătoria Vaslui i-a respins prima cerere. Instanța a motivat atunci că solicitarea a fost introdusă prematur.

Pe 4 septembrie, Nichita a înaintat cea de-a doua cerere de liberare, arătând că îndeplinește condițiile cerute de lege. De această dată, instanța din Vaslui i-a dat câștig de cauză.

”Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe – deţinut în Penitenciarul Vaslui, din executarea pedepsei de 6 ani şi 8 luni închisoare ani (…). În baza art. 100 alin. 6 Cod penal, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei, respectiv 24.05.2027, constituie termen de supraveghere pentru condamnat”, se arată în soluția instanței.

Pe durata celor aproape patru ani rămași până la expirarea pedepsei, Nichita va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere. În plus, instanța i-a impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Vaslui.

Judecătorii l-au avertizat că în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere și a obligaţiilor impuse, sau va săvârși o nouă infracţiune, liberarea condiționată va fi revocată și se va dispune executarea restului de pedeapsă.

Cât a stat Gheorghe Nichita în închisoare

Fostul primar al Iașului a fost condamnat la câte 5 ani de închisoare în două dosare penale pentru fapte de corupție și abuz în serviciu.

Prima dată, fost găsită vinovat de luare de mită în 2020, după ce ar fi pretins și primit 10% din contractul de aproape 70 de milioane de lei semnat între Primăria Iași și firma UTI, pentru a crea un sistem de management inteligent al traficului în oraș.

Potrivit datelor din dosarul privind liberarea condiționată, Nichita a fost reținut, arestat preventiv, respectiv plasat în arest la domiciliu astfel: de la data de 1 mai 2015 și până la data de 2 mai 2015 (o zi de reținere pentru 24h), – de la 8 mai 2015 până la 2 iulie 2015 și de la data de 29 octombrie 2015 până la data de 5 mai 2016.

După pronunțarea primei condamnări definitive a fost încarcerat pe 5 august 2020 și eliberat condiționat pe 30 iulie 2021. O lună mai târziu, pe 30 august a fost condamnat definitiv în cel de-al doilea dosar, Nichita întorcându-se în închisoare. Și-a schimbat domiciliu de la Iași la Vaslui și a fost încarcerat în Penitenciarul Vaslui, recunoscut pentru condițiile moderne de detenție.

După cea de-a doua condamnare. Nichita a înaintat o cerere Tribunalului Vaslui prin care a solicitat contopirea celor două pedepse. Instanța a admis cererea și a redozat pedeapsa. Astfel, din cele două condamnări de 5 ani a rămas una singură la care s-a adăugat un spor de 1 an și 8 luni. Din pedeapsa rezultantă de 6 ani și 8 luni, tribunalul a dedus, arestul preventiv, cel la domiciliu, dar și detenția din primul dosar.

„Amanta” i-a adus a doua condamnare

Dosarul numit de presă „Amanta” datează din 2015, de când Nichita încă era primar al municipiului Iași. Atunci, procurorii DNA Iași l-au reținut pentru 24 de ore în, acuzându-l de faptul că a pus la cale un plan de supraveghere a amantei sale din Primărie cu ajutorul a doi angajați.

În rechizitoriu, procurorii rețineau faptul că Nichita i-ar fi făcut cadou femeii un telefon de ultimă generație pe care era instalată o aplicație de spionaj, că s-a folosit de angajații Poliției Locale să o urmărească prin oraș, inclusiv că a angajat un detectiv privat pentru a o urmări și în afara localității. Supravegherea ar fi durat mai multe luni, până când femeia a denunțat faptele primarului la DNA. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *