Grecia cere sprijinul UE pentru a opri bărcile cu migranți: „Tragedii vor continua să se întâmple”

Grecia cere sprijinul UE pentru a opri bărcile cu migranți: „Tragedii vor continua să se întâmple”

Tragedia precum cea de la finalul lunii iunie, în care o navă supraîncărcată cu sute de migranți a naufragiat în largul coastelor Greciei, vor continua să aibă loc dacă nu se va interveni pentru oprirea plecărilor navelor din Libia, a precizat noul ministrul al migrației din Grecia, Dimitris Kairidis, într-un interviu pentru Politico.

„Aceste tragedii vor continua să se întâmple dacă nu oprim plecările din Libia și din alte locuri pe nave care nu sunt în stare de navigabilitate”, a spus Kairidis. „Vor fi, din păcate, cazuri în care pur și simplu va fi imposibil să salvezi vieți.”

O soluție pentru a evita alte tragedii, a susținut Kairidis, este ca UE să reia „Operațiunea Sophia”, o misiune navală condusă de UE, menită să distrugă rutele de contrabandă din Marea Mediterană, care a fost anulată oficial în 2020.

„Susținem lansarea unei operațiuni Sophia-plus pentru a distruge rutele de contrabandă de migranți din Libia”, a declarat Kairidis pentru Politico în timpul primei sale vizite la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul UE pentru Afaceri Interne Ylva Johansson.

„Navele UE ar sta în apele teritoriale libiene cu acordul guvernului local, ceea ce sper că îl va accepta”, a adăugat el.

UE nu a stabilit încă cum ar trebui să răspundă la naufragiul din urmă cu aproximativ o lună. Parlamentul European a susținut joi o rezoluție fără caracter obligatoriu care îndeamnă UE să instituie o operațiune de căutare și salvare la nivel european pentru migranți. Dar unii diplomați se tem că acest lucru nu va încuraja decât plecările migranților din Africa de Nord și ar alimenta modelul de afaceri al traficanților de persoane.

Propunerea Greciei este ușor diferită de propunerea Parlamentului European. În esență, ar urma să blocheze plecarea bărcilor, distrugând rutele de contrabandă prin Marea Mediterană în acest proces. Dar criticii subliniază că Libia a fost în mod tradițional reticentă în a lăsa navele UE să intre în apele sale teritoriale pentru astfel de eforturi și că centrele sale de detenție încalcă drepturile migranților.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *