ÎPS Teodosie, la judecata Sfântului Sinod. „Actele de răzvrătire” ale Arhiepiscopului Tomisului, discutate azi în reuniunea prezidată de Patriarhul Daniel

ÎPS Teodosie, la judecata Sfântului Sinod. „Actele de răzvrătire” ale Arhiepiscopului Tomisului, discutate azi în reuniunea prezidată de Patriarhul Daniel

Sfântul Sinod judecă astăzi „actele de răzvrătire” publice ale lui ÎPS Teodosie, acuzații pe care acestea le-a atras în urma insistențelor sale ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie.

ÎPS Teodosie va fi judecat astăzi de Sfântul Sinod al BOR, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Patriarhul Daniel, după ce a cerut în repetate rânduri ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie.

Demersul său a fost respins pentru prima dată în 2003, însă în ultimii doi ani Teodosie și-a reînnoit insistențele.

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhiile acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a transmis pe 9 februarie Cancelaria Sfântului Sinod al BOR.

De altfel, insistând „cu înverșunare” în demersul său, Patriarhia Română a constatat că Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, se mai indică în comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR.

Îndemn la rugăciune și post pentru înființarea Mitropoliei Tomisului

Pentru a-și susține cauza, ÎPS Teodosie i-a chemat la post și rugăciune colectivă pe credincioși, timp de trei zile, pentru a fi recunoscută Mitropolia Tomisului.

„Se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024, până miercuri, 28.02.2024, inclusiv. În această perioadă, clericii şi credincioşii vor oficia în biserici şi mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Toate parohiile şi mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunţa enoriaşii cu privire la prezenta dispoziţie canonică”, au anunțat pe 24 februarie reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, citați de News.ro.

Teodosie, cu o zi înainte de Sfântul Sinod: „Îl cinstesc pe Patriarhul Daniel“

Cu o zi înainte de judecată, pe 28 februarie, Arhiepiscopul Tomisului a cerut credincioşilor dobrogeni să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod „ca să avem cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”.

„Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel, pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea, citat de news.ro.

De asemenea, ÎPS Teodosie le-a mulţumit credincioşilor care au ţinut postul instituit în primele trei zile din această săptămână.

Ce este Sfântul Sinod

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este compus din toți ierarhii în funcțiune: mitropoliți, arhiepiscopi, episcopi eparhioți, episcopi-vicari și arhierei-vicari, scrie site-ul crestinortodox.ro.

Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru, de regulă primăvara și toamna.

Președintele Sfântului Sinod este patriarhul.

Înlocuitorii săi sunt, în ordinea canonică: mitropolitul Moldovei si Bucovinei, mitropolitul Ardealului, mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, mitropolitul Olteniei, mitropolitul Banatului, ceilalți mitropoliți, arhiepiscopi sau episcopi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *