Îngrijorări privind securitatea alimentară a Chinei din cauza inundațiilor din principala regiune producătoare de cereale a țării

Îngrijorări privind securitatea alimentară a Chinei din cauza inundațiilor din principala regiune producătoare de cereale a țării

Ploile abundente aduse de taifunul Doksuri, la sfârșitul lunii iulie, au provocat inundații grave în principala regiune producătoare de cereale din nord-estul Chinei, provocând îngrijorări privind securitatea alimentară a țării, relatează CNN.

Peste un milion de oameni au fost stămutați și cel puțin 30 au murit în urma ploilor torențiale la periferia Beijingului și în provincia Hebei, iar mai la nord, alte 14 persoane au murit în orașul Shulan din provincia Jilin. Printre cei care și-au pierdut viața se numără trei oficiali locali, inclusiv viceprimarul orașului, care au fost luați de ape în timpul operațiunilor de salvare. Unul dintre oficiali este în continuare dispărut, au anunțat autoritățile din Shulan.

Totodată, în provincia învecinată Heilongjiang, râurile care irigă terenurile agricole s-au revărsat, inundând câmpurile de orez, distrugând serele de legume și avariind fabrici, a transmis presa de stat. Autoritățile locale au anunțat că 25 de râuri au depășit nivelurile de alertă și există riscul să iasă din matcă.

În acest context, Ministerul chinez al Resurselor de Apă a ridicat duminică, 6 august, nivelul de răspuns de urgență pentru inundații la 3 din 4 pentru provinciile Jilin și Heilongjiang.

Culturile de porumb afectate de inundații în orașul Xinxiang, provincia Henan, China. Foto: Profimedia
Principala regiune producătoare de cereale a Chinei, afectată de inundații puternice. Foto: Profimedia
Culturile de cereale au fost acoperite de apă în urma ploilor aduse de taifunul Doksuri. Foto: Profimedia
Printre regiunile agricole afectate de inundații se numără Heilongjiang, Jilin, Liaoning și Henan. Foto: Profimedia

Peste 162.000 de persoane au fost evacuate în Harbin, capitala provinciei Heilongjiang, și peste 90.000 de hectare de culturi au fost afectate de inundații, a anunțat Ziarul poporului, publicația Partidului Comunist din China.

De asemenea, în orașul Shangzhi, din jurisdicția Harbin, peste 42.575 de hectare de culturi au fost distruse de cea mai gravă furtună cu care s-a confruntat orașul în ultimii peste 60 de ani, a relatat agenția de presă Xinhua.

Mai multe sate și suprafețe întinse de terenuri agricole au fost inundate și în orașul Wuchang, un alt mare producător de orez din Heilongjiang.

Provinciile nord-estice Heilongjiang, Jilin și Liaoning sunt considerate grânarul Chinei. În aceste zone se cultivă în special soia, porumb și orez și de aici provine peste o cincime din producția de cereale a țării.

Inundarea culturilor de cereale din nord-estul Chinei vine după ce recentele ploi torențiale au inundat provincia estică Henan, care produce aproximativ o treime din grâul țării. Autoritățile din Henan au anunțat că acestea au fost cele mai devastatoare ploi pentru producția de grâu din ultimul deceniu.

Apărând chiar înainte de perioada recoltării, ploile au dus la o scădere de 0,9% în acest an a producției de grâu de vară din China, prima scădere din ultimii șapte ani, conform datelor Biroului Național de Statistică.

În același timp, valurile de căldură care au afectat China în această vară au împiedicat dezvoltarea culturilor tinere, cum sunt porumbul și soia, au precizat luna trecută oficiali de la Administrația Meteorologică a țării.

Specialiștii spun astfel că pe termen scurt se așteaptă ca valurile de căldură și inundațiile să aibă un impact asupra prețurilor la alimente, care au rămas relativ stabile în ultimele luni.

China s-a confruntat în vara anului 2022 cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce a dus la penurii de energie pe scară largă și a perturbat lanțurile industriale și de aprovizionare cu alimente.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *