Înscrierile la programul Rabla local încep astăzi. Care sunt condițiile şi ce valoare are voucherul

Înscrierile la programul Rabla local încep astăzi. Care sunt condițiile şi ce valoare are voucherul

Înscrierile în programul Rabla Local încep luni, 31 iulie, de la ora 10.00, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). În cadrul acestui program, românii pot casa mașini mai vechi de 15 ani, primind la schimb suma de 3.000 de lei, fără să fie obligați să cumpere una nouă, potrivit unui anunț făcut de ministrul mediului, Mircea Fechet, citat de News.ro.

Bugetul programului este de 240 de milioane de lei, iar înscrierea persoanelor fizice se poate face până pe 31 august 2023, ora 16.30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei localităţi validate în program.

„Proprietarii de maşini vor primi 3.000 de lei în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant. Din suma de 3.000 de lei, 2.400 de lei sunt alocaţi din Fondul pentru mediu şi 600 de lei susţinuţi din bugetul local”, a spus vineri Mircea Fechet, la o conferință în Cluj-Napoca.

Conform oficialului, sunt aproximativ 500 de primării înscrise în acest program.

„Lista celor aproximativ 500 de unităţi administrativ-teritoriale se află deja pe site-ul Agenţiei pentru Fondul de Mediu. Cetăţenii ar trebui, înainte de a încerca să aplice şi înainte de a se înscrie, să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul este eligibilă în program”, a mai spus Mircea Fechet.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Pentru a participa la programul Rabla local, una dintre condiții este înregistrarea în site-ul AFM-ului. De asemenea, solicitantul trebuie să fie domiciliat pe raza primăriei la care face solicitarea, iar mașina de care vrea să scape să fie mai veche de 15 ani, să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale.

Totodată, maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani, iar solicitantul să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat, potrivit Mediafax.

„Odată scoase din circulaţie, nu doar că acest lucru va însemna mai puţină poluare şi mai puţine gaze cu efect de seră, dar va însemna, probabil că, odată achiziţionat un nou autoturism, deşi nu există această obligativitate, cu siguranţă va avea un consum şi mai mai bun de carburant. Şi cu siguranţă maşinile de ultimă generaţie sunt mult mai sigure din punct de vedere al siguranţei în trafic”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul mediului Mircea Fechet a precizat că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *