Greblă face o ciorbă din situația de la AEP

Greblă face o ciorbă din situația de la AEP

E jale la AEP. Instituția își dă cu stângul în dreptul, când este vorba să lămurească lucruri legate de numărul de susținători ai candidaților la alegerile europarlamentare. Într-un răspuns trimis la o solicitare cotidianul.ro, legată de numărul de susținători ai candidaților la alegerile europarlamentare, BEC se spală rapid pe mâini. Doar că, mai rău se murdărește.

Astfel, la cererea trimisă de Cotidianul.ro în baza Legii 544/2001 către BEC în care solicitam „numărul de susținători aferent fiecărei liste de candidaturi depuse pentru Alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 de către o serie de competitori electorali“, răspunsul este uluitor:
De asemenea, conform legii, BEC „verifică îndeplinirea condițiilor de fond și de formă prevăzute de prezenta lege”, adică trebuie să verifice listele integrale de susținători, nu eșantioane până la atingerea numărului minim prevăzut de lege, așa cum a precizat BEC pentru Expert Forum.
 În acest răspuns, se recunoaște negru pe alb că parte din procedura verificării care nu cade pe textul legii.
Iar legea, din acest punct de vedere, e chiar bine făcută.
Exemplu: Dacă un competitor vine cu exact 200 000 de semnături de susținere, cine garantează că eșantioanele vor fi reprezentative și că 10 semnături nu sunt false și avem, în fapt, 199 990 de semnături doar și, drept urmare, trebuie respinsă candidatura?
Altă hibă
Documentele depuse pentru candidaturi sunt validate de BEC, prin decizie. Totuși, nu există niciun fel de informație cu privire la numărul de semnături depuse de către fiecare partid politic/alianță electorală sau candidat independent, ceea ce reduce transparența procesului.

Încercând să minimizeze problema legată de publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare, președintele AEP mai mult o complică. Din grabă sau din neștiință.

 

 Conform declarațiilor lui Toni Greblă pe postul Antena 3 „am avut printre alte activități și armonica direcțiilor județene ale Autorității Electorale Permanente, lista cu experți electorali, cu IT știi, care practic, la intrarea în secția de votare, cum știe toată lumea, primesc cartea de identitate a alegătorului, o scanează într-un dispozitiv electronic și se vede acolo. Dar dacă are drept de vot la secția respectivă.” Aceeași declarație a făcut-o și în alte intervenții televizate.

 

Domnul Greblă denaturează adevărul și face o confuzie între operatorii de calculator cei care operează tabletele și experții electorali (președinții și locțiitorii secțiilor de votare) care practic numără voturile conform procedurilor si legilor electorale. 
Domnul Greblă se contrazice în declarații susține că informațiile au fost transmise pe un e-mail nesecurizat care putea să fie accesat de publicul larg –  o adresă de mail nu poate să fie accesată de publicul larg și acestea sunt oricum minim securizate cu o parol. În realitate datele au fost publicate pe site-ul AEP și au putut fi accesate de orice persoana care are acces la internet. Datele experților se publică de AEP la următoarea adresă https://www.roaep.ro/management-electoral/management-electoral/corpul-expertilor-electorali/ , dar fără date cu caracter personal. 
AEP nu are mail public așa cum a susținut președintele AEP. 

 

Prin declarațiile făcute, președintele AEP Toni Greblă face o ciorbă din activitățile care se desfășoară în perioada electorală și denotă faptul că nu știe și nici nu înțelege ce se întâmplă în procesul electoral. 

Totodată acesta afirmă că, eroarea care a generat breșa de securitate este cauzată de oboseala angajaților AEP. De remarcat este faptul că angajații AEP sunt profesioniști în organizarea alegerilor, dar același lucru nu se poate spune de oamenii din secțiile de votare, care vor avea o activitate similară, în ziua alegerilor ( 06:00 – 22:00, 16 ore), cu activitatea angajaților AEP de miercuri și care la final trebuie să numere buletinele de vot în mod „corect” (în condițiile în care durata de funcționare a unei secții a crescut cu o oră). 

 Baza legală este următoarea: 

Legea nr. 208 din 2015  

Art. 15 alin. (2) – Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti cu 15 zile înaintea datei alegerilor, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite. Au prioritate absolvenţii de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice şi apoi absolvenţii de studii universitare de licenţă. 

Art. 16 alin. (14) – Autoritatea Electorală Permanentă aduce la cunoştinţă publică, prin afişare pe site-ul propriu, următoarele date de identificare ale persoanelor înscrise în corpul experţilor electorali: 

a) numele; 

b) prenumele; 

c) iniţiala tatălui; 

d) domiciliul – se înscriu numai judeţul şi localitatea sau municipiul Bucureşti şi sectorul, după caz. 

 Art. 84 alin. (2) – Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. 

Art. 84 Alin. (16) Operatorii de calculator au statut de personal tehnic auxiliar. 

The post Greblă face o ciorbă din situația de la AEP appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *