India a lansat cu succes prima sa misiune către Soare, la câteva zile după ce a trimis o navă spațială la polul sudic al Lunii

India a lansat cu succes prima sa misiune către Soare, la câteva zile după ce a trimis o navă spațială la polul sudic al Lunii

Agenția spațială a Indiei a lansat sâmbătă, 2 septembrie, o rachetă pentru a studia Soarele, în cadrul primei sale misiuni de acest fel, relatează BBC și Reuters. Totul, la câteva zile după ce țara a intrat în istorie devenind prima care a aselenizat în apropierea polului sudic al Lunii.

Racheta Aditya-L1 a decolat de pe rampa de lansare de la Sriharikota sâmbătă și va parcurge 1,5 milioane de kilometri de la Pământ – 1% din distanța Pământ-Soare. Pentru a străbate această distanță, va avea nevoie de patru luni, a precizat agenția spațială indiană.

Prima misiune spațială a Indiei pentru studierea Soarelui poartă numele lui Surya, zeul hindus al Soarelui, cunoscut și sub numele de Aditya. Iar L1 se referă la punctul Lagrange 1, adică locul exact dintre Soare și Pământ spre care se îndreaptă nava spațială indiană.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forțele gravitaționale a două obiecte mari – cum ar fi Soarele și Pământul – se anulează reciproc, permițând unei nave spațiale să „plutească”.

Când Aditya-L1 va ajunge în acest punct, va putea orbita în jurul Soarelui cu aceeași viteză ca Pământul, ceea ce înseamnă că satelitul va avea nevoie de foarte puțin combustibil pentru a funcționa.

Agenția indiană de cercetare spațială (Isro) a anunțat că lansarea a fost un succes.

„Acum își va continua călătoria – este o călătorie foarte lungă de 135 de zile, să-i urăm mult noroc”, a declarat șeful Isro, Sreedhara Panicker Somanath.

Isro nu a precizat cât va costa misiunea, dar presa indiană a prezentat o sumă estimată la o estimează la 3,78 miliarde de rupii (46 milioane de dolari).

Directorul proiectului, Nigar Shaji, a declarat că, odată ce Aditya-L1 va ajunge la destinație, acesta va aduce beneficii nu doar Indiei, ci și comunității științifice mondiale. Studiile îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă activitatea solară, cum ar fi vântul solar și erupțiile solare, precum și efectul acestora asupra Pământului și a vremii din spațiul cosmic, în timp real.

„Ne-am asigurat că vom avea un set unic de date care nu este disponibil în prezent de la nicio altă misiune. Acest lucru ne va permite să înțelegem soarele, dinamica sa, precum și heliosfera interioară, care este un element important pentru tehnologia actuală, precum și aspectele legate de vremea spațială”, a declarat Sankar Subramanian, cercetător științific principal al misiunii.

Premierul Narendra Modi face presiuni pentru ca misiunile spațiale ale Indiei să joace un rol mai important pe scena mondială dominată de Statele Unite și China. Ministrul de Interne Amit Shah a declarat, pe platforma de socializare X, că lansarea de sâmbătă a fost un „pas uriaș” către viziunea lui Modi.

Dacă Aditya-L1 va avea succes, India se va alătura grupului de țări care studiază deja Soarele. Japonia a fost prima care a lansat o misiune în 1981 pentru a studia erupțiile solare, iar agenția spațială americană Nasa și Agenția Spațială Europeană (ESA) urmăresc Soarele din anii 1990.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *