Imobilizată și apoi decapitată în mod dramatic. Ce se întâmplă cu organizația de mercenari Wagner, după moartea lui Prigojin

Imobilizată și apoi decapitată în mod dramatic. Ce se întâmplă cu organizația de mercenari Wagner, după moartea lui Prigojin

Pentru majoritatea observatorilor din Rusia și nu numai, moartea anunțată într-un accident de avion a omului care l-a umilit pe Vladimir Putin nu reprezintă o surpriză. Dar, se întreabă The Guardian, poate supraviețui grupul său de mercenari fără el?

După „marșul asupra Moscovei” purtat acum două luni de Evgheni Prigojin și mercenarii Wagner, șeful CIA, William Burns, a prezis că președintele rus Vladimir Putin nu se va grăbi să-și ducă la capăt răzbunarea. Dar că o va face.

„Ceea ce vedem este un dans foarte complicat”, a sugerat Burns la Forumul de securitate Aspen din iulie. „Putin este apostolul suprem al răzbunării”, a adăugat el.

Și, în timp ce cauzele prăbușirii avionului lui Evgheni Prigojin rămân neclare deocamdată, ceea ce este clar este că Wagner – organizația de mercenari pe care a construit-o – a fost, în esență, mai întâi imobilizată și apoi decapitată în mod dramatic, scrie The Guardian.

Având în vedere că rolul proeminent al Wagner în operațiunile militare ale Rusiei din Ucraina a fost deja substanțial restrâns în urma marșului său asupra Moscovei, Prigojin părea că încearcă să recupereze o parte din influența pe care o dobândise anterior.

El a publicat, spre exemplu, o declarație de susținere a loviturii de stat din Niger, considerată de unii analiști drept o reamintire a modului în care Wagner a servit cândva scopurilor Kremlinului.

Săptămâna aceasta, el a postat un clip video de undeva din Africa, în hainele sale de luptă caracteristice, sugerând că, poate, și-a găsit un nou rol și că acțiunile sale au fost iertate.

În acel clip, Prigojin a insistat că recruta noi soldați pentru operațiuni în Africa, invitând totodată investitorii din Rusia să investească bani în Republica Centrafricană, prin intermediul Casei Rusiei, un centru cultural din capitala țării africane.

Wagner, în căutarea unui nou rol

Potrivit informațiilor oficiale ale autorităților ruse, Prigojin zbura deasupra regiunii Tver, în apropiere de Moscova, împreună cu alți lideri Wagner de rang înalt, când avionul său privat s-a prăbușit – posibil doborât de o bombă sau de o rachetă.

Nu doar Prigojin a murit în incident. Alături de el se afla Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură-cheie în Wagner.

Fost ofițer GRU și mercenar care a activat în Siria păzind câmpuri petroliere, el a fost implicat inclusiv în organizarea convoiului Wagner care a încercat să ajungă la Moscova.

Relatările de pe canalele de informare rusești asociate cu Wagner sugerează că și alți membri ai conducerii lui Wagner s-ar fi aflat în avion.

Ceea ce este clar este că organizația Wagner, așa cum a fost ea constituită, nu mai există, scrie The Guardian.

Există și alte indicii care sugerează acest lucru.

Potrivit unor relatări recente, sute de luptători Wagner care fuseseră exilați în bazele din Belarus au început să părăsească această țară, unii nemulțumiți de nivelul scăzut de salarizare din această țară, iar alții au plecat să lucreze în Africa de Vest.

Iar în Rusia, operațiunile Wagner au intrat într-un fel de pauză în ultimele două luni, deoarece se pare că Prigojin și aliații săi căutau un nou rol.

Cu Wagner plecat deja și din Ucraina, poate că cea mai importantă întrebare de acum este dacă organizația poate continua într-o formă viabilă în statele africane în care a fost activă.

Sfârșitul Wagner în forma sa actuală

Posibili înlocuitori ai lui Prigojin au fost deja vehiculați, dar dacă aceștia ar fi cu adevărat capabili să îl înlocuiască, este departe de a fi sigur.

O mare parte din imperiul african al Wagner, care combină operațiuni de dezinformare, interese comerciale obscure și activități de mercenariat, s-a bazat pe legăturile fără scrupule pe care Prigojin și asociații săi apropiați le-au creat de-a lungul anilor.

Au existat sugestii, de exemplu, că Wagner a venit în ajutorul juntei militare din Mali, o mișcare care a contribuit la decizia Franței de a pune capăt unei operațiuni militare de aproape zece ani în această țară.

Și, în timp ce Kremlinul i-a curtat în ultima vreme mai direct pe liderii militari ai țărilor din Sahel, Prigojin a dezvoltat cu asiduitate relații personale cu liderii locali, cu șefii loviturilor de stat militare și cu politicieni și oameni de afaceri corupți dornici să fie lideri.

Așa cum a sugerat fostul vicemareșal Sean Bell, acum analist militar, în iunie, la Sky News, după marșul Wagner asupra Moscovei, fără Prigojin, organizația nu mai reprezintă aproape nimic.

„Dacă grupul Wagner este Evgheni Prigojin, atunci este greu de văzut cum va supraviețui. Este sfârșitul Wagner în forma sa actuală”, a spus acesta.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *