Încă o demitere făcută de Piedone pe Facebook. Ce valoare are? Șefa DGASPC Sector 5: „Nu are nicio pârghie legală. A fost o reacție umană a domnului primar”

Încă o demitere făcută de Piedone pe Facebook. Ce valoare are? Șefa DGASPC Sector 5: „Nu are nicio pârghie legală. A fost o reacție umană a domnului primar”

Într-un dialog cu Libertatea, Maria-Cristina Titea, directorul general al DGASPC Sector 5, confirmă că șefa centrului pe care Piedone a anunțat că o va demite, pentru că a găsit acolo o minoră însărcinată, nu a fost dată afară. Nu este prima dată când primarul Sectorului 5 ceartă sau amenință cu demiteri sau amenzi oamenii din videoclipurile postate pe paginile lui din social media.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a vizitat vineri, 14 iulie, Centrul de primire în regim de urgență  „Cireșarii II”, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 5, unde a văzut că una dintre beneficiare era însărcinată.

Cum i s-a adresat Piedone minorei însărcinate

„Ce faci, păpușă? Tu ești aici în centru? Și ești gravidă? E gravidă? Câți ani are? Păi și cum a rămas gravidă?”, i-a întrebat Piedone pe angajații centrului și pe fata de 16 ani.

„Cine este șeful centrului? Ați fost șeful centrului. Încheierea contractului. Cum să părăsească centrul și să vină gravidă înapoi? Pentru ce răspundem de ei? […] Încetarea contractului de muncă! Numirea unui nou administrator! Doamnă puteți să vă îmbrăcați și să vă duceți acasă”, i-a spus Piedone șefei centrului, pe un ton răstit. 

Șefa centrului nu poate fi demisă de Piedone 

Filmarea cu scena a fost distribuită chiar de el pe pagina sa de Facebook. În filmare, se vede și minora însărcinată, a cărei față nu a fost cenzurată, pentru a-i proteja identitatea. Abia azi, 18 iulie, a fost urcată din nou, pe contul său de Facebook, filmarea, cu fața minorei cenzurată. 

<strong>Într-un dialog cu Libertatea, Maria-Cristina Titea,  directorului general al DGASPC Sector 5, confirmă că șefa centrului nu a fost demisă, pentru că Piedone nu are dreptul să o dea afară. </strong>

„(Piedone, n.r.) nu are nicio pârghie legală de a o demite”, spune șefa DGASPC. „Acea salariată e angajată DGASPC și nu face parte din aparatul propriu al domnului primar.”

„Șefa de centru era acolo, deși ea figurează în concediul de odihnă. A revenit în București în tot contextul ăsta al controlului național. S-a dus acolo în centru să vadă ce se mai întâmplă. Nu a știut. (Piedone, n.r.) A găsit-o acolo, a găsit și minora, ați văzut care a fost reacția lui”, mai explică Titea. 

Întrebată dacă șefa centrului va fi demisă, directoarea spune că situația ei va fi discutată la nivel instituțional, printr-o comisie de disciplină, pentru a vedea ce măsura va fi luată în cazul ei. 

„Este mai coleric”

Directoarea consideră reacția lui Piedone ca fiind una „umană”, pentru că „s-a supărat și și-a ieșit din fire, fiind un pic mai coleric, când a văzut o minoră care este însărcinată”.

Domnul primar nu este genul de persoană care să destituie în mod arbitrar. Se poate enerva, dar ulterior, dacă îi explici care este situația, nu ia decizii de genul acesta. Nu acționează într-un mod discreționar.

Directoarea DGASPC Sector 5:

Un copil care provine dintr-un mediu traumatizant

În ciuda declarațiilor lui Piedone, Maria Cristina Titea nu o consideră vinovată pe șefa centrului pentru că minora a rămas însărcinată. Spune că, de fapt, minora a plecat de mai multe ori din centru, „pe perioade destul de lungi”, „deși s-a făcut consiliere cu ea”.  

„Uneori a revenit singură, alteori a venit adusă de poliție”, explică directoarea DGASPC Sector 5 și subliniază că fata de 16 ani vine dintr-un mediu traumatizant. 

Adolescenta însărcinată a împlinit 16 ani de curând. Aceasta a ajuns în sistemul de protecție în urmă cu un an și jumătate. Mama ei a decedat, iar tatăl este în închisoare pentru consum și trafic de droguri, a mai precizat directorul instituției. 

Șefa DGASPC Sector 5: „Haideți să nu exagerăm”

Dar nu este o încălcare a protecției datelor personale apariția minorei în clipul postat de Piedone pe pagina sa de Facebook?, o întrebăm pe directoarea DGASPC Sector 5. 

„Nu s-a procedat foarte corect, dar faptul este consumat.”

„Se fac tot felul de discuții că a fost minora traumatizată, umilită. Nu este chiar așa, haideți să nu exagerăm, să nu rostogolim toată povestea în plan emoțional, să spunem că a trăit o mare traumă care va avea un impact major asupra dezvoltării ei pe viitor”, continuă Titea și insistă că minora are „traume din alte puncte de vedere”. 

„Vicele” cu atribuții DGASPC, apropiatul lui Piedone

„Doamnă, puteți să vă îmbrăcați, să plecați acasă, mergeți la viceprimarul de resort. Mulțumesc pentru colaborare”, i-a mai spus Piedone șefei de centru, după cum arată filmarea. 

Mircea Horațiu Nicolaidis, dreapta, primind indicații de la Piedone

Apoi a apărut viceprimarul Mircea Horațiu Nicolaidis, căruia Piedone i-a spus:

„Transferați din direcție un om responsabil. Dacă de azi aveți societate de pază… vreau întâlnire cu ei, reziliat contractul și la societatea de pază. Aduceți o societate… intră cineva, care iese, cum iese, poate facem bordel aici cu minori. E viața ei, dar nu în instituția în care răspundem”.

Mircea Horațiu Nicolaidis, din filmarea lui Piedone, este viceprimarul Sectorului 5 care are în subordine și în coordonare DGASPC Sector 5. În trecut, Nicolaidis a fost, sub Piedone, șef la DGASPC Sector 4.

După încarcerarea lui Piedone, pentru o scurtă perioadă, Nicolaidis a fost chiar primar interimar. 

Se știu de peste 20 de ani

În 2021, Libertatea arăta că Piedone s-a înconjurat de apropiați la Primărie. Unul dintre ei era Nicolaidis, pe care îl cunoștea de peste două decenii.

Acum 20 de ani, în 2001, actualul „vice” lucra la Piețe Sector 6. Chiar în prima perioadă de ascensiune a primarului Piedone, când acesta din urmă era elogiat pentru acțiunile din piețe.

Popescu şi Nicolaidis au continuat colaborarea la sectorul 4. Acolo unde Nicolaidis va ajunge, conform CV-ului, director executiv adjunct DGASPC Sector 4 între 2006 și 2009, apoi director executiv din 2009 până în 2017. 

Scandalul nu l-a clintit

În această perioadă, Nicolaidis a ajuns în atenţia publică în urma unui caz care amintește de ceea ce s-a petrecut în azilele groazei. În 2014, şase persoane cu dizabilităţi mintale aflate în îngrijirea DGASPC Sector 4 au murit într-un centru care funcţiona ilegal în oraşul Breaza. 

Deşi toţi tinerii instituţionalizaţi au murit în localitatea prahoveană, Primăria Breaza a emis certificat de deces pentru o singură persoană.

Pe toate celelalte scrie că decesele au avut loc la Bucureşti, în sectorul 4, potrivit unei investigaţii jurnalistice semnate de Centrul de Investigații Media. Motivul este că nimeni nu a anunţat autorităţile judiciare în cazul niciuneia dintre morţi. 

Tinerii ar fi trebuit îngrijiţi de „Casa Sfântului Toma“ din Breaza în baza unui contract încheiat cu DGASPC în 2012. Potrivit contractului, firma ar fi încasat 250.000 de euro din bani publici. Acordul a fost semnat de Mircea Horaţiu Nicolaidis, în calitate de director DGASPC, cu toate că centrul funcţiona fără autorizaţie.  

Însă Nicolaidis a rămas la DGASPC. Chiar primarul Piedone vizitase centrul de la Breaza, fără să fi remarcat vreo abatere gravă.

„Certatul” și „datul afară” al apropiaților, modus operandi

Nu e prima oară când Piedone ceartă sau amenință cu demiteri sau amenzi oamenii din videoclipurile sale.

De exemplu, unul dintre apropiații săi, Florin-Niculae Titică, fost șef la Infastructură S5, era unul dintre eroii constanți ai acestor clipuri.

Titică, stânga, și Piedone
Pe 3 februarie 2022, primarul spunea că Titică „e bun de plată” pentru că n-a înlăturat stâlpi și panouri publicitare ruginite. „Să plătească Titică”, „tuna” Piedone.
Pe 11 mai 2022, îl acuza că „avem o parcare trasată de Hansel și Gretel”. 

În fapt, Libertatea arăta că muncitorii din subordinea lui Titică îi lucrau în grădină iar el avea prime de 21.000 euro brut. „Pentru performanțe”, justifica el.

El a plecat de la societatea din subordinea Primăriei după dezvăluirile ziarului.

Piedone „dă afară”, dar e primar cu acte în regulă?

Până la „demiterile” subordonaților, Piedone nu a și lămurit, deocamdată, dacă e primar.

Pe 21 iunie 2023, Instituția Prefectului București anunța că Piedone poate reveni la Primăria Sector 5.

Asta în aceeași zi în care acesta ieșea din închisoarea Jilava, achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul Colectiv după recurs.

În 22 iunie 2023, Prefectura București emitea Ordinul 440, prin semnătura Subprefectului cu atribuții de Prefect, Diana Anca Artene. În care nu se spune cu subiect și predicat că Piedone este repus ca primar. Ci doar că instituția ia act de achitarea sa de către ÎCCJ.

În acest nou ordin nu se vorbește și de vechiul ordin de încetare a mandatului, Ordinul 358 din iunie 2022. Care a produs efecte juridice.

Conform Legii nr. 554/2004, cea a contenciosului administrativ, „Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice (…) Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului”.

În cazul de față, actul a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, astfel că nu mai putea fi revocat de Prefectură decât prin solicitarea anulării în instanță. 

Ordinul fusese contestat deja de Piedone cât timp a stat în închisoare. El a pierdut, atunci, procesul.

Acum, într-un dosar înregistrat pe 23 iunie 2023, adică la o zi distanță după noul ordin emis de Prefectură!, Piedone a cerut anularea actului administrativ din 2022. Dosarul 19386/3/2023 nu are încă termen.

Avocatul Bogdan Dimitriu, consilier local USR, i-a explicat lui Piedone că acest fapt îl face vulnerabil și trebuie să rezolve această situație. Pentru același motiv, consilierii locali PSD și PNL au ieșit dintr-un Consiliu Local prezidat de Piedone.

„Practic, Piedone, mergând în instanță, recunoaște că este o problemă cu acel ordin de încetare, aflat încă în vigoare, și își dă seama că în baza ordinului nou nu poate fi primar”, spun juriștii consultați de ziar.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *