Hala cu palmieri a lui Negoiță costă în jur de 140 de milioane de euro, mai mult decât toate cele trei spitale noi construite după Colectiv

Hala cu palmieri a lui Negoiță costă în jur de 140 de milioane de euro, mai mult decât toate cele trei spitale noi construite după Colectiv

Spitalul Fălticeni, Spitalul Mioveni și cel construit de Asociația Dăruiește Viață costă, împreună, 131 de milioane de euro. Spre comparație, Primăria Sectorului 3 a investit – și urmează să mai investească – un total de 133 de milioane de euro în Hala Laminor, în care Robert Negoiță a depozitat zeci de palmieri. În cazul mall-ului, sumele continuă să crească de la o ședință de Consiliu Local la alta.

La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Local Sector 3 a aprobat majorarea capitalului social al societății Algorithm Construcții S3 S.R.L. cu 70 de milioane lei și, separat, contractarea unui credit bancar în valoare de maximum 120 de milioane de lei pentru a asigura „continuarea și finalizarea lucrărilor la obiectivul Hala Laminor”.

Primul proiect a fost aprobat cu 18 voturi pentru și 11 împotrivă în ședința din 30 octombrie 2023. Al doilea a trecut cu 18 voturi pentru și 10 împotrivă.

Astfel, în total, sumele investite în Hala Laminor sunt următoarele:

85 de milioane de euro, așa cum Libertatea a arătat în documentele publicate în luna mai;
10 milioane de euro, majorarea capitalului firmei Algorithm, cea care administrează hala, în 18 mai 2023;
14 milioane de euro, cele 70 de milioane de lei aprobate pe 31 octombrie 2023;
24 milioane de euro, cei 120 de milioane de lei din credit, dacă se ajunge la suma maximă.

Astfel, totalul ajunge la 133 de milioane de euro.

Asta înseamnă mai mult decât cele trei spitale finalizate, în România, după catastrofa de la Colectiv și 3 din 4 încheiate după Revoluție.

Care au costat mai puțin, 131 de milioane de euro. Suprafața Halei Laminor este însă mai mare decât a celor trei spitale, care se apropie de 50.000 de metri pătrați față de cei 68.000 de metri pătrați ai halei.

Iată o comparație între construcții:

Hala Laminor

Preț estimat: 133 de milioane de euro

Suprafață: 68.000 de metri pătrați

Destinația construcției: mall, primărie și „hub social”, centru pentru evenimente

Spitalul Orășenesc Mioveni

Construcția lui a durat trei ani și jumătate și a fost inaugurat în 2019. Construcția a fost finanțată din bugetul local și din fonduri europene. Este primul spital construit de la zero în România după Revoluție.

Preț: aproape 338 de milioane de lei sau 68 de milioane de euro

Suprafață: 17.290 de metri pătrați

Număr de paturi: 250

Spitalul Marie Curie – Asociația Dăruiește Viață

Construcția este gata și în proces de recepție în acest moment. Spitalul fost construit și dotat exclusiv din donații și sponsorizări.

Preț: 50 de milioane de euro (construcție și dotare)

Suprafață: 12.000 de metri pătrați și o clădire de 2.400 mp care include rezervoare de apă, centrală termică, centru de date, spații tehnice și birouri.

Număr de paturi: 147 (+40 de ambulatoriu, spitalizare de zi, recoltare)

Spitalul Municipal Fălticeni

A fost deschis în 2021, după 30 de ani de lucrări.

Preț: 66.049.000 de lei sau 13 milioane de euro

Suprafață: 15.593 de metri pătrați

Număr de paturi: 240

Palmieriada sau despre cum Hala Laminor a fost spital, mall, grădină exotică și hub

Hala Laminor | Inquam Photos / George Călin

Monument istoric, Hala Laminor a fost cumpărată de Primăria Sectorului 3 în 2014, în primul mandat de primar al lui Robert Negoiță. Era în paragină, iar de-a lungul anilor, primăria a băgat în ea milioane de euro pentru reabilitare.

Din 2014, destinația halei s-a tot schimbat de la un an la altul. A fost parc de știință, apoi cartier cu 25 de blocuri turn, după care sală de spectacole. La începutul pandemiei de COVID-19, Negoiță promitea acolo un spital. 

Anul trecut, a devenit „hub social”. La începutul anului, s-a transformat, pe hârtie, într-un fel de mall.

Acum, Hala Laminor găzduiește sute de palmieri cumpărați de la o firmă de partid. Unii dintre palmieri au fost strânși din Piața Unirii, unde îi plantase primăria lui Negoiță fără acordul PMB, și lăsați să se usuce peste vară în curtea halei.

Recent, șefii companiei Algorithm Construcții au cerut triplarea indemnizației Consiliului de Administrație, dar Consiliul Local s-a opus.

Lângă Hala Laminor, fratele lui Robert Negoiță construiește un complex rezidențial.

Reclamă printr-o firmă din subordine

Algorithm Construcții S3, care s-a ocupat de reabilitarea Halei Laminor, funcționează și ca agenție de publicitate pentru primărie. În vara anului trecut, Primăria Sectorului 3 și Algorithm au încheiat un acord-cadru de promovare de aproape 30 de milioane de lei, iar primul contract de publicitate a fost încheiat în iulie 2023 pentru Hala Laminor, de aproape 9 milioane de lei, a scris Europa Liberă.

Contractul se referă la bannere și un spot de 30 de secunde în care apare industriașul interbelic Nicolae Malaxa, având în mână o tabletă. Timpul se scurge pe ecranul tabletei și omul de afaceri care a construit Hala Laminor este propulsat în timp, până în prezent, când hala este modernă. Mesajul îi îndeamnă pe antreprenori să-și aducă afacerea în Laminor, transformată în hub.

Reclama rulează și acum pe site-uri de știri și la TV: România TV, Gândul, Realitatea Plus, luju.ro, Antena 1, DC News, fanatik.ro, Digi24, Evenimentul zilei. Acestea au primit între 59.500 de lei și 567.000 de lei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *