James Cameron, regizorul filmului „Terminator”, despre pericolele Inteligenței Artificiale: „V-am avertizat în 1984! Și nu m-ați ascultat”

James Cameron, regizorul filmului „Terminator”, despre pericolele Inteligenței Artificiale: „V-am avertizat în 1984! Și nu m-ați ascultat”

Cineastul James Cameron spune că a avertizat lumea despre ascensiunea Inteligenței Artificiale (AI) și despre pericolele acesteia în urmă cu zeci de ani, cu filmul său de succes din 1984, „Terminator”, scrie The Huffington Post.

Într-un interviu acordat CTV News, legendarul regizor și-a împărtășit gândurile despre temerile tot mai mari legate de inteligența artificială și despre rolul ei tot mai important la Hollywood, pe fondul grevei organizate de scenariști (reprezentanți de sindicatul Writers Guild of America) și a cererilor de protejare a locurilor de muncă împotriva tehnologiei AI.

Cameron a precizat că există șanse mai mari ca AI să provoace un dezastru nuclear decât să creeze „o poveste bună”, despre care cineastul crede că necesită implicarea oamenilor.

„Cred că transformarea AI într-o armă este cel mai mare pericol”, a spus Cameron. „Cred că vom intra în echivalentul unei curse de înarmare nucleară cu AI, iar dacă noi nu o facem, ceilalți cu siguranță o vor face și astfel se va ajunge la o escaladare”, a adăugat regizorul.

„Imaginați-vă Inteligența Artificială într-un teatru de luptă”, a continuat el. „Toată lupta ar putea fi dusă pur și simplu de computere cu o viteză cu care oamenii nu mai pot interveni și nu ai, astfel, nicio capacitate de dezescaladare”, a mai spus cineastul.

Referindu-se la filmul său clasic, „Terminator”, care prezintă povestea unui cyborg AI conștient de sine numit Skynet, ce preia controlul asupra lumii și lansează un atac asupra umanității, Cameron a declarat: „V-am avertizat în 1984! Și nu m-ați ascultat”.

Întrebat despre instrumentele de procesare a limbajului natural conduse de tehnologia AI, precum ChatGPT, și despre capacitatea acestora de a produce scenarii convingătoare, Cameron a susținut că „trebuie să fii om ca să scrii așa ceva”.

„Eu personal nu cred într-o minte fără trup care doar regurgitează ceea ce au spus alte minți de oameni – despre viața pe care au avut-o, despre dragoste, despre minciună, despre frică, despre moarte – și care pune totul laolaltă într-o salată de cuvinte și apoi regurgitează”, a spus el.

„Nu cred că asta (AI-ul, n.r.) va avea vreodată ceva care să emoționeze un public”, a continuat Cameron. „Trebuie să fii om ca să scrii așa ceva. Nu cunosc pe nimeni care să se gândească măcar să pună inteligența artificială să scrie un scenariu”, a adăugat regizorul.

Deși Cameron a susținut că „nu ar fi interesat” ca AI să îi scrie scenariile, el a precizat: „Să așteptăm 20 de ani, iar dacă o inteligență artificială câștigă un Oscar pentru cel mai bun scenariu, atunci cred că va trebui să o luăm în serios.”

Cameron nu este singurul cineast care nu pare speriat de posibilitățile AI de a crea un scenariu.

Creatorul serialului „Black Mirror” de pe Netflix, Charlie Brooker, a recunoscut luna trecută că a folosit ChatGPT pentru a ajuta la redactarea unui episod al serialului înainte de premiera sezonului 6, însă rezultatul s-a dovedit a fi „de rahat”.

Brooker a spus că tot ceea ce a făcut chatbotul AI a fost, practic, să treacă prin sinopsisurile episoadelor serialului și „să le amestece într-un fel de terci”, ceea ce a avut ca rezultat o dezamăgire uriașă.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *