Japonia a condamnat la moarte un bărbat care a incendiat o clădire și a ucis 36 de oameni, ca să se răzbune un roman i-a fost plagiat

Japonia a condamnat la moarte un bărbat care a incendiat o clădire și a ucis 36 de oameni, ca să se răzbune un roman i-a fost plagiat

Shinji Aoba a incendiat, în 2019, Kyoto Animation, cel mai cunoscut studio de anime din Japonia, pe motiv că un roman al său a fost plagiat. Atacul a reprezentant un mare șoc pentru Japonia, țară unde crimele violente sunt rare, relatează The Guardian.

În vârstă de 45 de ani, Aoba a pătruns în clădirea companiei din Kyoto, a stropit zona de la intrare cu benzină și i-a dat foc. Apoi, el a strigat „să cădeți morți”, conform relatărilor supraviețuitorilor celei mai sângeros atac din Japonia din ultimele decenii.

36 de persoane au fost ucise de incendiu, multe dintre victime fiind tineri. Atacul a rănit și alte 32 de persoane și l-a lăsat pe Aoba cu arsuri grave care au necesitat aproape un an de tratament.

Aoba a suferit arsuri pe 90% din corp și a trecut prin 12 operații, inclusiv una pentru restabilirea vorbirii. Nu și-a recăpătat cunoștința decât la câteva săptămâni după incident. La prima audiere din procesul său, din septembrie 2023, el a spus instanței că nu se aștepta ca incendiul să ucidă atât de mulți oameni. „Acum cred că am mers prea departe”, a spus el.

El a fost judecat pentru cinci infracțiuni, printre care omor, tentativă de omor și incendiere. Avocații săi au depus o pledoarie de nevinovăție, susținând că clientul lor suferea de o tulburare psihică la momentul crimei care l-a împiedicat să facă distincția între bine și rău.

Cu toate acestea, judecătorul a decis joi că Aoba „nu era nici nebun și nici nu suferea de capacitate mintală diminuată în momentul crimei” și l-a condamnat la moarte. Japonia este una dintre puținele țări dezvoltate care a păstrat pedeapsa cu moartea. Ea este rezervată de obicei pentru persoanele condamnate pentru mai multe crime.

Sondajele de opinie arată că majoritatea japonezilor susțin pedeapsa capitală, în timp ce Uniunea Europeană și grupările pentru drepturile omului au cerut abolirea acesteia.

Deținuții condamnați petrec de obicei ani de zile în închisoare și sunt informați privind execuția cu doar câteva ore înainte ca aceasta să fie pusă în practică.

Japonia a efectuat ultima sa execuție, prin spânzurare, în 2022. Potrivit ultimelor date, din decembrie 2023, 107 persoane erau condamnate la moarte în așteptarea execuției.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *