Japonia începe deversarea în ocean a apei contaminate de la Fukushima. Planul, criticat de mai multe voci, inclusiv de China

Japonia începe deversarea în ocean a apei contaminate de la Fukushima. Planul, criticat de mai multe voci, inclusiv de China

Apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima va fi deversată în ocean începând de joi, 24 august, a confirmat marți premierul nipon Fumio Kishida. Decizia a fost luată în ciuda criticilor venite din partea Chinei, a pescarilor din zonă și a activiștilor de mediu, relatează Reuters și agenția DPA, citată de Agerpres.

O cantitate de peste un milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala afectată de cutremurul urmat de tsunami din 2011 va începe să fie eliberată în ocean, prim-ministrul japonez spunând că operaţiunea „nu poate fi amânată”.

„Mă aștept ca eliberarea apei să înceapă pe 24 august, în cazul în care condițiile meteorologice vor permite acest lucru”, a declarat Fumio Kishida.

Inițial, apa va fi eliberată în cantități mai mici și cu verificări suplimentare, iar prima deversare va totaliza 7.800 de metri cubi, pe parcursul a aproximativ 17 zile, începând de joi, a precizat Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Deversarea a fost aprobată de autoritatea japoneză de reglementare în domeniul nuclear, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a precizat luna trecută că impactul va fi neglijabil.

Topirea combustibilului nuclear din trei dintre cele şase reactoare ale centralei a avut loc în urma unui tsunami declanșat de un cutremur cu magnitudinea 9,0. Evenimentul este considerat ca fiind al doilea cel mai grav dezastru nuclear din lume după Cernobîl.

Autoritățile nipone au luat decizia deversării în condițiile în care se confruntă cu problema depozitării a aproximativ 1,33 milioane de metri cubi de apă contaminată. Apa provine din precipitaţii, din pânza freatică şi din circulaţia făcută pentru răcirea reactoarelor, iar în curând capacitatea de păstrare va fi depășită.

Apa va fi tratată și diluată înainte de deversarea care va fi făcută printr-un tunel de un kilometru. Întregul proces ar urma să dureze 30 de ani.

Critici din partea Chinei, a pescarilor niponi și a activiștilor de mediu

Măsura este însă criticată din mai multe direcții. Pescarii japonezi, de exemplu, sunt îngrijorați că deversarea apelor contaminate în ocean va afecta imaginea produselor lor.

În același timp, China a anunțat deja că va impune reguli mai stricte în cazul importul alimentelor din Japonia dacă va avea loc evacuarea apei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat marți că decizia Japoniei este „greșită” și a propus ca deversarea apei contaminate să fie făcută sub o supraveghere internaţională strictă.

La rândul său, Hisayo Takada, un reprezentant din Japonia al grupului ecologist Greenpeace, a criticat guvernul de la Tokyo, despre care a spus că nu a ținut cont de temerile pescarilor, ale cetăţenilor şi ale comunităţii internaţionale.

„Suntem profund dezamăgiţi şi indignaţi de anunţul guvernului Japoniei”, a declarat Takada.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *