Grecia trimite încă 100 de pompieri să intervină la incendiul din nord-estul țării care arde de 13 zile

Grecia trimite încă 100 de pompieri să intervină la incendiul din nord-estul țării care arde de 13 zile

Incendiul care afectează nord-estul Greciei începând din 19 august a luat din nou amploare, astfel că autoritățile elene au trimis joi încă 100 de pompieri în zonă și i-au avertizat pe localnici că este posibil să fie anunțate noi decizii de evacuare, relatează AP.

Focul care arde de 13 zile a distrus întinderi vaste de pădure și case. Forțele suplimentare trimise în Alexandroupolis și Evros fac ca numărul total al pompierilor desfășurați acolo să ajungă la 582. Ei sunt susținuți de 10 avioane și șapte elicoptere, a anunțat departamentul de pompieri al Greciei.

În total, 26 de persoane, inclusiv doi membri ai echipajului unui avion de stingere a incendiilor, au murit în urma incendiilor de vegetație din Grecia în acest an. 18 cadavre ale unor migranți au fost găsite săptămâna trecută într-o regiune care este adesea folosită ca punct de intrare dinspre Turcia.

Incendiu de vegetație în satul Giannouli, în regiunea Evros din nord-estul Greciei. Foto: Profimedia
Un elicopter aruncă apă deasupra unui incendiu de vegetație în satul Giannouli. Foto: Profimedia
Copaci arși în timp ce un incendiu de vegetație arde în satul Giannouli. Foto: Profimedia
Amploarea incendiului de vegetație din zona Evros. Foto: Profimedia

Premierul elen sugerează că migranții au legătură cu izbucnirea unui incendiu

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat că migranții au fost responsabili pentru declanșarea unuia dintre cele două incendii majore care s-au unit în nord-estul Greciei, deși nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

Oficialul a precizat că în zonă nu au fost înregistrate fulgere și nici nu există rețele de transmisie a energiei electrice care ar fi putut declanșa un incendiu, adăugând că o anchetă este în curs de desfășurare.

„Este aproape sigur că au fost provocate de om. Și, de asemenea, este aproape sigur că acest incendiu a pornit pe rute care sunt adesea folosite de migranții ilegali care au intrat în țara noastră. Nu știm dacă a fost vorba de neglijență sau intenționat. (…) Dacă există persoane vinovate, ne vom asigura că le vom localiza”, a spus Mitsotakis.

Grecia este una dintre rutele preferate de intrare în Uniunea Europeană pentru persoanele din Orientul Mijlociu, Africa și Asia care fug de sărăcie sau din calea conflictelor. Cei care trec granița terestră cu Turcia folosesc adesea trasee montane și forestiere pentru a evita întâlnirea cu autoritățile și se îndreaptă către principalul oraș din nord, Salonic.

Mai multe persoane au fost arestate în ultimele două săptămâni sub suspiciunea de incendiere pentru că ar fi încercat să declanșeze incendii de vegetație.

Se pregătesc noi evacuări

Mii de persoane din Alexandroupolis și Evros au primit ordine de evacuare de când a început incendiul, însă între timp, cei mai mulți au fost lăsați să se întoarcă în aceste zone.

Peste noapte, locuitorii din două sate de lângă granița cu Turcia și din apropierea unei rezervații naturale au fost puși în alertă pentru o posibilă evacuare.

Focul, care arde în pădurea din parcul național Dadia, este cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat în Uniunea Europeană de când aceasta a început să facă astfel de înregistrări, în anul 2000. Potrivit datelor UE, au ars peste 81.000 de hectare.

În sprijinul pompierilor greci au fost trimiși sute de pompieri din România, Franța, Bulgaria, Republica Cehă, Albania, Slovacia și Serbia, împreună cu 12 aeronave din Germania, Suedia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța și Spania.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *