Iohannis, întrevedere cu mai mulți ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare – Momente importante la Palatul Cotroceni

Iohannis, întrevedere cu mai mulți ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare – Momente importante la Palatul Cotroceni

Potrivit sursei citate, Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens.

În discuția cu ambasadorul Confederației Elvețiene, Massimo Baggi, președintele României a evidențiat relația bilaterală foarte bună, dinamica ascendentă a dialogului politic și potențialul deosebit al cooperării economice și sectoriale, cu precădere în domenii precum educația, cultura și securitatea cibernetică.

“Cei doi interlocutori s-au referit și la cea de-a doua contribuție elvețiană pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene, care reprezintă un instrument foarte important pentru aprofundarea și diversificarea cooperării bilaterale româno-elvețiene, prin finanțarea de proiecte valoroase pe întreg teritoriul României”, se arată în comunicatul citat.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Franceze, Nicolas Warnery, Klaus Iohannis a apreciat relațiile bilaterale excelente și dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, evidențiind că România și Franța sunt două națiuni foarte apropiate. Cei doi interlocutori au subliniat că în toate sectoarele de activitate există deja proiecte de cooperare româno-franceze, fapt care se reflectă în tendința ascendentă a schimburilor economice și în dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări. România și Franța au o coordonare foarte bună la nivelul UE, al NATO, al Francofoniei și în cadru multilateral, precum și o cooperarea strânsă în domeniul apărării, completată de o viziune comună cu privire la actualele provocări de securitate generate de războiul din Ucraina.

Președintele a subliniat, totodată, aprecierea deosebită a țării noastre pentru asumarea de către Franța a rolului de națiune-cadru în eforturile NATO de apărare și descurajare pe Flancul Estic și a mulțumit pentru prezența trupelor franceze pe teritoriul nostru încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Ambasadorul Franței a arătat că trupele franceze vor continua să fie prezente în România și să conducă grupul de luptă NATO atât timp cât autoritățile române vor considera necesar.

În cadrul discuțiilor cu ambasadorul Republicii Irlanda, Brendan Ward, Președintele Klaus Iohannis a apreciat relațiile foarte bune și cooperarea bilaterală și la nivelul Uniunii Europene, subliniind interesul pentru impulsionarea schimburilor economice și a dialogului bilateral. Au fost amintite, ca domenii de interes comun pentru intensificarea cooperării sectoriale, schimburile comerciale, aflate în creștere, și investițiile, precum și domeniul cultural, prin extinderea contactelor româno-irlandeze și la nivel local.

Cei doi interlocutori au evidențiat rolul important al comunității românești bine integrate din Irlanda în impulsionarea cooperării dintre cele două state pe linie socială, educațională și culturală, contribuind astfel la o mai bună cunoaștere reciprocă și la diversificarea relațiilor româno-irlandeze.

În discuția cu ambasadorul Bosniei și Herțegovina, Milorad Živković, Președintele României a încurajat consolidarea dialogului dintre cele două țări, atât pe dimensiunea politică, cât și pe componenta economică, prin valorificarea la un nivel superior a potențialului existent.

Președintele Iohannis a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovina, calea europeană reprezentând, în actualul context geopolitic, singura opțiune validă pentru statele din Balcanii de Vest. De asemenea, Președintele României a exprimat disponibilitatea de continuare a sprijinului ţării noastre și al său personal pentru eforturile de integrare a Bosniei și Herțegovina în familia Uniunii Europene, bazată pe comunitatea de valori, principii și standarde democratice.

La rândul său, ambasadorul Milorad Živković a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant acordat Bosniei și Herțegovina în procesul de integrare europeană, exprimând speranța autorităților de la Sarajevo de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până la finalul acestui an.

În dialogul cu ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei, Mutaz Khasawneh, Președintele României a reconfirmat interesul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic foarte bun, precum și pentru dinamizarea cooperării economice și sectoriale bilaterale, cu accent pe extinderea domeniului investițiilor și a comerțului bilateral.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat progresele înregistrate de ambele părți în domenii precum educația, apărarea, afacerile interne, situațiile de urgență și agricultura, subliniind necesitatea menținerii acestei tendințe pozitive prin punerea în aplicare a celor convenite și prin identificarea de noi proiecte, în special în domeniul economic.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Argentina, Carlos Alejandro Poffo, Președintele României a evocat rezultatele deosebite ale vizitei efectuate în acest an în Argentina, în cadrul turneului în America Latină, și a subliniat potențialul de extindere a relațiilor bilaterale în domenii de interes comun precum educația, domeniul economic, comerț, protecția mediului, gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență și cercetarea agricolă.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat, totodată, aprecierea pentru nivelul relațiilor dintre cele două state, bazate pe aproape un secol de interacțiune și pe o moștenire latină comună, reconfirmând interesul pentru consolidarea relațiilor economice cu Argentina, astfel încât cooperarea bilaterală să atingă potențialul real.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *