Înşelătorii cu farmece, pe internet. False măicuţe reţinute de DIICOT, după escrocherii de peste 50.000 euro

Înşelătorii cu farmece, pe internet. False măicuţe reţinute de DIICOT, după escrocherii de peste 50.000 euro

Cele nouă persoane cu vârsta între 18 și 75 de ani au reușit să obțină peste 250.000 de lei de la oameni, cu promisiunea că vor ajuta victimele în diferite probleme prin ritualuri și farmece. Inspectoratul de Poliție Județean Neamț transmite că cele trei persoane știau foarte bine ce fac, în ciuda faptului că au o vârstă fragedă.

False măicuţe reţinute de DIICOT, după înşelătorii de peste 50.000 euro

La data de 2 aprilie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Neamţ, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Neamţ, au pus în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Vrancea, Galaţi şi Vâlcea, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals informatic.

Din cercetări a reieşit că, din luna octombrie 2023 şi până în prezent, nouă persoane, cu vârste între 18 şi 75 de ani, din judeţele Vrancea, Galaţi şi Vâlcea, ar fi creat mai multe pagini de internet prin care, sub pretextul că sunt măicuţe, ar fi oferit servicii ritualice, inducând în eroare mai multe persoane din ţară cât şi din străinătate, obţinând astfel sume importante de bani”, a precizat IPJ Neamţ.

În urma perchezițiilor făcute de polițiști au fost descoperite și ridicate mai multe carduri bancare, precum și telefoane mobile, computere, dar și diverse sume de bani. Mai exact 5.880 de euro, 23.700 de lei, 90 de lire sterline, 300 de dolari și 1.000 de lei moldovenești, semn că rețeaua activa inclusiv în Republica Moldova, conform Știrile PRO TV.

Așadar, cei 9 suspecți au fost aduși la audieri, iar judecătorul a decis să fie reținute 3 persoane, cu vârstele între 18 și 24 de ani. Acestea vor fi cercetate sub aspectul ”săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals informatic”.

Românii cad victimă escrocilor care profită de naivitatea oamenilor

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, potrivit anunțului oficial. ”Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Neamţ, Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Neamţ.

Al poliţiştilor de investigaţii criminale din Piatra-Neamţ, Roman şi Târgu-Neamţ, al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Galaţi, Vrancea şi Vâlcea şi al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău”, mai arată IPJ Neamț.

Din păcate tot mai mulți români cad pradă escrocilor, în special în mediul online. În acest context, reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică i-au avertizat din nou pe oameni, în urmă cu mai multe zile, să fie foarte atenți cui răspund la telefon. Asta, după ce metoda numită spoofing a revenit la modă printre infractori.

Aceștia se folosesc de identitatea unor instituții cunoscute după care sună victima și o conving să își ofere pe tavă datele persoane și chiar cele bancare. Mai mult, persoanele naive fac deseori plăți urmând niște site-uri obscure și rămân fără bani. Din păcate pentru cei țepuiți în astfel de situații prejudiciul este aproape imposibil de recuperat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *