Indignare printre francezi, după decizia lui Emmanuel Macron de a înlocui vitraliile originale ale Catedralei Notre Dame cu unele contemporane. „Este vandalism”

Indignare printre francezi, după decizia lui Emmanuel Macron de a înlocui vitraliile originale ale Catedralei Notre Dame cu unele contemporane. „Este vandalism”

Aproape 128.000 de oameni au semnat o petiție împotriva înlocuirii vitraliilor Catedralei Notre Dame din Paris, mistuită într-un incendiu în 2019. Închisă de-atunci, lucrările de renovare a bisericii gotice sunt aproape de final și urmează să se redeschidă în decembrie anul acesta. Însă anunțul președintelui Emmanuel Macron de a înlocui șase vitralii ale monumentului cu unele moderne, pentru a „marca acest secol XXI”, a stârnit indignare printre francezi, care descriu gestul drept „vandalism”.

Criticii spun, de asemenea, că ar distruge armonia arhitecturală a monumentului istoric.

Și în România, în urmă cu două luni, au stârnit indignare lucrările de renovare a Bojdeucii lui Ion Creangă din Iași, după ce au apărut mai multe fotografii cu aceasta, cei mai mulți considerând intervenția mult prea contemporană.

O revistă de artă a pornit petiția

În cazul Notre-Dame, ferestrele originale, realizate de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc în 1859, nu au fost deteriorate în incendiul din 2019, care a distrus, printre altele, acoperișul catedralei și turla emblematică.

În timpul unei vizite la Notre Dame de la începutul lunii decembrie, Macron a anunțat înființarea unui muzeu în apropierea catedralei, care să fie axat pe istoria ei și pe arta sa. Tot atunci, și-a exprimat intenția de a organiza un concurs de soluții, pentru ca un artist să proiecteze noi vitralii care să adauge o „notă de secol 21”. Ideea este susținută de Biserica Romano-Catolică franceză, scrie The Guardian, ba chiar arhiepiscopul Laurent Ulrich a cerut înlocuirea lor.

Vitraliile respective se află pe latura sudică a Notre Dame și vor ajunge în noul muzeu, a spus Macron.

Acum, aproape 128.000 de oameni au semnat o petiție, lansată în 10 decembrie anul trecut, împotriva propunerii de înlocuire a vitraliilor, iar numărul lor continuă să crească de la o zi la alta.

„Cum putem justifica restaurarea vitraliilor care au supraviețuit dezastrului și apoi să le îndepărtăm imediat? Cine i-a dat șefului statului mandatul de a modifica o catedrală care nu-i aparține lui, ci tuturor?”, au scris semnatarii petiției.

Ei continuă: „Emmanuel Macron vrea să pună amprenta secolului XXI pe Notre-Dame de Paris. Acest semn există deja: focul.”

Didier Rykner, fondatorul și redactorul-șef al revistei online La Tribune de l’Art, care a creat petiția, a descris gestul lui Macron drept „vandalism”, notează The Guardian. El spune că nu este împotriva includerii unui design modern în structurile istorice, dar în acest caz, nu vede sensul în înlocuirea unor vitralii în stare perfectă. Rykner propune în schimb ca noile ferestre să fie amplasate în aripa nordică, zona cea mai afectată de incendiu.

Catedrala Notre Dame are aproape 2.500 de metri pătrați de vitralii și în jur de 8% dintre ele au fost instalate în secolul al XII-lea, în timp ce restul au fost adăugate în secolele al XVII-lea, al XIX-lea și al XX-lea, potrivit El Pais.

Controverse moderne

Au mai existat și alte controverse în jurul renovării catedralei, care obișnuia să atragă peste 12 milioane de vizitatori anual înainte de închiderea sa. Tot Macron a dorit ca reconstrucția emblematicei turle de 93 de metri, proiectată tot de Viollet-le-Duc, să fie într-un design modern. După proteste publice, președintele a abandonat ideea, iar turla a fost reconstruită exact la fel ca cea originală.

După incendiul din 2019, primii doi ani au fost dedicați punerii în siguranță a clădirii, finalizării studiilor de proiect și atribuirii licitațiilor. Restaurarea a început efectiv în septembrie 2021. Costul reconstrucției Notre Dame este estimat la 700 de milioane de euro. În total, 846 de milioane de euro au fost strânse din donații de la 340.000 de donatori din 150 de țări, potrivit Rebuilding Notre Dame de Paris.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *