Harta camerelor fixe pentru rovinietă în 2023

Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru conducătorii auto care circulă pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri europene, drumuri naționale principale și secundare. Este vorba despre o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul României și trebuie plătită de către toți șoferii pentru a putea circula pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și a municipiilor.

Cu alte cuvinte, orice șofer care dorește să părăsească localitatea la volanul mașinii personale este obligat să aibă o rovinietă valabilă, conform OG nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Rovinieta este obligatorie pentru orice autovehicul care circulă pe drumurile publice din țara noastră, fie că acesta este înmatriculat în România ori în alte state, fie că șoferul are reședința pe teritoriul țării noastre.

Responsabilă cu verificarea mașinilor și cu sancționarea șoferilor care nu dețin rovinietă valabilă este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În acest sens, compania a instalat peste 100 de camere pentru control în întreaga țară.

Lista cu camerele pentru rovinietă

În cele ce urmează îți prezentăm lista completă a camerelor de rovinietă a traficului rutier și unde sunt acestea amplasate:

Jud. Arad: DN7 – Nădlac, DN79 – Arad;
Jud. Arad: Nădlac II (Autostrada A1);
Jud. Arad: Turnu;
Jud. Argeș: DN65 A – Buzoești;
Jud. Bacău: DN11 – Sănduleni, DN15 – Garleni, DN2 – Nicolae Bălcescu (cameră rovinietă dublă);
Jud. Bihor: DN1 – Oșorhei;
Jud. Bihor: Săcuieni;
Jud. Bistrița-Năsăud: DN17 – Tiha Bârgăului;
Jud. Botoșani: DN29 – Baisa;
Jud. Brașov: DN1 – Timișul de Sus, DN1 – Sercaia, DN11 – Lunca Calnicului, DN11– Harman (cameră rovinietă dublă), DN73 – Râșnov;
Jud. Brăila: DN21 – Bărăganul, DN22 – Movila Miresii, DN2B – Lacu Sărat;
Jud. Buzău: DN2 – Mărăcineni (cameră rovinietă dublă);
Jud. Caraș-Severin: DN6 – Mehadia, DN58 – Soceni;
Jud. Caraș-Severin: Naidăş;
Jud. Călărași: DN3 – Cuza Vodă;
Jud. Cluj: Autostrada A3 – Gilău (cameră rovinietă dublă), DN75 – Mihai Viteazu, DN1 – Vâlcele (cameră dublă), DN1C – Jucu;
Jud. Constanța: DN38 – Movilița;
Jud. Constanța: Negru Vodă;
Jud Constanța: Ostrov;
Jud. Covasna: DN12 – Sfântu Gheorghe;
Jud. Dâmbovița: Autostrada A1 – Petrești (cameră dublă), DN71 – Ulmi;
Jud. Dolj: DN6 – Coșoveni, DN55 – Bratovoești, DN56 – Podari, DN65 – Pielești;
Jud. Dolj: frontieră Bechet, Calafat;
Jud. Galați: DN25 – Sendreni, DN26 – Vânători, DN24 – Cosmești;
Jud. Giurgiu: DN5 – Călugăreni (cameră dublă);
Jud. Giurgiu: frontieră Giurgiu;
Jud. Harghita: DN12 – Sandominic, DN13A – District Harghita;
Jud. Hunedoara: DN66 – Bacia, DN7 – Săcămaș;
Jud. Ialomița: Autostrada A2 – Fetești (cameră dublă), DN2A – Giurgeni;
Jud. Iași: DN2 – Moțca, DN28 – Lețcani (cameră dublă), DN24 – Popricani;
Jud. Ilfov: Glina A2 (dublă), Autostrada A3 – Snagov (cameră dublă);
Jud. Maramureș: DN18 – Moisei;
Jud. Mehedinți: Porțile de Fier I;
Jud. Mureș: DN15 – Sangeorgiu de Mureș, DN13 – Bălăușeri;
Jud. Neamț: DN15 – Vaduri, DN15 – Călugăreni;
Jud. Prahova: DN1 – Bărcănești/Românești (cameră dublă), DN72 – Bratasanca, DN1B – Albești (cameră dublă), DN1A – Măneciu;
Jud. Satu Mare: DN19 – Decebal;
Jud. Sălaj: DN 1F – Românași;
Jud. Suceava: DN2 – Iacobești, DN17 – Vamă;
Jud. Teleorman: DN6 – Drăgănești Vlașca;
Jud. Timiș: DN59 – Jebel, DN6 – Sânnicolau Mare, DN69 – Orțișoara;
Jud. Timiș: frontiera Cenad;
Jud. Timiș: frontiera Lungă;
Jud. Timiș: frontiera Vălcani;
Jud. Tulcea: DN22A – Cataloi;
Jud. Vaslui: DN24 – Crasna, DN24B – Râșești;
Jud. Vâlcea: DN64 – Ionești, DN67 – Budești, DN7 – Călimănești/Seaca;
Jud. Vrancea: DN23 – Vulturu.

Cât costă rovinieta în 2023

Tariful taxei de drum variază în funcție de tipul autoturismului și de perioada pentru care se achită. Valabilitatea minimă este de o zi, iar cea maximă de 12 luni. Pentru autovehiculele încadrate în categoria A, rovinieta nu poate fi achiziționată pentru doar o zi. Pentru conducătorii auto care fac doar ocazional drumuri în afara localității, cea mai convenabilă variantă este rovinieta pe o săptămână. În schimb, pentru cei care ies foarte des în afara orașului, cea mai avantajoasă variantă de rovinietă din punctul de vedere al prețului este cea pe un an.

În cele ce urmează îți prezentăm tarifele rovinietei pentru fiecare categorie de autovehicule:

a) Categoria A – autoturisme

1 zi – nu poate fi achizitionata pentru categoria A

7 zile – 3 euro

30 de zile – 7 euro

90 de zile – 13 euro

12 luni – 28 euro

b) Categoria B – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizată între 0 și 3,5 tone

1 zi – nu poate fi achiziționată pentru categoria B

7 zile – 6 euro

30 de zile – 16 euro

90 de zile – 36 euro

12 luni – 96 euro

c) Categoria C – vehicule de transport marfa cu masa totală maxim autorizată între 3,5 și 7,5 tone

1 zi – 4 euro

7 zile – 16 euro

30 de zile – 32 euro

90 de zile – 92 eur

12 luni – 320 euro

d) Categoria D – vehicule de transport marfă masa totală maxim autorizată între 7,5 și 12 tone

1 zi – 7 euro

7 zile – 28 euro

30 de zile – 56 euro

90 de zile – 160 euro

12 luni – 560 euro

e) Categoria E – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizaă mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv)

1 zi – 9 euro

7 zile – 36 euro

30 de zile – 72 euro

90 de zile – 206 euro

12 luni – 720 euro

f) Categoria F – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizată mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv)

1 zi – 11 euro

7 zile – 55 euro

30 de zile – 121 euro

90 de zile – 345 euro

12 luni – 1.210 euro

g) Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) și maxim 23 de locuri pe scaune

1 zi – 4 euro

7 zile – 20 euro

30 de zile – 52 euro

90 de zile – 120 euro

12 luni – 320 euro

H) Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul)

1 zi – 7 euro

7 zile – 35 euro

30 de zile – 91 euro

90 de zile – 210 euro

12 luni – 560 euro

Cum se poate plăti rovinieta

Rovinieta poate fi achiziționată de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR. De asemenea, șoferii pot achita taxa de drum la orice oficiu al Poștei Române din benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar, precum și online pe anumite site-uri specializate.

Totodată, există posibilitatea achitării rovinietei și prin SMS în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS. Șoferii vor trimite un SMS la numărul 7500 în care vor specifica numărul de înmatriculare al autovehiculului (scris legat), se va lăsa spațiu și se va scrie litera corespunzătoare categoriei autovehiculului. Aceștia vor primi un SMS care va conține categoria autovehiculului, numărul de înmatriculare, precum și perioada de valabilitate a rovinietei și costul total în euro fără și cu TVA.

Cumpărătorii vor trimite un SMS de confirmare cu textul DA, însă numai după ce verifică dacă datele din SMS-ul primit sunt corecte. La final, se va primi un nou SMS de confirmare în care sunt menționate data și ora de expirare și valabilitatea rovinietei, începând cu momentul primirii SMS-ului. Taxa trebuie achitată cu cel mult 30 de zile înaintea expirării celei vechi. Conducătorii auto pot selecta o dată de valabilitate ulterioară momentului în care este efectuată plata.

Citește și: Ce este rovinieta? Cât costă și unde trebuie plătită rovinieta?

Ce acte ai nevoie pentru a cumpăra rovinietă

Pentru achiziționarea unei roviniete de către persoanele fizice sunt necesare talonul sau cartea de identitate a autovehicului. De asemenea, în cazul în care automobilul este înmatriculat temporar, va fi nevoie și de documentele vamale care să ateste cumpărarea și introducera autoturismului pe teritoriul României.

În cazul persoanelor juridice, pentru achiziționarea rovinietei va fi nevoie de certificat de înmatriculare sau carte de identitate în original și copie conformă cu originalul semnată și ștampilată de administratorul societății comerciale, cartea de identitate a celui care plătește pentru întocmirea facturii, contractul de leasing pentru mașina care a fost achiziționată în leasing și documente vamale dacă autovehiculul a fost înmatriculat temporar.

Cât este amenda dacă nu ai rovinietă valabilă

Majoritatea drumurilor din România sunt supravegheate cu ajutorul unui sistem de camere video speciale care depistează autovehiculele care circulă fără rovinietă valabilă. Începâmd cu vara anului trecut, amenzile pentru cei care circulă fără rovinietă au crescut semnificativ.

Concret, amenzile în 2023 variază între 250 de lei pentru autoturisme și 4.500 de lei pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maxim autorizată mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum patru axe (inclusiv). Odată ce a fost sancţionat, inspectorii CNAIR au la dispoziţie două luni pentru a-l informa pe șoferul în cauză în legătură cu amenda. Procesul verbal poate fi întocmit și în lipsa acestuia. Un șofer poate fi amendat o singură dată în decurs de 30 de zile.

Cum poți verifica dacă ai rovinietă valabilă?

Atunci când își propun să călătorească și nu sunt siguri dacă rovinieta lor mai este valabilă, șoferii pot verifica acest lucru pe site-ul www.erovinieta.ro/vignettes-portal-web/#/checkRoadTax. De asemenea, poți verifica valabilitatea rovinietei și pe e-rovinieta.ro.

Pentru a verifica dacă rovinieta pe care o dețin este valabilă persoanele interesate nu au altceva de făcut decât să introducă numărul de înmatriculare al mașinii lor sau seria de șasiu, iar în câteva secunde vor afla taxa de drum este valabilă.

Foto: 123rf.com

 Read More 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *