În această țară, cu cea mai scumpă piață imobiliară din lume, casele pentru cei morți pot costa mai mult decât cele pentru cei vii

În această țară, cu cea mai scumpă piață imobiliară din lume, casele pentru cei morți pot costa mai mult decât cele pentru cei vii

Cu un preț începând de la 48.000 de euro pentru un spațiu care nu este cu mult mai mare decât o cutie de pantofi, este un loc de cazare foarte scump, chiar și într-un oraș renumit pentru cea mai scumpă piață imobiliară din lume, cea din Hong Kong.

Interioarele ornamentate cu marmură albă ale turnului Shan Sum din Hong Kong, cu 12 etaje, nu sunt destinate cumpărătorului obișnuit. Ele sunt destinate unui tip de client mai pretențios, care caută ceva în plus: un loc de odihnă pentru viața de apoi, potrivit CNN, care prezintă și imagini cu clădirea.

Acest columbar de mare înălțime, administrat privat, adăpostit într-o clădire ondulată, în formă de evantai, proiectată de un arhitect german, este menit să stocheze rămășițele incinerate a 23.000 de persoane. Și nu este ieftin.

Pe lângă unitățile de intrare cu o singură urnă, nișele care pot stoca două urne pot ajunge până la 70.000 de euro, în timp ce unitățile familiale care pot găzdui cenușa a până la opt persoane ajung până la 390.000 de euro.

Cu nișe standard, care măsoară aproximativ 20.000 de centimetri cubi s-ar putea spune că un loc în acest turn este relativ mai costisitor decât cea mai scumpă proprietate pentru cei vii din oraș – un conac din zona ultraexclusivă The Peak, care în martie a atras o ofertă de 32 euro pe centimetru pătrat.

Dar Shan Sum, care este ascuns într-un vechi cartier industrial din Kwai Chung, nici măcar nu este cel mai scump loc din Hong Kong pentru morți.

Potrivit Consiliului Consumatorilor din Hong Kong, cea mai scumpă nișă dintre toate se află la un complex asemănător unui templu de la periferia nordică a orașului Fanling. Acest loc de odihnă de bun augur costă 601.000 de euro, iar această cifră nu include nici măcar taxele de administrare de cel puțin 22.780 de euro pentru a acoperi întreținerea și suprataxele.

O astfel de investiție ar putea totuși să nu pară prea rea, având în vedere orizontul pe termen lung al vieții de apoi, dar columbarele private precum Shan Sum nu oferă un loc de odihnă pentru eternitate. Cenușa poate fi depozitată acolo doar pe durata licenței private a instalației, care este emisă de guvernul din Hong Kong. Aceste licențe au o limită de 10 ani și pot necesita ani de inspecții pentru a fi obținute. Cea a lui Shan Sum este valabilă până în 2033.

O viață de apoi cu aer condiționat

Chiar și așa, la Shan Sum – numele se traduce prin „inimă binevoitoare” – este mai mult decât spațiul pentru urnă pentru care plătești.

<strong>Arhitectul său, Ulrich Kirchhoff, a declarat pentru CNN că există un acoperiș accesibil și balcoane sinuoase căptușite cu grădini în miniatură pentru familiile care își vizitează strămoșii, în timp ce aproximativ o cincime din suprafața clădirii este spațiu deschis.</strong>

De asemenea, a fost proiectat din punct de vedere estetic, cu profilul său ondulat și înalt, menit să imite cimitirele tradiționale chinezești și amplasarea lor preferată pe versanții munților pentru a atrage un bun Feng Shui.

Există, de asemenea, indicii de modernitate, cum ar fi dezumidificatoare și sisteme de aer condiționat și chiar o aplicație prin intermediul căreia familiile își rezervă în avans un interval de timp pentru a aduce ofrande strămoșilor decedați.

Turnul este creația lui Margaret Zee, o femeie de afaceri septuagenară care a făcut avere în domeniul bijuteriilor și al afacerilor imobiliare, iar acum conduce o fundație caritabilă pe numele ei.

Respectul față de cei morți este important în cultura chineză, a declarat Zee pentru CNN, iar mulți oameni sunt dispuși să facă totul pentru a onora tradiția.

„Ultima călătorie a celor dragi ai noștri nu este doar pentru ca ei să poată trece în viața de apoi, ci și pentru ca noi, cei care am rămas aici, pe Pământ, să ne luăm rămas bun de la ei”, a spus Zee. „Nu este doar pentru a-i lăsa să se odihnească, ci și pentru a le oferi pace celor de la care au plecat”.

Zee și-a dat seama că există o lipsă de spații pentru a onora morții atunci când s-a luptat să găsească un loc pentru a organiza un memorial și a-l îngropa pe soțul ei decedat în 2007 și s-a simțit obligată să acționeze.

Nu este suficient spațiu pentru a trăi sau a muri

În Hong Kong, aceeași neconcordanță între cerere și ofertă care a dus la creșterea prețurilor imobiliare la niveluri amețitoare afectează și columbarele.

<strong>Într-un oraș cu peste 7 milioane de locuitori și unele dintre cele mai dens populate cartiere din lume, concurența pentru spațiu se intensifică – atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți.</strong>

Deși Hong Kong nu este un loc mic – suprafața sa de 1.110 kilometri pătrați este de aproximativ 1,4 ori mai mare decât cea a orașului New York – terenul său muntos face ca o mare parte din terenurile sale să fie improprii pentru dezvoltare.

Având în vedere că spațiul este extrem de limitat, dezvoltatorii imobiliari au preferat în mod tradițional turnurile înalte care – nu ca în cazul clădirii Shan Sum – pot îngloba cât mai multe parcele posibil. Ca urmare, dimensiunea medie a locuințelor este de doar 430 de metri pătrați, conform recensământului din 2021, printre cele mai mici din lume, chiar dacă prețurile medii ale locuințelor sunt de peste un milion de dolari.

Această comprimare a spațiului continuă și în viața de apoi, exacerbată de îmbătrânirea rapidă a populației din Hong Kong. Mai mult de unu din cinci locuitori din Hong Kong are peste 65 de ani, potrivit datelor recensământului, iar acest număr se estimează că va crește la mai mult de unu din trei până în 2069.

Ce se întâmplă cu cei morți, în Hong Kong

Chiar dacă peste 90% dintre locuitorii din Hong Kong optează pentru incinerare, spațiul pentru depozitarea rămășițelor lor se epuizează. Acest lucru se datorează în parte faptului că, în loc să împrăștie cenușa, chinezii cu mentalitate tradițională preferă un loc fizic în care să poată aduce un omagiu și să aducă ofrande morților.

Cu o rată a deceselor în oraș de aproximativ 46.000 de morți pe an (aproximativ dublu față de capacitatea Shun Sum), în ultimul deceniu, capacitatea de depozitare a urnelor a avut uneori dificultăți în a ține pasul.

În prezent, există puțin sub 135.000 de nișe publice disponibile în facilitățile administrate de guvern, unde un contract de închiriere pe 20 de ani costă aproximativ 300 de dolari, dar concurența pentru ele este acerbă, iar în ultimii ani unele familii au raportat că au așteptat câțiva ani pentru a obține un loc.

Răspunsul guvernului a fost dublu, crescând numărul de facilități publice și aprobând în același timp licențele a 14 operatori de columbare administrați privat, inclusiv Shan Sum, începând din 2017.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *