Grădina Ghetsimani, între adevăr istoric și religie. Unde se află, cât de frumoasă este, de fapt

Grădina Ghetsimani, între adevăr istoric și religie. Unde se află, cât de frumoasă este, de fapt

Grădina Ghetsimani, situată la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim, este un loc cu o încărcătură istorică și spirituală aparte, fiind asociată cu evenimente majore din viața lui Iisus Hristos, conform tradiției creștine.

Numele grădinii provine de la cuvântul ebraic „Gat Shmanim”, care înseamnă presa de uleiuri, indicând faptul că grădina era locul unde uleiul era presat din măslini, dincolo de toată încărcătura religioasă pe care o are.

Grădina Ghetsimani, astăzi

Astăzi, Grădina Ghetsimani este unul dintre cele mai vizitate locuri din Ierusalim și un important centru de pelerinaj pentru creștini din întreaga lume.

Potrivit Evangheliilor din Biblie, Grădina Ghetsimani a fost locul în care Iisus a petrecut ultima seară înainte de a fi prins și, încele din urmă, crucificat în ceea ce creștinii numesc Paște.

Acesta ar fi venit împreună cu discipolii săi pentru a se ruga înainte de a fi predat autorităților evreiești.

Conform tradiției creștine, în această grădină, conform spuselor Bibliei, Iisus Hristos ar fi simțit o mare întristare și ar fi petrecut ore întregi rugându-se la Tatăl Ceresc, rugăciunea sa fiind numită ulterior „rugăciunea din Ghetsimani”.

Grădina Ghetsimani este menționată în mai multe pasaje din Evangheliile biblice, inclusiv în Matei 26:36, Marcu 14:32 și Luca 22:39.

Aceste pasaje descriu cum Iisus s-ar fi rugat Tatălui să îl izbăvească de ceea ce avea să vină, iar într-unul dintre aceste momente, a fost vizitat de un înger care l-a întărit spiritual și i-a dat încredere în ceea ce urma să se întâmple.

În prezent, Grădina Ghetsimani este un loc sfânt pentru creștini și un important centru de pelerinaj în Ierusalim. Ea este administrată de Biserica Ortodoxă și include mai multe biserici și mănăstiri, precum și o grădină de măslini străvechi care se crede că ar proveni chiar de pe vremea lui Iisus.

Biserica Tuturor Neamurilor, locul unde „pacea între popoare” se vrea a fi lege

Unul dintre cele mai impresionante puncte de atracție din Grădina Ghetsimani este Biserica Tuturor Neamurilor, cunoscută și sub numele de Biserica Națiunilor.

Această biserică a fost construită în anii 1920 și este dedicată tuturor națiunilor care au participat la crucificarea lui Iisus Hristos, simbolizând dorința de reconciliere și pace între popoare.

În apropierea Bisericii Tuturor Neamurilor se găsește Grădina Măslinilor, care adăpostește câteva dintre cele mai vechi și mai impresionante exemplare de măslini din lume, după cum menționam, de altfel, anterior.

Acești măslini străvechi sunt considerați martori ai evenimentelor biblice și sunt venerați de către pelerinii creștini care vizitează locul.

Pelerinii care vizitează Grădina Ghetsimani au ocazia să se roage și să reflecteze asupra evenimentelor tragice care ar fi  avut loc acolo acum mai bine de 2000 de ani, conform scrierilor bibilice.

Mulți credincioși se roagă în această grădină și meditează asupra semnificației spirituale a locului, căutând împuternicire și înțelepciune în rugăciuni, dar și răspunsuri la provocările lumești cu care se confruntă, până la urmă, orice om.

Pe lângă aspectul spiritual, Grădina Ghetsimani este și un loc de o frumusețe naturală deosebită. Măslinii seculari și vegetația luxuriantă oferă o oază de liniște și frumusețe în mijlocul agitației orașului Ierusalim.

Grădina Ghetsimani

Vizitatorii sunt întâmpinați de un peisaj pitoresc și de un aer plin de mister și istorie, care îi inspiră să se conecteze cu divinul și cu natura în același timp.

În definitiv, natura ar trebui privită prin prisma divinului, de vreme ce, dacă este să dăm crezare spuselor bisericești, este creată de Dumnezeu, astfel că respectul ar trebui să fie literă de lege. Evident, atunci când ne gândim la scimbările climatice cu care ne confruntăm, în mare parte din vina omului, ne vine foarte greu să credem că religia mai este, în zilele noastre, sinonim cu spiritualitatea – dacă a fost vreodată așa, de altfel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *