Joe Biden, așteptat să semneze un acord de parteneriat strategic cu Vietnamul, în încercarea de a contracara influența Chinei în regiune

Joe Biden, așteptat să semneze un acord de parteneriat strategic cu Vietnamul, în încercarea de a contracara influența Chinei în regiune

Președintele american Joe Biden este pe cale să obțină o nouă victorie în campania lui prin care încearcă să sporească influența SUA în zona Indo-Pacificului, urmând să semneze luna viitoare un acord cu Vietnamul, menit să apropie Hanoi de Washington într-o perioadă de tensiuni crescânde cu Beijingul, scrie Politico.

Biden va semna un acord de parteneriat strategic cu Vietnamul în timpul unei vizite de stat în această țară din Asia de Sud-Est la mijlocul lunii septembrie, au spus trei persoane la curent cu subiectul și care au vorbit sub protecția anonimatului, în condițiile în care nu au fost autorizate să vorbească în mod oficial despre înțelegere.

Acordul va permite o nouă colaborare bilaterală care va stimula eforturile Vietnamului de a-și dezvolta sectorul de înaltă tehnologie în domenii precum producția de semiconductori și inteligența artificială.

Nici Casa Albă, nici ambasada Vietnamului de la Washington nu au răspuns unor solicitări de a comenta subiectul.

Acordul se adaugă la șirul de inițiative diplomatice de succes ale lui Biden, menite să reafirme influența SUA în Asia în fața forței economice, diplomatice și militare în creștere a Chinei în regiune. Acestea includ summitul istoric organizat vineri la Camp David, la care au participat Biden, premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, summit menit să abordeze amenințările regionale din partea Coreei de Nord și a Chinei.

Acordul cu Vietnamul coincide cu o creștere a tensiunilor dintre Hanoi și Beijing în legătură cu disputele teritoriale de lungă durată din Marea Chinei de Sud.

Vietnamul – alături de Filipine, Malaezia și Brunei – protestează de mult timp împotriva revendicării de către Beijing a autorității asupra unor părți din Marea Chinei de Sud, care se întind la 1.200 de mile de coasta Chinei.

Luna trecută, Hanoi a interzis filmul Barbie din cauza unei scene care părea să facă referire la celebra linie de nouă puncte care, potrivit Beijingului, marchează apele sale teritoriale. Imaginile din satelit publicate săptămâna aceasta indică faptul că beijingul construiește un aerodrom pe o insulă despre care Hanoi spune că este teritoriu vietnamez.

Dar acordul nu semnalează neapărat că Vietnamul se îndepărtează de vecinul său gigant, China, în favoarea unor legături mai bune cu Washingtonul, notează Politico.

“Vietnamul nu se aliniază cu SUA împotriva Chinei. (…) Sunt bucuroși să îmbunătățească relațiile cu SUA, dar nu înseamnă că se îndreaptă împotriva Chinei – vor continua să-și calibreze (poziția) foarte atent”, a declarat Scot Marciel, fost secretar adjunct pentru Asia de Est și Pacific în cadrul Departamentului de Stat. Marciel a fost cel care a deschis primul birou al Departamentului de Stat al SUA la Hanoi, în 1993.

Acordul simbolizează îmbunătățirea constantă a legăturilor dintre SUA și Vietnam de când cele două țări au stabilit relații diplomatice, în 1995, când au pus capăt la două decenii de relații glaciale după încheierea războiului din Vietnam, în 1975. Statele Unite sunt acum cel mai mare partener comercial al Hanoiului, după China. Vietnamul se mândrește cu un avanpost al Corpului Păcii, iar grupurile de portavioane americane fac acum escală în portul vietnamez Da Nang.

La o întâlnire în luna aprilie, prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh şi secretarul american de stat Antony Blinken şi-au exprimat dorinţa de a aprofunda legăturile bilaterale dintre cele două țări, în același context în care Washingtonul încearcă să îşi consolideze relaţiile cu partenerii din Asia pentru a contracara o Chină din ce în ce mai asertivă în plan regional, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialii nu au detaliat ce ar însemna o relaţie bilaterală mai strânsă, dar experţii consideră că aceasta ar putea include o creştere a cooperării militare şi aprovizionarea cu arme din SUA.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *