Israelul a început să bombardeze Rafah, în ciuda presiunii de încetare a focului, după ce Hamas acceptase un acord la Cairo

Israelul a început să bombardeze Rafah, în ciuda presiunii de încetare a focului, după ce Hamas acceptase un acord la Cairo

Palestinienii din Gaza au fost confuzi după ce, în urma acceptării Hamas a unui acord, răspunsul sceptic al Israelului a fost urmat de bombardamente asupra Rafah.

Palestinienii din Gaza au crezut că acordul acceptat de Hamas îi va scăpa de bombardamente

După ce Hamas a declarat că a acceptat un acord de încetare a focului pentru ostatici, Israelul a răspuns sceptic și a spus că va continua ofensiva militară asupra orașului cel mai sudic din Gaza, efectuând atacuri aeriene nocturne.

Cei peste 1 milion de palestinieni care s-au refugiat în Rafah au fost bulversați de evenimentele zilei de luni. Israelul a emis ordine de evacuare unei părți a orașului, declanșând un exod de mii de oameni.

Oamenii au ieșit pe străzi aseară ca să sărbătorească faptul că Hamas a anunțat că a acceptat încetarea focului, dar apoi au fost cuprinși de dezamăgire și nedumerire atunci când Israelul a început bombardamentele.

Armata israeliană a declarat luni seara că efectuează lovituri direcționate împotriva Hamas la Rafah. Au existat rapoarte despre tancuri israeliene văzute la periferia estică a Rafah, iar site-ul de știri Axios a citat surse anonime care spun că forțele israeliene plănuiau să preia partea palestiniană a trecerii Rafah, singura poartă de intrare între Egipt și Gaza pentru provizii umanitare și oameni.

Nu a existat nicio confirmare independentă a acestor rapoarte, dar Associated Press a citat un oficial palestinian de securitate și un oficial egiptean spunând că tancurile israeliene au avansat până la 200 de metri de graniță.

Poarta Rafah este un ajutor vital și este deosebit de sensibilă pentru Egipt, care este nerăbdător să evite o migrație în masă a palestinienilor în deșertul său Sinai.

SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la atacurile asupra Rafah

Un oficial american și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la atacurile asupra Rafah, dar a spus că nu crede că acestea reprezintă o operațiune militară majoră.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că va trimite o delegație pentru negocieri ulterioare la Cairo prin mediatori egipteni și din Qatar. Guvernul din Qatar a anunțat, de asemenea, că va trimite o echipă la Cairo, la negocierile la care va participa și directorul CIA, William Burns.

Cabinetul de război a declarat că va continua operațiunea de la Rafah pentru „a exercita presiuni militare asupra Hamas pentru a avansa eliberarea ostaticilor și a altor obiective ale războiului”.

Un oficial israelian a spus că nu este clar ce propunere acceptă Hamas, deoarece unii dintre termeni păreau să difere substanțial de cei arătati de mediatorii Israelului și agreați de guvernul israelian săptămâna trecută.

În ciuda orei târzii, sute de israelieni s-au îndreptat spre principalul cartier general militar din Tel Aviv, cerând acum un acord. Au fost raportate proteste în Ierusalim și în alte orașe din Israel.

„Anunțul Hamas trebuie să deschidă calea pentru întoarcerea celor 132 de ostatici ținuți captivi de Hamas în ultimele șapte luni. Acum este momentul ca toți cei implicați să își îndeplinească angajamentul și să transforme această oportunitate într-o înțelegere pentru întoarcerea tuturor ostaticilor”, se arată într-o declarație a Forumului Ostaticilor și Familiilor Dispărute.

„Continuăm să credem că un acord pentru ostatici este în interesul poporului israelian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *