Ghidul alegătorului turmentat din anul 2024 

Ghidul alegătorului turmentat din anul 2024 

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la publicarea piesei „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale și de la premiera spectacolului montat la Teatrul Național din București. Întrebarea care a străbătut tot acest amar de vreme aparține personajului Cetățeanul Turmentat: „Eu pentru cine votez?” Am numărat, precum Ghiță Pristanda steagurile, de câte ori Cetățeanul a repetat în timpul piesei întrebarea care-i macină sufletul: „Eu pentru cine votez?”. De cinci ori! Ce coincidență! În România anului 2024, vor fi cinci alegeri (dacă luăm în considerare și cele două tururi pentru scrutinul prezidențial). Alegeri comasate. 

De cinci ori întreabă Cetățeanul și de patru ori, interogația sa rămâne fără niciun răspuns. Pentru că niciunul dintre cei întrebați nu este pregătit sau nu vrea să-i răspundă. Turmentatul întreabă sincer, ca un cetățean responsabil, dar rămâne de fiecare dată cu „ochii în soare”. De ce înregistrează acest eșec? Pentru că este beat? Pentru că nu este demn de încredere? Pentru că votul său nu contează în mașinațiunile celor care dețin puterea? Bietul cetățean!

Abia spre final, la a cincea încercare, Cațavencu, învins și resemnat, îi răspunde: „Pentru domnul Agamiţă Dandanache”. Ciudat, Cetățeanul nu întreabă: dar cine-i ăsta? Adoptă numele fără comentarii, pentru că știe că votul său este util doar la o numărătoare. Ultima sa replică din piesă, pentru că a înțeles aranjamentul, dezvăluie simpatia pe care o ținuse ascunsă, dar nu are nicio legătură cu „procesul electoral”. Este cât se poate de umană: „În sănătatea coanii Joițichii! Că e (sughite) damă bună!” Bravo, cetățene! 

Cetățeanul Turmentat pare să fie singurul personaj pozitiv al piesei lui Caragiale. Deși are păcatul „trasului la măsea”. Dar ebrietatea, paradoxal, îl face mai lucid decât ceilalți. Pentru că empatizez (ce frumos cuvânt!) cu Cetățeanul Turmentat, am încercat să-l ajut, ca de la un turmentat în anul 2024 la un turmentat în 1884 (prietenii știu de ce!), răspunzându-i la întrebarea pe care a repetat-o de cinci ori: „Eu pentru cine votez?”. Este întrebarea care, în acest an, bate de departe orice frământare ontologică a societății românești. (Și cuvântul „ontologic” îmi place, deși nu știu să-l explic, dar nu contează când încerc să intru în lumea lui Caragiale!) 

Scena 1

Cetățeanul: „Nu e vorba, ţinem la domnul Nae Caţavencu… e din Soţietate… dar vorba e, eu alegător… eu… (sughite) apropitar, eu pentru cine votez? (sughite) D-aia am venit”.CETĂȚEANUL din 2024: Votează pentru PSDNL! Sunt prea multe litere și ți-e greu să le ții mine? Atunci, reține alianța PSD cu PNL! Ciolacu și Ciucă, aliați! Nu-i nevoie să-i ții minte pe aceștia, pentru că nu-i mare dramă dacă-i încurci, dacă-i confuzi, dacă pui ștampila viceversa! Ciolacu este egal cu Ciucă. Unul pretinde că are grijă de stabilitatea României, celălalt ține și el la stabilitatea României. Unul vrea continuitate, celălalt, se poate să se lase mai prejos?, tot continuitate. Ciolacu zice că este de stânga, ține cu cei săraci și de aceea îi taxează pe bogați, Ciucă zice că e de dreapta, ține cu antreprenorii, dar aprobă creșterea fiscalității pentru mediul de afaceri. Amândoi au același deficit de cunoaștere a economiei de piață. Nu-i confunda cu Farfuridi și Brânzovenescu! Oricât de mult ți-ar da de băut amicul Nae Cațavencu, ca să-și fure scrisoarea. Dar vezi că Ciolacu și Ciucă, după alegerile din acest an, te vor impozita pe tine, un demn apropitar, ca să susțină deficitul. Nu contează că Ciolacu va decide și Ciucă va aproba: te vor impozita ca să mențină stabilitatea României. Vrei stabilitate? Tocmai tu, turmentatule, care te clatini la orice replică? Stai drept și votează PSDNL! Comasările sunt stabilite, procentele sunt aranjate, doar de votul tău mai este nevoie ca cele două grupări mafiote, pardon!, partide, să obțină legitimitate!

Scena 2

CETĂȚEANUL: „Vorba e… eu (sughite), eu pentru cine votez?”.CETĂȚEANUL din 2024: Votează pentru AUR! O să te filmeze George Simion cu telefonul când o să ieși de la urne și-o să se laude la Ciutacu în emisiune că tu, Cetățeanul Turmentat, l-ai votat. Dar Simion o să afirme cu tărie că n-ai fost beat când ai băgat votul pentru AUR în urnă, că ai fost perfect treaz, dovadă că fiola, o să aducă o fiolă, nu ți s-a înverzit. Câți turmentați ca tine vor vota pentru AUR? Uită-te în sondaje! Mulți, puțini, România oricum votează în stare de ebrietate. Revin la statutul tău de apropitar. Doar nu crezi că, dacă vin la putere, Simion și ai săi îți vor confisca proprietățile și le vor transfera în proprietatea statului român. Doar nu crezi că vor naționaliza OMV sau Kaufland. Doar nu crezi că vor organiza un referendum pentru ieșirea României din Uniunea Europeană. E gargară, amice! Nici la beție cei din AUR nu gândesc asta. Patriotismul lor e circ la România TV și Realitatea Plus! Circ în Parlament, doar atât știu să facă. Uită-te ce pregătire are Simion și ceilalți gealați din AUR! Ei își arată mușchii ca să-i filmeze televiziunile. Ei fac pe extremiștii, dar în realitate sunt niște mazete. N-au nicio competență ca să conducă o asociație de locatari de bloc. Iar idioții utili ai progresiștilor îți tot bagă în cap teza cu „pericolul extremist”. Nu te duce după fentă! Du-te pe picioarele tale și votează după mintea ta, e adevărat, tulbure, dar votează! Procentele lui AUR sunt stabilite, ca să avem și noi, „faliții noștri”, pardon!, ca să avem și noi „extremiștii noștri”. Dacă vrei circ, votează AUR. Dar circul, în starea ta de ebrietate, este periculos.       

Scena 3

CETĂŢEANUL: „Vorba e… eu pentru cine votez?”.CETĂȚEANUL din 2024: Poți să sughiți de trei ori: USR, PMP și Forța Dreptei. Sughiță și votează Alianța Dreapta Unită! Dar crezi că cei de la USR vor ajunge ca să-și vadă copilul lor de suflet, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), băiat mare și împlinit? N-au nicio putere să ajungă în guvern și să facă reformele scrise în PNRR. Dar merită să votezi o astfel de alianță (contra naturii), numai de dragul lui Cristian Ghinea, nașul PNRR! Așa, ca să moară de necaz Ciolacu care se chinuiește să atragă miliardele de euro din PNRR. Cum care Ciolacu? Siamezul lui Ciucă. Te-ai magnetizat, amice? Poți să-l votezi și pe Drulă, pentru că nu există riscul să mai folosească ranga ca să desființeze un chioșc la metrou, pentru că nu mai sunt chioșcuri, ca să-l filmeze televiziunile. Poți să votezi USR, dar ai grijă, la cât de turmentat ești, să nu confuzi alegerile de anul ăsta cu „Referendumul pentru Familie” și să declari că ai votat pentru familia tradițională. Ăștia de la USR nu te uită, nu te iartă, vezi ce-a pățit Elena Lasconi! Dacă-l votezi și pe Ludovic Orban, numai pentru că a băut un păhărel la birou, în timpul restricțiilor din pandemie, să nu crezi va fi omul care va salva România, să nu crezi că băutura îi unește pe români pentru a face planuri mari de modernizare. Vremea lui Orban a trecut, vremea ta, cetățene, a împlinit 140 de ani de când te-a scris Caragiale. Ești nemuritor. 

Scena 4         

CETĂȚEANUL: „Ce facem? Iacă, mâine începe… Eu… Pentru cine votez?”.CETĂȚEANUL din 2024: Ce faci, te grăbești? Votează S.O.S., dacă vrei ca Diana Șoșoacă să-și continue circul! Nu-ți ajunge circul de la AUR? Sau votează-l pe domnul Șoșoacă, suspendatul! E același lucru. Circul continuă la două mâini. Dacă vrei ca votul tău să se piardă în vulgaritate și panaramă, atunci votează mahalaua României. Dar mahalaua lui Caragiale, cea din „D-ale carnavalului”, n-are nicio legătură cu mahalaua din prezent. Altă piesă (memorabilă), alte personaje (memorabile). Șoșoacă nu-i personaj, e marionetă. A rușilor – se spune, dar nu cred că rușii se coboară la nivelul lui Șoșoacă. Rușii fac destule mizerii, dar îi pun pe alții să răscolească mizeria, adică, rahatul. Șoșoacă nu-i bună să facă nici asta. Votează S.O.S, dar să nu te plângi că-ți pute a rahat, oricât de mult alcool ai băga în tine!  

Scena 5

CETĂȚEANUL: „Să-mi spui dumneata, pentru cine votez. Iaca mai e un sfert de ceas și se închide alegerea… Eu… Pentru cine votez?”.CETĂȚEANUL din 2024: Votează cu UDMR, Reper sau cu alții, pe cine vrei tu! Doar prefectul Tipătescu ți-a spus foarte clar, citez din Caragiale: „Pentru cine? Pentru cine? Lasă-mă în pace, cetățene: ai ajuns de nesuferit… Votează pentru cine poftești…”. 

Are dreptate Tipătescu, votăm „pentru cine poftim”. Numai că eu, cetățean al anului 2024, am și eu o întrebare, pentru tine, cetățene turmentat: „Pentru cine votez anul ăsta?”. Mai sunt câteva luni și se închid alegerile și nu știu „pentru cine votez…”. Sau nu votez?           

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *