Gulaş de vită cu găluşte – reţeta ungurească

Gulaş de vită cu găluşte – reţeta ungurească

Gulașul de vită este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din bucătăria maghiară. Gulaşul de vită poate fi prepaprat mai aproape de o supă sau ca o tocăniţă. Gulaşul de vită cu găluşte pe care vi-l recomandăm este apropiat din punct de vedere al consistenţei de o tocăniţă.

Ingrediente

Pentru gulaș

800 grame de pulpă de vită;
2 cepe roșii;
3 căței de usturoi;
3 ardei capia;
2 roșii;
100 grame de țelină;
3 morcovi mai mari;
2 rădăcini de pătrunjel;
4 linguri de ulei;
4 cartofi;
2 lingurițe de boia de ardei;
1 linguriță de chimen măcinat;
2 lingurițe de ţelină verde tocată mărunt.

Pentru găluște

4 ouă;
400 de grame de făină;
100 de grame de unt;
1 lingură de țelină verde tocată mărunt.

Mod de preparare

Carnea se curăță și se taie în cuburi de 2×2 cm. Ceapa și usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Ardeiul și roșiile se spală și se taie în bucăți mici. Țelina, morcovul și rădăcina de pătrunjel se curăță și se taie în cubulețe.

Încălzim jumătate din ulei într-o tigaie și călim ceapa. Când ceapa s-a rumenit frumos, adăugăm ardeiul, roșiile, usturoiul și țelina și le călim timp de 4-5 minute.

Turnăm restul de ulei într-o tigaie și prăjim carnea în porții mici. Lăsăm să se rumenească pe fiecare parte, condimentăm cu sare și piper. În final, adăugăm carnea la amestecul de legume și continuăm să gătim. Dacă lichidul s-a evaporat, adăugăm puțină apă. Gătim acoperit timp de aproximativ o oră. Când carnea este aproape gătită, adăugăm morcovul și rădăcina de pătrunjel și mai gătim (dacă este necesar, mai adăugăm apă).

Cartofii se curăță, se taie cubulețe și după 30 de minute îi adăugăm în gulaș. Condimentăm cu boia, chimen măcinat și piper. Amestecăm bine și gătim până sunt gata. La final, presărăm peste ei țelina verde tocată mărunt.

Între timp, pregătim găluștele. Fierbem apă cu puţină sare şi ulei într-o oală. Ouăle le amestecăm cu făina și cu o linguriță de sare până obținem o pastă omogenă. Răsturnăm pasta pe o planșetă și o taiem cu un cuțit, apoi bucăţile le punem în apa clocotită. Fierbem timp de 1-2 minute, amestecând constant. Când găluștele se ridică la suprafața apei, sunt gata. Le scurgem și le clătim cu apă rece, iar dacă nu le folosim imediat, le ungem cu ulei pentru a nu se lipi. Înainte de a servi, încălzim untul într-o tigaie, adăugăm găluștele gata făcute, le amestecăm bine și le presărăm cu țelină verde tocată proaspăt. Poftă bună!

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce este bograciul (bogracs) și cum să-l prepari!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *