Greșeala pe care mulți români o comit când fac curățenie. Medicii au tras semnalul de alarmă

Greșeala pe care mulți români o comit când fac curățenie. Medicii au tras semnalul de alarmă

Cu doar câteva zile înainte de sosirea celei mai importante sărbători creștine a anului, multe dintre gospodăriile din România se pregătesc pentru Paște ca locuințele lor să strălucească de curățenie.

Efectele nocive ale produselor de curățenie

Totuși, experții atrag atenția cu privire la riscurile asociate combinației de substanțe utilizate în procesul de curățare, pentru a evita posibilele vizite neplăcute la spital.

Adesea, pentru a economisi timpul petrecut în munca de lustruire a casei, recurgem la amestecarea mai multor produse de curățare sau la utilizarea excesivă a acestora, un comportament care poate duce la consecințe grave pentru sănătatea noastră, avertizează specialiștii.

Produsele de curățenie pot emana o varietate de substanțe chimice nocive, printre care se numără și compușii organici volatili periculoși. Un studiu recent a identificat nu mai puțin de 530 de astfel de compuși în 28 de produse de curățare și două odorizante de aer.

Complicații severe provocate de vaporii substanțelor

Amestecarea detergentelor cu substanțe anticalcar sau clor poate fi și mai periculoasă, conform declarațiilor medicului Radu Țincu pentru adevărul.ro, specialist în toxicologie la Universitatea de Medicină „Carol Davila“.

„În principiu, recomandarea este să nu amestecăm mai multe soluții de curățenie, ele sunt suficient de complexe și de obicei dedicate fiecărui tip de activitate. Orice amestecare între produse care conțin mai multe substanțe poate să genereze reacții chimice. Cel mai frecvent se asociază această combinare între substanțe detartrante și clor, este greșeala care a cauzat cele mai multe de spitalizări, pentru că în urma reacției chimice dintre detartrant și clor se eliberează o serie de vapori caustici care ard căile respiratorii.

La unii dintre pacienți pot determina chiar crize de bronhospasm, adică o îngustare bruscă a diametrului căilor respiratorii care să necesite internarea de urgență într-o secție de terapie intensivă pentru a putea să normalizăm diametrul căilor respiratorii cu tratament bronhodilatator. De asemenea, se utilizează adesea clorul în spații închise, unde nu există aerisire, ce poate duce la expunerea pacienților la vapori de clor care pot determina stări de amețeală, greață, vărsături, cefalee. Totdeauna utilizarea acestor produse trebuie să se realizeze cu o aerisire ulterioară a incintei respective”, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu pentru „Adevărul“.

Pericolele inhalării substanțelor de curățare

Inhalarea acestor substanțe poate provoca iritații ale ochilor, nasului și gâtului, ale pielii, dificultăți respiratorii și poate afecta sistemul nervos și organele, crescând în același timp riscul de cancer.

Chiar și lumânările parfumate sau bețișoarele odorizante pot reprezenta un pericol. Conform medicului Radu Țincu, poluarea din interiorul locuințelor constituie între 40% și 60% din expunerea noastră la poluare, iar acest lucru se întâmplă din cauza utilizării excesive a produselor de curățenie și a odorizantelor, care pot afecta calitatea aerului din interior, mai arată sursa citată.

Studiile arată că calitatea aerului din interiorul locuințelor poate fi de două până la cinci ori mai proastă decât cea a aerului din exterior. Medicul Radu Țincu subliniază că nu este necesar să renunțăm complet la produsele de curățenie, dar ar trebui să evităm utilizarea excesivă a acestora.

„Întotdeauna să se prezinte la spital; în primă instanță, să ia legătura cu medicul de familie și, dacă acesta consideră necesar, să vină la spital. Acești vapori caustici pot determina o complicație severă care se numește pneumonită chimică, o inflamație chimică a alveolei pulmonare care necesită tratament de specialitate ce se întinde pe mai multe zile. Atunci când simțim că s-au degajat vapori, trebuie să deschidem geamurile și să aerisim abundent”, a mai precizat doctorul Radu Țincu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *