În România, diagnosticarea copiilor cu autism este în continuare foarte scăzută. Terapia începută până la vârsta de 3 ani duce la recuperare

În România, diagnosticarea copiilor cu autism este în continuare foarte scăzută. Terapia începută până la vârsta de 3 ani duce la recuperare

De Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, HILS Development, alături de dr. Adina Negoiță, Founder & CEO Medikali, în parteneriat cu Asociația Blue Life au organizat un workshop pe tema autismului pentru a oferi comunității informații esențiale și sprijin în această călătorie de conștientizare. 

Conform CDC – Centers for Disease Control and Prevention, la nivel global, 1 din 36 de copii suferă de autism, martie 2023. În România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%, informează Institutul Național de Sănătate Publică. Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism la noi în țară, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate. 

Autismul este unul dintre subiectele despre care se discuta până nu demult în spatele ușilor închise, însă realitatea este că există o nevoie acută de a i se acorda tot mai multă atenție și de a deveni un subiect important de abordat în societatea noastră, nevoia diagnosticării timpurii fiind mai mult decât esențială, un prim pas fundamental pentru ca ei să poată construi o viață normală.

De Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, HILS Development, alături de dr. Adina Negoiță, Founder și CEO clinica Medikali, în parteneriat cu Asociația Blue Life, au organizat un workshop pe tema autismului pentru a oferi părinților, educatorilor și comunității informații esențiale și sprijin în această călătorie de conștientizare. 

Întâlnirea a fost un prilej de conectare și învățare pentru toți cei prezenți, părinți și specialiști deopotrivă, aducând mai multă claritate, dar și informații noi și relevante pentru părinții copiilor cu TSA. În acest context, unul dintre subiectele principale ale workshop-ului a fost identificarea cât mai timpurie a primelor semne ale TSA, până la vârsta de 2 ani a copilului, astfel încât să poată fi înscris și să înceapă un program de terapie până la vârsta de 3 ani, pentru ca evoluția sa să fie una pozitivă.

Printre primele semne care pot fi observate chiar de părinți se numără lipsa contactului vizual, copilul nu răspunde la nume, lipsa comunicării verbale sau nonverbale, copilul are comportamente repetitive și preferințe pentru alinierea și ordonarea jucăriilor. De aceea, este important să discute cu medicul atunci când observă comportamente diferite de ale celorlalți copii de vârstă apropiată.  

„În fiecare copil cu autism văd un luptător puternic și un părinte devotat, pregătit să meargă pe cel mai dificil drum pentru a-i oferi lumina și dragostea de care are nevoie. 

Pentru că înțelegem foarte bine eforturile supraomenești ale părinților pentru copiii lor, am venit în întâmpinarea lor să le fim partener de cursă lungă, să le oferim sprijin atunci când aceștia îl caută, cu servicii medicale dedicate, cu grijă și încurajări, pentru că parcursul fiecărui copil puternic trebuie să fie bun, sănătos. Avem datoria aceasta, ca și adulți, să-i ajutăm. Autismul nu trebuie văzut ca pe o barieră, ci ca pe o cale diferită de a înțelege și a experimenta lumea”, a declarat dr. Adina Negoiță, Founder & CEO al clinicii Medikali și ambasador al Asociației Blue Life.

„Construim pentru comunitate și ne place să facem asta de peste 19 ani, însă ce pot să spun cu toată inima este că această comunitate, a părinților, a educatorilor și profesorilor care și-au luat angajamentul de a le oferi sprijin și o viață normală acestor copii, este o comunitate dintre cele mai puternice pe care le-am întâlnit. Ne-am luat acest angajament, că le vom fi alături, și îi vom sprijini astfel încât vocea lor să se facă din ce în ce mai auzită”, a completat Iulia Iana, Head of Marketing HILS Development.

Dr. Victor Miron, medic specialist pediatru, a abordat tema expunerii la ecrane a copiilor și impactul semnificativ pe care îl poate avea expunerea prelungită asupra sănătății, mai ales în rândul copiilor cu TSA. Conform medicului, în cazul copiilor mari și a adolescenților, aceștia sunt expuși unui risc de exces ponderal care crește proporțional cu timpul petrecut în fața ecranelor, precum și risc de depresie, anxietate sau risc de a dezvolta probleme cardiovasculare. În același timp, în cazul copiilor mai mici, poate fi unul dintre factorii de risc ce determină enurezisul, tulburările de atenție sau comportamentul agresiv.   

În cadrul evenimentului, părinții au avut ocazia să descopere facilitățile moderne ale clinicii Medikali, unde pot beneficia de servicii medicale personalizate și kinetoterapie pediatrică, complementare terapiei specifice, prin care pot sprijini dezvoltarea și bunăstarea copiilor lor, contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Roxana Popa, psiholog clinician autonom, psihoterapeut și director general al centrului de zi Blue Life, a oferit părinților prezenți în sală, prin povestea lui Cristi, cea mai bună dovadă că identificarea timpurie a semnelor autismului și accesul prompt la terapie poate fi șansa fiecărui copil cu autism la o viață normală. 

Cristi este un tânăr extraordinar de 22 de ani, care a fost diagnosticat cu autism încă de la vârsta de 3 ani și care a trecut printr-un proces de terapii specific. Prin pasiunea și talentul său muzical, a demonstrat că autismul nu trebuie să fie o barieră, ci poate fi o sursă de putere și creativitate, iar prezența sa a adus o notă de speranță și inspirație în inimile tuturor celor prezenți.

Evenimentul a fost posibil cu sprijinul HILS Development, compania de dezvoltări imobiliare fondată în anul 2018 de către dezvoltatorul Ionuț Negoiță, cu misiunea de a construi noi comunități solide, promovând accesul la un trai de calitate pentru cât mai mulți locuitori ai Capitalei. HILS Development este susținător al organizațiilor cu diferite misiuni sociale precum ADRA România sau Asociația Șansa ta, oferind susținere în organizarea a numeroase evenimente caritabile de-a lungul timpului. 

Clinica Medikali rămâne angajată să fie un partener de încredere pentru familiile copiilor cu autism, oferind servicii medicale și terapeutice de înaltă calitate, cum sunt cele de pediatrie, logopedie, kinetoterapie pediatrică, neurologie pediatrică, psihiatrie, endocrinologie, nutriție și dietetică, recuperare medicală și ortopedie pediatrică.

Astfel, cu fiecare pas pe care îl facem împreună în această călătorie de conștientizare a autismului, aducem mai multă lumină și speranță în viețile celor afectați printr-o experiență medicală care îți dă încredere, construind o lume mai empatică și mai inclusivă pentru toți.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *