Hipertiroidism: Sfaturi și recomandări

Hipertiroidism: Sfaturi și recomandări

Hipertiroidismul se referă la producerea unei cantități prea mari de hormoni tiroidieni. Această deficiență accelerează metabolismul organismului. Deși în unele cazuri hipertiroidismul se poate vindeca fără tratament de specialitate, diagnosticarea și ținerea sub observație a problemei, alături de tratamentul adecvat, acolo unde este necesar, oferă șansa la o viață normală. 

Hipertiroidismul mai este cunoscut și sub numele de tiroidă hiperactivă. Acesta are simptome ce pot fi confundate cu manifestările altor afecțiuni de sănătate. Medicul specialist este singurul capabil să diagnosticheze și să ofere schema de tratament de care are nevoie fiecare pacient în parte. 

Ce este hipertiroidismul și care sunt manifestările specifice?

Când glanda tiroidă produce prea mult hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul, o accelerare a tuturor proceselor metabolice care determină modificări la nivelul organismului, diferite de la o persoană la alta. 

Îngrijirile medicale sunt necesare pentru a depăși unele obstacole. Este nevoie de cunoașterea unor detalii suplimentare despre hipertiroidism pentru gestionarea eficientă a crizelor. 

Îți prezentăm în continuare simptomele înregistrate: 

pierdere accelerată în greutate fără o dietă anume;
bătăi rapide ale inimii – tahicardie;
bătăi neregulate ale inimii – aritmie sau uneori palpitații;
apetit în creștere și foame exagerată;
nervozitate, anxietate, iritabilitate;
transpirație;
urinare frecventă;
tremur intens al mâinilor și ușor perceptibil al degetelor;
modificarea ciclului menstrual la femei;
tulburări de erecție și ejaculare la bărbați;
sensibilitate crescută la căldură;
modificarea mișcărilor intestinale care devin frecvente;
glanda tiroidă mărită, apare ca o umflătură la baza gâtului, numită gușă;
slăbiciune musculară;
oboseală și probleme de somn;
piele caldă, umedă și subțire;
păr fragil și fin. 

Alimente permise în hipertiroidism

O dietă cu conținut redus de iod ajută la menținerea sub control a hormonilor tiroidieni. Alimentele benefice sunt reprezentate de: fructe proaspete sau conservate, varză de Bruxelles, manioc, muguri de bambus, conopidă, varză, nuci nesărate, pâine de casă sau fără sare, lactate și albuș de ou, ovăz, cartofi, miere, sirop de arțar, cafea sau ceai, sare neiodată. 

Vitaminele și mineralele sunt importante în dieta persoanelor cu hipertiroidism, de aceea se recomandă consumul de legume cu frunze verzi, fasole uscată, linte, carne de pui și curcan, carne roșie, cereale integrale, semințe. Alături de acestea, alimentele bogate în seleniu, zinc, calciu, vitamina D, grăsimile vegetale sănătoase, precum și unele condimente – curcuma, piper negru, ardei iute verde – contribuie la scăderea concentrației de iod din organism. 

Alimente interzise în hipertiroidism

În hipertiroidism nu sunt recomandate a fi consumate alimentele și preparatele bogate în iod. Fructele de mare au conținut mare de iod și trebuie evitate. În aceeași categorie intră și: alge, creveți, homari, sushi, pește, brânză, apă iodată, coloranți alimentari, gălbenuș de ou. 

O atenție sporită trebuie acordată medicamentelor și suplimentelor alimentare administrate, o parte a acestora au un conținut mai mare de iod care poate agrava hipertiroidismul. 

Limitarea cantității de gluten din alimentație poate oferi unele rezultate în cazul persoanelor cu hipertiroidism, chiar dacă acestea nu prezintă alergie sau intoleranță la gluten. Aceeași indicație apare și pentru soia, care trebuie înlăturată deoarece poate interfera cu unele medicamente pentru hipertiroidism.

Deși cofeina nu este interzisă, în cazul unor persoane poate crește nervozitatea și agitația, accelerând ritmul cardiac, așadar poate fi redusă cantitatea sau chiar eliminată și înlocuită cu alte produse naturale. 

Prevenție

Apariția hipertiroidismului poate fi prevenită prin câteva schimbări ale stilului de viață și prin controale medicale. Renunțarea la fumat și evitarea factorilor de stres, menținerea unei diete echilibrate, odihnă de calitate, hidratare optimă, exerciții fizice regulate, păstrarea greutății optime fără a recurge la diete care duc la scădere mare în greutate, ocolirea alimentelor cu mult iod, dar și controalele de specialitate periodice sunt măsuri minime care pot fi luate pentru sănătatea organismului și o bună funcționare a glandei tiroide.

Hipertiroidismul poate fi ținut sub control cu tratamentul adecvat și un stil de viață adaptat necesităților. Hipertiroidismul poate conduce la complicații grave pentru organism – probleme ale inimii și de vedere, oase fragile, piele decolorată și umflată, criză tirotoxică. 

Dacă te confrunți cu simptome specifice hipertiroidismului, este recomandat să mergi la medic. Acesta va putea să identifice și să stabilească dacă este vorba despre hipertiroidism sau o altă afecțiune și să îți ofere tratamentul potrivit.  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *