Iranul a furnizat Rusiei sute de rachete balistice de la începutul anului. „Vor fi mai multe transporturi” – Reuters

Iranul a furnizat Rusiei sute de rachete balistice de la începutul anului. „Vor fi mai multe transporturi” – Reuters

Iranul și Rusia și-au aprofundat cooperarea militară la începutul acestui an prin livarea de către Teheran Moscovei a unui număr mare de rachete balistice sol-sol, au declarat șase surse pentru agenția de presă Reuters.

Este vorba despre aproximativ 400 de rachete, multe din familia Fateh-110 de arme balistice cu rază scurtă de acțiune, precum Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Potrivit experților, această rachetă mobilă este capabilă să lovească ținte aflate la o distanță cuprinsă între 300 și 700 km.

Ministerul iranian al Apărării și Gardienii Revoluției, forța de elită care supraveghează programul de rachete balistice al Teheranului, au refuzat să comenteze informațiile, în timp ce Ministerul rus al Apărării din Rusia nu a răspuns imediat unei solicitări pentru un punct de vedere, precizează Reuters.

Conform surselor citate, livrările au început în luna ianuarie, în urma încheierii unui acord în timpul unor întâlniri de la finalul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși care au avut loc la Teheran și Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.

De asemenea, un oficial militar iranian a afirmat, sub protecția anonimatului, că au avut loc cel puțin patru transporturi de rachete și că vor mai fi și altele în următoarele săptămâni, refuzând să ofere alte detalii.

Potrivit unui alt oficial iranian, unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.

„Vor fi mai multe transporturi. Nu există niciun motiv pentru a le ascunde. Avem voie să exportăm arme către orice țară pe care o dorim”, a precizat unul dintre oficiali.

O a patra sursă, familiarizată cu această chestiune, a confirmat pentru Reuters că Rusia a primit recent un număr mare de rachete din Iran.

Totodată, un diplomat occidental a confirmat livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia în ultimele săptămâni.

La începutul acestui an, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că SUA sunt îngrijorate că Rusia este pe punctul de a achiziționa arme balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran.

Un oficial american a declarat pentru aceeași agenție de presă că Statele Unitea au văzut dovezi că discuțiile avansează în mod activ, dar că nu există încă niciun indiciu că livrările au avut loc.

„Rachetele balistice sunt mai greu de interceptat de apărarea aeriană ucraineană”

Jeffrey Lewis, un expert de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, spune că rachetele Fateh-110 și Zolfaghar sunt arme de precizie, fiind „folosite pentru a ținti spre lucruri de mare valoare și care au nevoie de daune precise”.

Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un think tank cu sediul în Philadelphia, precizează, la rândul său, că o livrare de astfel de rachete iraniene pentru Rusia ar oferi Moscovei un avantaj și mai mare pe câmpul de luptă.

„Acestea ar putea fi folosite pentru a lovi ținte militare la adâncimi operaționale, iar rachetele balistice sunt mai greu de interceptat de către apărarea aeriană ucraineană”, a afirmat Rob Lee.

Kievul nu a înregistrat nicio utilizare a rachetelor balistice iraniene de către forțele rusești, a declarat o sursă militară ucraineană.

Fostul ministru ucrainean al apărării Andriy Zagorodnyuk a afirmat că Rusia a vrut să își suplimenteze arsenalul de rachete într-un moment în care întârzierile în aprobarea unui pachet major de ajutor militar american în Congres au lăsat Ucraina în criză de muniție și alte materiale.

Rusia vrea „să acumuleze o masă de rachete și să străpungă apărarea aeriană ucraineană”, a spus Zagorodnyuk, care prezidează Centrul pentru Strategii de Apărare, un grup de reflecție în domeniul securității cu sediul la Kiev.

Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie. Totuși, SUA și UE au menținut sancțiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul îngrijorărilor legate de exporturile de arme către grupările din Orientul Mijlociu și către Rusia.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *