GHID de sănătate orală. Cum îți poți menține dantura sănătoasă

GHID de sănătate orală. Cum îți poți menține dantura sănătoasă

Îngrijirea adecvată a sănătății bucale necesită o abordare complexă, care implică o igienă adecvată a cavității bucale, o alimentație sănătoasă, controale regulate la stomatolog și evitarea obiceiurilor dăunătoare, precum fumatul sau consumul cronic de alcool. Investiția în sănătatea orală, prin adoptarea unor măsuri simple, aduce beneficii pe termen lung, îmbunătățind starea generală de sănătate. Ghidul actual oferă câteva recomandări utile pentru menținerea unei igiene orale sănătoase și implicit a unei bune stări generale de sănătate.

Periază dinții cu regularitate

Periajul dentar are rolul de a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare, ceea ce ajută la prevenirea cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor afecțiuni ale cavității bucale. Periază-ți dinții de cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute de fiecare dată. Folosește pentru periajul dentar o periuță cu peri moi de o dimensiune potrivită, pentru a ajunge la toate zonele din gură.

Acordă atenție tehnicii de periaj

Folosește mișcări circulare sau de jos în sus pentru a curăța atât suprafețele dinților, cât și spațiile dintre ei. Nu uita să periezi suprafața limbii, pentru a elimina bacteriile care pot cauza respirația neplăcută. Ține cont de faptul că tehnica de periaj influențează semnificativ eficacitatea periajului în sine. Dacă porți aparat dentar detașabil, este important să cureți corect nu doar suprafața dinților, ci și aparatul dentar.

Folosește ața dentară

Ața dentară este eficientă în eliminarea resturilor alimentare și a plăcii dentare dintre dinți și în jurul implanturilor dentare, dacă este cazul. Folosește ața dentară în fiecare zi, pentru a curăța spațiile dintre dinți, acolo unde periile de dinți nu pot ajunge. Dacă ai un implant dentar, optează pentru o ață dentară mai puțin abrazivă, special concepută pentru implanturi dentare.

Realizează igienizări profesionale și detartraje regulate

Procedurile profesionale stomatologice profilactice, precum detartrajul sau igienizarea profesională, efectuate de către medicii dentiști sau igieniști dentari, au multiple beneficii pentru sănătatea orală. Menite să completeze igiena orală efectuată la domiciliu, procedurile profilactice previn majoritatea afecțiunilor orale. Dacă te gândești la cat costa detartrajul dentar, trebuie să ți cont că sumele cheltuite pentru astfel de proceduri preventive sunt investiții pe termen lung în sănătatea orală, care te vor ajuta să eviți complicațiile dentare costisitoare în viitor.

Ai grijă la ce mănânci

Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății bucale, iar alegerea alimentelor potrivite poate avea un impact semnificativ asupra stării generale a dinților și gingiilor. Consumul excesiv de zahăr poate contribui la formarea plăcii bacteriene și la demineralizarea smalțului dentar, ce favorizează apariția cariilor. Prin urmare, este recomandat să reduci consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr, cum ar fi sucurile îndulcite, băuturile carbogazoase și dulciurile, pentru a proteja sănătatea dinților.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *