Israel „nu a furnizat încă dovezi” că angajați ai Agenției de ajutorare a ONU sunt membri ai unor organizații teroriste

Israel „nu a furnizat încă dovezi” că angajați ai Agenției de ajutorare a ONU sunt membri ai unor organizații teroriste

O analiză independentă comandată de ONU și condusă de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna a constatat că Israelul „nu a furnizat încă dovezi în sprijinul afirmațiilor sale conform cărora angajații agenției de ajutorare a ONU, UNRWA, sunt membri ai unor organizații teroriste” precum Hamas sau Jihadul Islamic, relatează The Guardian.

Cunoscut ca Raportul Colonna, analiza menționează că Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA) a furnizat în mod regulat Israelului liste cu angajații săi pentru verificare, dar că „guvernul israelian nu a informat UNRWA cu privire la nicio preocupare legată de vreun membru al personalului pe baza acestor liste începând din 2011”.

De asemenea, în analiza independentă se precizează că UNRWA este „indispensabilă” pentru palestinienii din întreaga regiune pentru că, „în absența unei soluții politice între Israel și palestinieni, UNRWA rămâne esențială în furnizarea de ajutor umanitar care salvează vieți și de servicii sociale esențiale, în special în domeniul sănătății și al educației, pentru refugiații palestinieni din Gaza, Iordania, Liban, Siria și Cisiordania“.

„Ca atare, UNRWA este de neînlocuit și indispensabilă pentru dezvoltarea umană și economică a palestinienilor. În plus, mulți văd UNRWA ca pe un colac de salvare umanitară”, mai scris în Raportul Colonna.

Alături de această analiză, o evaluare mai detaliată a fost trimisă la ONU de cele trei organisme de cercetare nordice, Institutul Raoul Wallenberg pentru drepturile omului și drept umanitar, cu sediul în Suedia, Institutul norvegian Chr Michelsen și Institutul danez pentru drepturile omului.

La rândul lor, acestea precizează că „până în prezent, autoritățile israeliene nu au furnizat nicio dovadă justificativă și nici nu au răspuns la scrisorile trimise de UNRWA în martie și din nou în aprilie, prin care se solicitau numele și dovezile justificative care ar permite UNRWA să deschidă o anchetă”.

Raportul Colonna sugerează o serie de modalități prin care ar putea fi îmbunătățite garanțiile de neutralitate pentru cei peste 32.000 de angajați ai agenției ONU, precum extinderea capacității serviciului de supraveghere internă, furnizarea mai multor cursuri de formare cu prezență fizică și mai mult sprijin din partea țărilor donatoare. Autorii raportului constată însă că aceste măsuri sunt deja mai riguroase decât la multe alte instituții comparabile.

Acuzațiile israeliene de la începutul acestui an privind implicarea unor membri ai personalului UNRWA în atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului i-au determinat pe mulți donatori să reducă finanțarea agenției, principalul canal de sprijin umanitar nu numai pentru palestinienii din Gaza, ci și pentru comunitățile de refugiați palestinieni din întreaga regiune.

Finanțarea a fost tăiată în ciuda nevoii disperate de ajutoare a celor 2,3 milioane de persoane din Fâșia Gaza, dintre care cele mai multe au fost forțate să își părăsească locuințele în urma ofensivei israeliene și se luptă să obțină apă, hrană, adăpost sau asistență medicală.

Cei mai mulți donatori și-au reluat finanțările între timp, însă sprijinul financiar al SUA pentru agenția ONU a fost interzis permanent de Congres de când au fost făcute acuzațiile.

În paralel, Biroul de Servicii de Supraveghere Internă al ONU face o investigație separată cu privire la atacul din 7 octombrie.

UNRWA a fost înființată în 1949, după primul război arabo-israelian și oferă servicii precum școlarizare, asistență medicală primară și ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *